Ofis çalışanları nasıl dinleniyor? Okunacak e-postalar, toplantılar, raporlar...

Gündem haberleri
Ofis çalışanları nasıl dinleniyor? Okunacak e-postalar, toplantılar, raporlar...

İş hayatında beyaz yakalının en büyük sıkıntısı stres. Okunacak e-mailler, girilecek toplantılar, yetiştirilecek raporlar... Çoğu hastalığın da sorumlusu görülen stresi yenmek için herkesin farklı yöntemleri bulunuyor. Peki, ofis çalışanları nasıl dinleniyor, ne gibi imkanlarda çalışıyor?

Günümüzün büyük bir kısmını ofislerde geçirdiğimiz bir gerçek. Bu ofislerde uzun zaman geçiren beyaz yakalıların şikayetlerinin en başında da stres geliyor. Stresi yenmek için herkesin farklı yöntemleri bulunuyor. Kimisi öğle molalarında yürürken kimisi de 3-5-7 nefes alıp verme kuralını uyguladıklarını söylüyor. Peki, aileden bile daha çok zaman geçirilen bu ofisler, çalışanlarına ne gibi imkanlar sunuyor? Beyaz yakalılar, sosyal medya paylaşımlarındaki gibi mutlu bir ofis ortamında mı çalışıyorlar? Ofislerinde öğlen molalarını nasıl değerlendiriyorlar, dinlenebiliyorlar mı?

STRESLİ İNSANLAR FAREYE DAHA KABA DAVRANIYOR

Zürih'teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nde yapılan araştırma, stresli kişilerin bilgisayar faresiyle ani ve şiddetli vuruşlar yaptığını tespit etti. Ekibin lideri Mara Nagel, “Stresli insanlar fare imlecini daha sık ve daha kabaca hareket ettiriyor, ekranda daha uzun mesafeler kat ediyor” demekte. Nagel, "Rahat hisseden kişilerse hedeflerine ulaşmak için daha kısa, daha doğrudan yolları kullanıyor. Bunu yapmak için daha fazla zaman harcıyor" ifadelerini kullanıyor.

Araştırma, stresli kişilerin ise klavyeye daha sert bastığı, çok fazla duraksadığı ve daha fazla yazım hatası yaptığına da dikkat çekiyor. Stressiz kişilerinse daha az ama daha uzun duraksadığı ve diğerleri kadar hata yapmadığı vurgulanıyor. Peki, Türkiye'deki ofislerde çalışma şartları nasıl, beyaz yakalılar ofislerinde hangi imkanlardan faydalanıyor, molalarını nasıl geçiriyor, ne gibi imkanları bulunuyor?

PENCERESİZ OFİSLERDE ÇALIŞAN ÜNİVERSİTE HOCALARI 

Görüştüğümüz bazı özel üniversite hocaları, penceresiz 10-12 kişilik ofislerde çalıştıklarını söylüyor. Mola zamanlarında ise ortak alanlar olan okul kafelerinde zaman geçiriyorlar. İstanbul'da bulunan bir diğer özel üniversitede ise profesörler, 4-5 kişilik odalarda çalışırken doçentler ile öğretim görevlileri de açık sayılabilecek ofislerde çalışmakta. Hocalar, molalarında da öğrenci kalabalığından dolayı kaliteli zaman geçiremediklerini de söylüyor.

Ofis çalışanları nasıl dinleniyor? Okunacak e-postalar, toplantılar, raporlar... - Resim : 1
Mesut Bozan: Ofisimde sürekli kahve bulunduruyorum

'OFİSİMDE SÜREKLİ KAHVE VAR'

Kadıköy'de bir sanat atölyesi kurucusu Mesut Bozan, ofisinde sürekli kahve bulundurduğunu söylüyor. Bölge itibarıyla hareketli bir yerde olduklarını söyleyen Bozan, ofisinin çevresindeki imkanlardan da sık sık faydalandığını aktarıyor. 

Ofis çalışanları nasıl dinleniyor? Okunacak e-postalar, toplantılar, raporlar... - Resim : 2
Büşra Ünlütürk

Özel bir sektörde grafiker olarak çalışan Büşra Ünlütürk, öğle molalarında yürüyerek iş stresini attığını söylüyor. 

İsmini vermek istemeyen bir video montaj editörü  S. C. de evden çalıştıklarını belirterek, “Eşim de turizmci ve o da evden çalışıyor. Yakın zamanda bebeğimiz oldu. Kurumlarımız bir imkan tanımıyor” diyor. S.C. öğle molalarında da bebeği ile ilgilendiğini de anlatıyor.

Ofis çalışanları nasıl dinleniyor? Okunacak e-postalar, toplantılar, raporlar... - Resim : 3
Bir çocuk annesi olan montaj editörü S.C. home office çalıştıklarını ve zorlandığını anlatıyor.

OYUN ODASI, BOKS TORBASI OLAN OFİSLER DE VAR

İstanbul Fatih'te bir yazılım şirketi sahibi olan Yasin Yavuz, ofislerinde oyun odası, stres atmak için boks torbası ve x-box gibi oyunlar olduğunu söylüyor. Pandemi ile birlikte yazılımcıların çoğunun home office çalışmaya geçtiklerini anlatan Yavuz, çalışanların verimliliğinin her zaman öncelikleri olduğunu söylüyor. Yavuz, “Kadınlar Günü, bayramlar gibi özel günlerde mutlaka etkinlikler yapıyoruz, önemli projeler bittiğinde bunları kutluyoruz” diyor.

Ofis çalışanları nasıl dinleniyor? Okunacak e-postalar, toplantılar, raporlar... - Resim : 4
Yasin Yavuz: Çalışanlarımın verimliliği benim önceliğim

Maslak'ta bir firmada muhasebe sorumlusu olarak çalışan S.O. ise her yerde plaza olduğunu ve sosyalleştikleri tek yerin bir kahve dükkanı olduğunu anlatıyor. S.O. "Bütün plaza bu kahveciye geldiği için sigara içenler yüzünden dumana maruz kalıyorum ancak başka nefes alabileceğim yer yok” demekte.

Ofis çalışanları nasıl dinleniyor? Okunacak e-postalar, toplantılar, raporlar... - Resim : 5
Hakan Ersöz

Maslak'ta bulunan bir dijital pazarlama firmasında yöneticilik yapan Hakan Ersöz, ofislerinde sigara odası bulunduğunu ve toplantı odalarında da kurum çalışanlarının doğum günü gibi özel günlerini kutladıklarını aktarıyor.

2018'de yapılan bir araştırma, artan stres seviyelerinin kalp sorunlarından muzdarip kişilerin ölümüne yol açma olasılığının arttığını ortaya koyuyor. Uzmanlar, pazartesi günlerinde kalp krizi geçirme olasılığının daha yüksek olduğunu kaydediyor.

Ofis çalışanları nasıl dinleniyor? Okunacak e-postalar, toplantılar, raporlar... - Resim : 6
Soner Lafçı

Dijital pazarlama uzmanı Soner Lafçı, öğle molasının 1 saat olduğunu onu da yemek, çay, sigara şeklinde geçirdiğini söylüyor. 2 saatte 1 kez 10 dakika molası olduğunu anlatan Lafçı, çalışanların motivasyonunu arttırmak için kurumunda çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirtiyor.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Gündem haberleri ofis çalışanları beyaz yakalılar