Ağır hasta sayısı artışı: %118 | Vefat artışı: %292
Salgının başından bu yana en yüksek günlük vefat sayısına 318 can kaybı ile 18 Nisan'da ulaşılmıştı (19 Nisan rakamları hariç). Rakamlar incelendiğinde, ölümlerdeki artışın, ağır hasta sayılarındaki artıştan fazla olduğu dikkat çekiyor. Peki bu normal mi? Mutasyonla ilgisi olabilir mi?
Virüsün mutasyona uğraması ve önlemlerin yetersiz kalması nedeniyle son günlerde rekor kıran günlük vaka artışlarına odaklanılsa da, Sağlık Bakanlığı verileri bir başka önemli detayı gözler önüne serdi. Haberglobal.com.tr olarak yaptığımız hesaba göre, yalnızca son bir ayda (18 Mart'tan 18 Nisan'a) ağır hastaların sayısı yüzde 118 artarken, günlük vefatlar yüzde 292 yükseldi. Bunun nedenini sorduğumuz Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, benzer bir tabloyu kendisinin de tespit ettiğini, ölümlerdeki artışın ağır hasta sayılarındaki artıştan önde gittiğini vurguladı.
Prof. Dr. Cinel, "Bu, karşı karşıya olduğumuz İngiltere mutantının daha öldürücü olduğunun bir ispatı olabilir" diyor. Cinel, bu mutantın daha erken dönemde tahribata sebep olduğu için yol açtığı zorlukların da daha fazla olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. İsmail Cinel, hazırladığı tabloyu Haberglobal.com.tr okurlarının da görmesi için iletti:
?
Cinel ayrıca, yoğun bakımlardaki ortalama yaşın 78'den 59'a indiğini vurguladı. "Artık 30'lu yaşlarında da hastamız var" diyen Cinel, "Ağır hastalar son altı haftadır artıyor. Yoğun bakımcılar olarak çok tedirginiz. Durum gerçekten ciddi" diye konuştu.
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel.
'AĞIR HASTA TANIMI BELİRLEYİCİ'
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi, Acil Tıp Uzmanı Dr. Çiğdem Arslan, ağır hastaların sayısındaki artışın ölüm sayılarındaki artıştan daha yavaş olmasının nedeni, bakanlığın ağır hasta tanımından kaynaklanabileceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı'nın ağır hastadan kastının yalnızca entübe hastalar olabileceğine dikkat çeken Arslan, "Entübe olmadan da kaybettiğimiz hastalar oluyor. Normal yoğun bakımlarla hatta servislerde yatan hastalarda da ölüm görüyoruz" diyor. Arslan, şöyle devam etti: "Bir haftalık Covid'li hastayı kaybettiğimiz oluyor. Geç kalmış da olabilir ama serviste yatan hasta sonuçta ve kaybediyoruz. Bu yüzden de ağır hastayla ölüm oranları tutmuyor olabilir."
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal.
"ZAMANA İHTİYAÇ VAR, YANSIMAMASI NORMAL"
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal ise, vakanın ağır hastaya dönüşmesi için belli bir zamana ihtiyaç olduğunu, bu nedenle rakamlara hemen yansımamasının "normal" olduğunu söylüyor.
Köksal, bu konuya ilişkin "Uzun süredir yoğun bakımda olan hastalarda yaşamını yitirenler olmuştur. Bunlar birbirini tutmaz. Yoğun bakım da ölüm de belli bir süreç çünkü" değerlendirmesini yaptı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu da Prof. Dr. İftihar Köksal gibi düşünüyor.
"Ağır hasta tanımı aslında hastalar hastaneye yattığında yapılıyor. Ama bu hastaların kaybedilmesi bundan bir süre sonraya denk geliyor" diyen Karaosmanoğlu, şöyle devam etti: "Yani ağır hasta olarak yatıyor ama ondan sonra uzun bir süre haftalarca süren hastane sürecinin sonunda hasta kaybediliyor. Bu yüzden ağır hastaların daha az olduğu yorumunun yapılması doğru olmayabilir."
Karaosmanoğlu ayrıca, hastaların yüzde 80-85'inin hafif-orta hastalar, yüzde 15'inin ağır hastalar ve yüzde 5'inin de kritik hastalar olduğu bilgisini verdi.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul.
"AĞIR HASTA İLE ÖLÜ SAYILARINDA BİR PARALELLİK OLMALI"
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise, ağır hasta sayılarıyla ölüm sayıları arasında bir paralellik olması gerektiğine dikkat çekti.
Ertuğrul, şu değerlendirmeyi yaptı: "Temel sorun, o tablonun gerçek olup olmadığı. Ölüm sayıları da ağır hasta sayısı da tam olarak gerçeği yansıtmıyor. Can kayıpları artıyorsa, ağır hasta sayılarının da benzer şekilde artması lazım. Absürt bir artışın olmaması gerekiyor."
Kaynak: Web Özel