Öğrenciler kara kara düşünüyor! Özel üniversitelerden eğitime dev zam: Çözüm bulunmazsa okulu bırakacağız

Gündem haberleri Zam Ekonomi haberleri Şifa Kaymak

Özel üniversiteler ekonomik nedenleri bahane ederek yeni dönem fiyatlarında fahiş zamlar açıklamaya başladı. Zamlar karşısında kara kara ne yapacaklarını düşünen öğrenciler bu mağduriyetin birçok kişinin okulu bırakmasına neden olacağını söyledi.

Doğuş ve Beykent Üniversitesi okunulan süre boyunca eğitim ücreti artışı yıllık %5’i aşmayacak sözü vermesine rağmen yüzde 100'ü aşan bir zam yaptı. Okul başlamadan hemen önce yapılan yeni zamlar öğrencileri mağdur etti. Bu üniversitelerde okuyan öğrencilerle konuştuk. Özellikle okula yeni kayıt olan öğrenciler çözüm bulunmazsa okulu bırakabileceklerini söyledi. 

"BU ZAMLAR BİRÇOK KİŞİNİN OKULU BIRAKMASINA NEDEN OLACAK"

Haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a konuşan Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi %50 burslu 4. sınıf öğrencisi Caner K. yaptığı açıklamada "Bugün okulumuzun açıkladığı ücret tarifesiyle birlikte çok ciddi bir artış yapıldığını fark ettik. Bu artış oranı %200-250 bandına ulaşmış vaziyette. Oysa ki Doğuş Üniversitesi kayıt dönemimizde bize öğrenim sürecimiz boyunca yıllık ücret artışının %5’i geçmeyeceği yönünde gerek afiş gerek pankartlarla v.s. hem yazılı hem sözlü bir şekilde taahhütte bulundu. Bugün karşı karşıya kaldığımız durum ise kesinlikle hukuksuz ve sözleşmemizde herhangi bir dayanağı olmayan husustur. Okula ilk başladığım sene yaklaşık 18-19 bin lira şeklinde yaptığım ödemeler takip eden senelerde %5 oranında artışla birlikte 2. Sınıfta 20 bin küsür lira 3. Sınıfta ise 22 bin küsür liraya artış gösterdi. Aslında tam olarak bize söz verildiği üzere bu artış oranları %5 i geçmemişti. Ancak bu sene benden 60 bin lira gibi çok ciddi bir rakam talep edildi. Kaldı ki geçen sene 23 bin lira baz alınırsa bu artış oranının %200 ü bile çok çok geçtiği görülmekte. Yani bize taahhüt edilen %5 ve uygulamaya geçirilen yaklaşık %200 lük zam oranı arasında ciddi bir uçurum olduğu görülmektedir. Ayrıca sözleşmede bu zam oranına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Yapılan bu zam oranı sözleşme açısından hükümsüz kalmaktadır. Bundan dolayı sözleşmenin ifası imkansız hale gelmiştir. Biz öğrencileri ve ailelerimizi son derece zor durumda bırakacak olan fiyat artışının makul seviyelere ve bize söz verildiği ölçüde uygulanmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde bir çok öğrenci arkadaşım zor durumda kalacaktır. Kaldı ki benim gibi son sınıf öğrencisi arkadaşlarımın mezun olmasına 1 sene gibi bir kısa zaman kalmışken bu durum bizi açıkça fazlasıyla mağdur etmektedir. Okulumuzdan öğrenci yanlısı bir tutum sergilemelerini ve ivedikle fiyatlarla ilgili düzeltme beklemekteyiz" ifadelerini kullandı.

Öğrenciler kara kara düşünüyor! Özel üniversitelerden eğitime dev zam: Çözüm bulunmazsa okulu bırakacağız - Resim : 1

"YÜZDE 5'İ AŞMAYACAK ŞEKİLDE TAAHHÜT ALMIŞTIK"

Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan Taha E. ise açıklamasında "Üniversiteye 2020 yılında 29 bin 50 sıralamasıyla girdim. Okulumuzun 2020 girişli yaptığı sözleşme uyarınca eğitim hayatı boyunca uygulanacak yıllık fiyat artışı %5’i geçmeyecek gibi bir taahhüt aldık. Bu taahhüt gerek sözlü gerekse YÖK 2020 Kılavuzunda da sabittir. Hal böyle iken okulun yaptığı ücret artışı %150 ila %300 oranında değişmektedir. Yapılan artışın hukuka aykırılık boyutu 2 şekildedir; 1- Borçlar Kanunu uyarınca sözleşmeye aykırılıktan uğradığımız maddi manevi zararlarımızı tazmin hakkımız saklıdır. 2- İkinci olarak olayın ceza hukuku boyutudur. Türk Ticaret Kanunu 62. madde uyarınca söz konusu suçun cezası gerçek kişilere; 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır. Tüzel kişilere ise güvenlik tedbiri uygulamaktır" şeklinde konuştu.

Öğrenciler kara kara düşünüyor! Özel üniversitelerden eğitime dev zam: Çözüm bulunmazsa okulu bırakacağız - Resim : 2

Eğitim hayatının sıkıntıya girmesinden endişelenen ve ismini vermek istemeyen bazı öğrenciler ise tepkilerini şöyle dile getirdi;

-Sözleşmeye güvenerek tercih ettik öğrencilerin mağdur biz özel üniversiteye çok paramız olduğu için değil okuyabilmek için kayıt olduk. Ailelerimiz bu rakamı ödeyemez

Öğrenciler kara kara düşünüyor! Özel üniversitelerden eğitime dev zam: Çözüm bulunmazsa okulu bırakacağız - Resim : 3

-Kayıt öncesi posterler asıp her yerde reklam yapan Üniversite geçen sene 18 bin TL olan okul ücreti 62 bin TL yapmış bu fiyat ben dahil bir çok kişinin okulu bırakmasına sebep olacak bir an önce bu yanlıştan dönmelerini istiyoruz.

Öğrenciler kara kara düşünüyor! Özel üniversitelerden eğitime dev zam: Çözüm bulunmazsa okulu bırakacağız - Resim : 4

-Üstelik biz kayıt olurken her yerde paylaştıkları %5 yıllık ücret sözünü her yerden silmiş psikoloji okuyan bir öğrenci geçen sene 30 bin TL öderken şu an 105 bin isteniyor

- Bu okullarda okuyan öğrenciler olarak 2022-2023 eğitim öğretim yılı için yapılan ücret artışını kabul etmiyoruz. Kayıt sırasında bizlere verilen tanıtım kitapçıklarında, ilgili yönetmelikte ve elimizde bulunan sözleşmelerde 2021 yılı girişliler için “%10” 2018-2020 girişliler için en fazla “%5” zam yapılacağı belirtildiği halde yapılan zamlar bu rakamlardan çok daha fazla. Durumun mutlaka düzeltilmesi gerekiyor.

Öğrenciler kara kara düşünüyor! Özel üniversitelerden eğitime dev zam: Çözüm bulunmazsa okulu bırakacağız - Resim : 5

Öte yandan bu okullarda okuyan öğrenciler bugün saat 13.30'da Doğuş Üniversitesi Dudullu Yerleşkesinde toplanarak sorunlarına çare bulmayı deneyecek.

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ'NDEN AÇIKLAMA

Doğuş Üniversitesi Genel Sekreteri Av. Bağlan Uzgören, 2022-2023 öğretim yılında Doğuş Üniversitesi’nin ücretlerine yaptığı güncellemelere ilişkin ilettiği basın açıklamasında, “Ücretlerde yapılan güncelleme için ‘söz konusu ücretler, yeni öğrenci ücretlerine yüzde 15 oranında indirim uygulanarak hesaplanmıştır” denildi.

Üniversite tarafından yapılan açıklamada yer verilen ifadeler şu şeklide:

“Sayın öğrencimiz ve velimiz;

2022 -2023 akademik dönemi mevcut öğrenci ücretlerimizi, ülkemizde ve dünyada yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar altında zorunlu olarak güncelledik. Söz konusu ücretler, yeni öğrenci ücretlerine yüzde 15 oranında indirim uygulanarak hesaplanmış olup, kayıt olduğunuz dönemin tercih bursu ve varsa indirimleri aynen korunmuştur.

BEYKENT ÜNİVERİSTESİ'NDEN DE AÇIKLAMA YAPILDI

Beykent Üniversitesi Basın, Yayın ve Medya Danışmanı Saygı Ünlü, 2022-2023 öğretim yılında Beykent Üniversitesi’nin ücretlerine yaptığı güncellemelere ilişkin basın açıklamasını iletti. Ücretlerde yapılan güncelleme için “Dünya çapında yaşanan olağanüstü ekonomik unsurlar nedeniyle ücretlerin güncellemesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır” ifadesi kullanıldı.

İletilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sayın Velimiz ve öğrencimiz;
Dünya çapında yaşanan ve birçok ülkeyi olumsuz yönde etkileyen olağanüstü ekonomik unsurlar gözlemlenir hale gelmişken üniversitemiz tarafından ücretlerin güncellemesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
Bilindiği üzere hemen her yıl enflasyon yüzde 10 seviyelerinde seyrederken ve bu yıl oluşan olağanüstü artışa rağmen mevcut öğrencilerimiz için ekstra yüzde 15 indirimli olacak şekilde ücretler belirlenmiştir. Söz konusu indirim açıklanan ücretin içerisindedir. Kayıt olduğunuz dönemin tercih burs oranları ise aynen korunmuştur.

Kaynak: Haber Global TV

Doğuş Üniversitesi Beykent Üniversitesi üniversite fiyatları twitter şifa kaymak