Otomobil almak isteyenler dikkat! Taksit düzenlemesinin satışlara etkisi ne olur? ?

Otomobil almak isteyenler dikkat! Taksit düzenlemesinin satışlara etkisi ne olur? ?

Ticaret Bakanlığı otomobilde taksit sınırlarını yeniden düzenledi. Karar sıfır otomobil satışlarını artırır mı? Taksit sınırları nasıl değişti?

Salgının ilk dönemiyle birlikte araç üretiminde ve lojistiğinde yaşanan ciddi aksaklık sıfır araç fiyatlarının artmasına yol açtı. Bununla beraber sıfır kilometre araçlar müşterilere aylar sonra teslim edilebildi. Normalleşme çalışmalarıyla beraber araçlarda adeta bir talep patlaması meydana geldi. Salgında birçok kişiyi şahsi aracıyla seyahat etmeye yönlendirdi.

Araç üretiminde yaşanan sıkıntı ve araçlara olan talebin artmasıyla birlikte fiyatlarda da yükseliş meydana geldi. Ancak talep ağır basarak ocak ve şubat ayları özelinde tarihin en iyi araç satışı gerçekleşti. Diğer yandan Ticaret Bakanlığı da hareket geçti ve otomobilde taksit sınırlarını düzenlendi.

- 26 Şubat 2019 Salı günü Resmi Gazete'de yayınlanan BDDK yönetmeliğine göre;

   Fatura değeri 120 bin TL altı taşıtlara 60 ay vade

   Fatura değeri 120 bin TL üstü taşıtlara 48 ay vade

- 27.12.2020 Pazartesi günü Resmi Gazete'de yayınlanan BDDK kararına göre;

   2019 tarihine yayınlanan kararlara ek olarak şu ifadelere yer verildi:

   Fatura değeri 300 bin TL üstü taşıtlara 36 ay vade

   Fatura değeri 750 bin TL üstü taşıtlara 24 ay vade

Ticaret Bakanlığı’nın 16 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan kararına göre araç satışlarında sunulan taksit imkanları şu şekilde ?

Otomobil almak isteyenler dikkat! Taksit düzenlemesinin satışlara etkisi ne olur? ? - Resim : 1

Peki bu karar ne tür yenilikler getirdi? Bundan sonra ne gibi değişiklikler meydana gelecek? Araç fiyatlarında değişiklik meydana gelir mi? Türkiye'nin  tanınan otomotiv yazarlarından Emre Özpeynirci haberglobal.com.tr okurları için yanıtladı.

“OTOMOBİLDE TAKSİT OLMADIĞI BİR DÖNEM YOK”

Emre Özpeynirci taksit imkanının daha önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 2019 yılında sunulduğunu aktardı ve 120 bin TL’ye kadar olan araçlarda 60 ay vade, 120 TL üzerindeki araçlarda 48 ay vade uygulandığı söylüyor. Geçtiğimiz yıl bu kararın tekrar düzenlendiğini ifade eden Özpeynirci, 300 bin TL ve 750 bin TL baremi getirildiğini anlatıyor.

Sözlerine, “Otomobilde taksit olmadığı bir dönem yok. Ticaret Bakanlığı’nın mevzuatında BDDK’nın yaptığı güncelleme mevzuata eklenmiş oldu” diyen Özpeynirci, taksitli satışın da her zaman var olduğunu ve bundan sonra da devam edeceğini aktarıyor.

Otomobil almak isteyenler dikkat! Taksit düzenlemesinin satışlara etkisi ne olur? ? - Resim : 2

Kaynak: istock

KREDİSİZ VEYA FAİZSİZ KONUSU SORU İŞARETİ

Kredisiz ve faizsiz satışın senet usulü kişiler arasında yapılabildiğini belirten Özpeynirci, bayiler nezdinde ya da diğer şekilde senet yolunun uygulanıp uygulanmayacağının soru işareti olduğunu söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam ediyor: 

Bayiler de böyle bir şeye giremez. Zaten bayiler araçları distribütörlerden alıyorlar. Bunların hepsinin ödemeleri yapılıyor. Dolayısıyla siz bunun ödemesini yaparken müşteriye bunu senetle satıp bu riske girmezsiniz. Galeriler için de aynı şey geçerli.

"TAKSİT KONUSUNU GEÇEN SENE BDDK YAPMIŞTI"

Mevzuatta yalnızca BDDK'nın yapmış olduğu değişikliğin güncellendiğini aktaran Özpeynirci, onun dışında bir yenilik görünmediğini belirtiyor. Diğer yandan 'Eminevim' gibi faizsiz uygulamaların altyapısına uygun olarak 'Benimarabam' gibi bir şirketleşme olup olmayacağının da soru işareti olduğunu söylüyor.

"Taksit konusunun baremlere ayrılmasını geçen sene BDDK yapmıştı" diyen Özpeynirci, otomobil satışlarının çok büyük bir kısmının taksitle yapıldığını ifade ederek, "Geçtiğimiz yıl pandemi döneminde bir dönem peşin alım öne çıktı. İnsanlar acil bir şekilde otomobil ihtiyacını karşılamak istediler. Ancak birçok markaya baktığımız zaman kredili satım yüzde 70’ler civarındadır. Bu kredileri alırken vatandaşlar taksitli olarak alıyorlar. Otomobil satışlarında da ortalama vade sayısı 36 aydır" değerlendirmesinde bulunuyor.

Otomobil almak isteyenler dikkat! Taksit düzenlemesinin satışlara etkisi ne olur? ? - Resim : 3

Otomotiv Yazarı Emre Özpeynirci Kaynak: YouTube

MART AYINDA ÇOK ÖNEMLİ TAKSİT İMKANLARI VAR

"Zaten otomobil alan insanlar taksit olduğunu ve bu şekilde alındığını biliyorlardı" diyen Özpeynirci, çok yüksek paralardan söz edildiğini zaten peşin olarak alınmasının çok zor olduğunu aktarıyor. Diğer yandan peşin parası olanların dahi hepsini oraya yatırmak istemeyeceğini söyleyen otomotiv yazarı, markaların mart ayında çok önemli kampanyaları olduğunu aktarırken, sözlerine şu şekilde devam ediyor: 

Mart ayında ve muhtemel olarak nisan ayında da devam edecek çok ciddi markaların kredi kampanyaları var. 24 aya varan sıfır faizler var. 36 aya kadar 0,69 oranında faizler var. Bugün baktığnıız zaman mart ayında birçok markada bunu görüyorsunuz. Çünkü 2020 yılından kalma stokları tüketmeye çalışıyorlar. Kurdaki bir dönem gevşemeyi fiyatlara yansıtmasalar da bunu kredi faizi olarak yansıtmaya çalışıyorlar. 

SATIŞLAR SENETLE Mİ OLACAK?

Faizsiz ve kredisiz satışların senetsiz olup olmadığının soru işareti olduğunun altını çizen Özpeynirci, markaların ve bayilerin bu yöntemi uygulamayacağı görüşünde. Distribütörün ana merkeze, bayinin de distribütöre ödeme yaptığı belirten Özpeynirci, "Sonuçta bu paraları ödedikten sonra karşınızdakine güvenmeden ne olduğunu bilmeden senet yapmazsınız. 30-40 yıl önceki koşullardan bahsediyoruz" diyor.

Otomobil almak isteyenler dikkat! Taksit düzenlemesinin satışlara etkisi ne olur? ? - Resim : 4

Kaynak: istock

"BU KARARIN SATIŞLARA ETKİSİ OLMAZ, ZATEN ÇOK İYİ"

Mart ayında 80 bin otomobilin satılacağının tahmin edildiğini ileten otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, otomobil satışlarının zate çok iyi olduğunu söylüyor. Ocak ve Şubat aylarında iki aya özel tarihin en iyi satışlarının gerçekleştirildiğini aktaran Özpeynirci, Mart ayında da bu rekorun kırılabileceğini belirtiyor. Otomotiv yazarı sebepleriniyse şöyle anlatıyor

Mart ayında da yeni bir rekor geliyor. Bunun da sebebi kampanyalar, kurlardaki gevşeme ve pandemiden dolayı insanların hala özel araç ihtiyacının devam etmesi. Taksitlerin yeniden gündeme gelmesiyle araç satışlarında bir artış beklenemez.

Kaynak: Web Özel

araç taksit Ticaret Bakanlığı otomotiv