Pasta üzerindeki tehlike maytap...

Yaşam Haberleri Gündem haberleri Çocuk Sağlığı Sağlık Sağlık Haberleri
Pasta üzerindeki tehlike maytap...

Çocukların en önemli anlarından biri olan doğum günleri ile ilgili uzmanlardan dikkat çekici bir uyarı geldi. Pasta üzerindeki maytaplar, başta göz olmak üzere çocukların solunum yollarına ve hayati organlarına zarar verebiliyor. Teması halinde ise acilen açık havaya çıkmak gerekiyor.

Doğum günleri her çocuk için çok özel. O gün için aileler haftalar öncesinden hazırlıkları planlıyor, konseptler belirleniyor, davetli listesi çıkartılıyor. Bu günün en önemli detaylarından birisi ise pastalar. Ailelerin pastaların üstüne koyduğu maytaplar güzel gözükse de içerisinde pek çok tehlikeyi barındırıyor. Maytaplar genelde pastanın üzerinde ücretsiz verilirken, toplu halde satın alınması durumunda ise fiyatları ortalama 100 TL'den başlıyor. Uzmanlar, özellikle bayramlarda çocuklar tarafından alınan maytapların patladıklarında çocuklarda başta göz olmak üzere hasar bırakabildiklerini söylüyor.

Pasta üzerindeki tehlike maytap... - Resim : 1
Uzmanlar, pasta üzerindeki maytapların çocukların gözlerine zarar verebileceğini söylüyor.

CİDDİ YAN ETKİLER

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Reyhan Tamer maytapların göründükleri kadar masum olmadıklarının altını çiziyor. Maytap, birçok ülkede yasaklanan kimyasal yanıcı ve patlayıcı bir madde. İçerisinde, demir çubuk, potasyum klorat, alüminyum toz, stronsiyum nitrat, baryum nitrat gibi kimyasal maddeler barındırıyor. Tamer, bu yanıcı maddelerin solunum ve ağız yoluyla alındığında karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarda ciddi yan etkiler oluşturulabileceğine dikkat çekiyor.

Pasta üzerindeki tehlike maytap... - Resim : 2
Erzurum’un Aşkale ilçesinde elinde maytap patlayan çocuk yaralandı.

VÜCUDA GİRİYOR

“Özellikle maytabın pasta üzerinde yanmasıyla ortaya çıkan kimyasallar solunum yoluyla vücuda giriyor” diyen Tamer, şu uyarıları sıralıyor: Büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu çocukluk döneminde eğlence olsun diye tekrarlayan pasta üzerindeki yanan maytaplar; karaciğer, böbrek ve akciğer gibi organlarda fonksiyon bozukluğu oluştururken, solunum güçlüğü, mide bulantısı, kusma, nefes almada güçlük, kan basıncında ve kalp ritminde düzensizlik, cilt temasında ise kimyasal yanıklar gibi önemli istenmeyen yan etkiler de oluşturabilir.”

ACİLEN AÇIK HAVAYA ÇIKILMALI

Maytaptan çıkan gazlarla temas edilmesi durumunda yapılması gerekenleri de anlatan Tamer, uyarılarının devamında ise, "Maytap ile hava yolu ile temasta açık havaya çıkmak yararlı olur. Cilde temasında, temas edilen bölgeyi bolca sabunlu su ile yıkamak faydalı olacaktır. Ağız yolu ile alındığında ise baş dönmesi, solunum güçlüğü, kusma gibi belirtiler varsa en yakın sağlık merkezine başvurmak gerekir” bilgisini paylaşıyor. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel