Okul mu Teksas mı? | 'Çıkışa gel, çıkışa...'

Web Özel
Okul mu Teksas mı? | 'Çıkışa gel, çıkışa...'
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, okul arkadaşı Boran Sönmez'i (16) göğsünden bıçaklayarak öldüren lise öğrencisi Z.K. polis tarafından yakalandı.

Son günlerde okullarda kesici delici aletlerin de kullanıldığı şiddet olayları dikkat çekiyor. Lise öğrencileri rahat bir şekilde okula bıçak sokarken, Eminönü'nde satışı yasak olan muştalar tezgahları süslüyor!

Son günlerde, lise kavgalarında muşta, bıçak gibi aletlerin kullanılması bu ürünlerin rahatça satılmasını tekrar gündeme getirdi.

18 Ekim 2021 tarihinde, Kuşadası'nda bir lisede öğrenciler arasında başlayan gerilim düelloya döndü. 16 yaşındaki lise öğrencisi B. S. ve yaşıtı olan Z.K birbirlerine muşta ve bıçakla saldırdı. Kalbinden bıçaklanan 16 yaşındaki B. S. olay yerinde hayatını kaybetti.

Samsun’da da bir lisede 14 yaşındaki kız öğrenci bir başka kız öğrenciyi bıçakladı.

Ankara'da bir bir lisede felsefe öğretmenliği yapan Y. T.’de iddiaya göre sınıfta tartıştığı öğrencisine "Benim cebimde bıçak var, sana saplamıyorum" diyerek, küfür ve hakaretlerde bulundu. İddialar üzerine Y.T. hakkında öğrenciler şikayetiyle polis, olayla ilgili inceleme başlattı.

KAMA, HANÇER, SUSTALI YASAK...

6136 sayılı Türk Ceza Kanununa göre, ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin memlekete sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulması yasak. 

Yaşanan olayların ardından akıllara satışı ve bulundurulması yasak olan bu aletlerin okullara nasıl sokulduğu ve okulların ne kadar güvenli olduğu sorusu geliyor? 

Türkiye'nin büyük alışveriş sitelerinde ve sosyal medyada 'dekoratif ürünler' adı altında satışa sunulan bu aletler, muşta, sustalı, çakmak ya da tesbihle paket halinde kampanyalı satılıyor.

Yasak olmasına rağmen, bıçak, muşta gibi aletler sosyal medyada set halinde ve kampanyalı satışı yapılıyor.

Yasak olmasına rağmen, bıçak, muşta gibi aletler sosyal medyada set halinde ve kampanyalı satılıyor! 

Bu ürünler sadece online platformlarda değil bazı yerlerde seyyar satıcıların tezgahlarında da yer alıyor. Eminönü Tahtakale’de yaptığımız incelemede seyyar satıcıların tezgahında 20 TL'ye muşta satıldığını gördük.

Konuştuğumuz birçok askeri ürün ve kamp malzemesi zaten dükkan sahibi ise yasak olduğu için bu ürünleri satmıyor.

*Eminönü Tahtakale'de seyyar satıcı tezgahlarında silah sayılan ve satışı yasak olan muşta ve bıçak satışına devam ediliyor. Fotoğraf: Gökhan Kam
Eminönü Tahtakale'de seyyar satıcı tezgahlarında silah sayılan ve satışı yasak olan muşta ve bıçak satışına devam ediliyor. Fotoğraf: Gökhan Kam

'BİZ DE KORKUYORUZ'

Lise öğretmenleri de öğrencilerin okullara rahatça getirdikleri kesici delici aletlerden şikayetçi. İsmini vermek istemeyen bir öğretmen başından geçen bir olayı anlatıyor:

“Sınıf başkanı olan öğrenci öğretmen gelene kadar aynı sınıfta olduğu bir diğer öğrenciyi susturmak için birkaç kez uyarıda bulunmuştu. Daha sonra diğer öğrenci yanında getirdiği bıçakla saldırdı."

Okulda yapılan aramalarda öğrencilerin üzerinden çakı, çatal, kesici aletlerin çıktığını aktaran konuştuğumuz lise öğretmeni sözlerine şöyle devam etti: "Kimin üzerine ne var bilemiyoruz. Bazen biz de korkuyoruz, uyarıda bulunuyoruz ama elimizden başka bir şey gelmiyor. Öyle öğrenciler var ki öğretmene bile saldırabiliyor.”

Okul mu Teksas mı? | 'Çıkışa gel, çıkışa...' - Resim : 3
Türkiye'nin en bilindik alışveriş sitelerinde yasak olmasına rağmen ürünlerin satışı yapılıyor.

'HERKES KAVGA ETMEYE YER ARIYOR'

İstanbul'da başka bir Anadolu meslek lisesinde okuyan öğrenci şunları söyledi: “Okula bıçak, muşta hatta zincir getiren oluyor. En son geçen hafta omuz omuza çarpışan iki grup çıkışta bıçaklarla birbirine saldırdı. Öğretmenler ve veliler genellikle öğrenmiyor, çünkü haberleri olmuyor. Gerçi arama yapılsa da bıçak veya muştaları öğrenciler tuvalete veya bodrum katına saklıyorlar. Sanki herkes kavga etmeye yer arıyor.”

'ÇIKIŞTA BEKLE'

Gaziosmanpaşa’da bir lisede 10’uncu sınıfta eğitim gören bir başka öğrenci ise okuldaki kavgalarda bıçak çıkarılmadığını ama okul dışına taşınan hadiselerde öğrencilerin birbirlerine bıçak çektiklerini söylüyor. 

Öğrenci şunları söylüyor: 

Genelde, ‘Çıkışta beni bekle’ diyorlar kavga eden kişiler. Rahatsız oluyorum ama okulumu ve arkadaşlarımı seviyorum. Bazen arama yapılıyor ama onda da bu kesici aletleri bulamıyorlar. Çünkü saklıyor öğrenciler. Okula bıçakla gelenlerin okumak gibi niyetleri yok ki

“SATIŞI ENGELLENSİN”

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Bu aletleri satın almak ve taşımak yasak. Satış yasağı olduğu gibi güvenli ürün kategorisine de aykırı” diye konuştu.

Biber gazı, sustalı bıçak, muşta ve patlayıcı maddelerin satışının kesinlikle yasak olduğunu anlatan Ağaoğlu, “Satışı yapan sitelerin ekran görüntüleri alınarak mutlaka Ticaret Bakanlığı'na şikayette bulunulmalı. İnternet üzerinden ve 'alo 175' üzerinden şikayette bulunulabilir” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın da bu konuda harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, “Müsadere etmek suretiyle bu ürünlerin satışıyla ilgili konuyu Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirebilir. Satışlarda dekoratif amaçlı yazılmasıyla sorumluluktan kaçamazlar. Bu kabul edilemez. Bunlar dekoratif amaçlı kullanılacak olsa dahi teşhir ve satış yapılamaz” ifadelerini kullandı.

gokhan.kam@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel