Oruç niyeti nasıl edilir? Ramazanda oruca nasıl niyet edilir? Ramazan orucuna ne zaman niyet edilir?

Ramazan Ayı Ramazan Bayramı Diyanet İşleri Başkanlığı
Oruç niyeti nasıl edilir? Ramazanda oruca nasıl niyet edilir? Ramazan orucuna ne zaman niyet edilir?

11 ayın sultanı Ramazan'da ibadetlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmek isteyen vatandaşlar niyet nasıl edilir sorusuna yanıt aramaya başlamış durumda. Ramazanda oruca nasıl, ne zaman niyet edilir? sorusunun yanıtını öğrenmek isteyen vatandaşlar internette araştırma yapmaya başladı.

Ramazanda oruca nasıl niyet edilir? günün ve ilerleyen süreçlerin en çok araştırılan konuları arasında yer alacak. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre Ramazan bu yıl 2 Nisan gününde başlayacak. Ramazanda oruca nasıl niyet edilir? Ramazan orucuna ne zaman niyet edilir? sorularının yanıtına bu yazımızda ulaşabilirsiniz...

RAMAZANDA ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımlamış olduğu bilgilere göre; niyet, insanın yapacağı işin bilincinde olması anlamına karşılık kullanılmaktadır. Tüm ibadetlerde temel şart olan niyet esastır. Çünkü niyet edilmeden yapılan ibadetler geçerli sayılmaz.

ramazanda oruca niyet

İbadetler, kullar tarafından Allah’n emri ile sırf O’nun rızasını kazanmak için kendi irade ve bilinci ile yapılmaktadır. Bir başka yandan orucun esasını oluşturan, 'günün belli süresince yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak' işini âdet ya da perhizden ayıran şey niyettir.

İslam peygamberi Hazreti Muhammed şu şekilde buyurmuştur: “Ameller niyetlere göre değerlendirilir. Herkes için ancak niyet ettiği şey vardır” neticesinde Ramazan'da ve diğer zamanlarda tutulan her oruç için ayrı ayrı niyet edilmelidir. Çünkü her gün tutulan oruç müstakil bir ibadettir.

RAMAZAN ORUCUNA NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

“Niyet”, yapılması arzu edilen işin zihnen ve kalben bilinmesidir. Buna mutlak niyet de denmektedir. Öte yandan oruç için sahura kalkmak da niyet yerine geçmektedir.

Niyetin dil ile ifade edilmesi gerekmese de menduptur. “Vaktinde tutulan Ramazan orucu” ve “günü belirlenmiş nezir orucu” ile “mutlak nafile oruçlar” için, bunların ne orucu olduğunu belirtmeksizin mutlak olarak oruca niyet etmek kafidir. Oruç tutacak kişi "Allah için oruç tutmaya niyet ettim” diyerek ya da bunu içinden söyleyerek niyet etmiş olur.

Fakat Şafiî mezhebinde durum farklıdır. Bu durum Şafiî mezhebinde sadece nafile oruçlar için geçerlidir. Farz (ve vacip) oruçlara niyet ederken, orucun hangi oruç olduğunu belirlemek gerekir.

Mesela "Ramazan orucuna niyet ettim” veya “kazaya kalan falan orucuma niyet ettim”, “adadığım orucu tutmaya niyet ettim”, ”kefaret orucumu tutmaya niyet ettim” şeklinde, tutulacak orucu açıkça belirtmek gereklidir.

Kaynak: Haber Global TV

Ramazan Ayı Diyanet İşleri Başkanlığı