O ilimizden kötü haber geldi: Yer yer 100 metreyi buluyor...

AA
Konya Gündem haberleri Küresel ısınma

Konya'da, küresel iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte kış aylarında azalan yağışlar, flamingoların yaşam alanlarından biri olan Düden Gölü'nde su seviyesinin düşmesine yol açtı. Bu durum, gölün kıyısından bazı bölgelerde suyun yaklaşık 100 metre içeriye çekilmesine neden oldu.

Konya'da, küresel iklim değişikliği nedeniyle kış yağışlarının azalması nedeniyle flamingoların önemli yaşam alanlarından Düden Gölü'nde yer yer kıyıdan 100 metre içerilere kadar su çekildi.
Kış yağışlarının azalması, su kaynaklarını da olumsuz etkiliyor.

Kulu ilçesinde, flamingolarla birlikte yüzlerce göçmen kuşa da ev sahipliği yapan Düden Gölü'nde suyun çekildiği gözlendi. Tuz Gölü'nde kuluçka dönemini geçiren flamingoların beslenmesi için hayati önem taşıyan gölün, her geçen gün küçülmesi doğaseverleri de endişelendiriyor.

ÇEKİLMENİN BOYUTU KORKUTUCU SEVİYEDE

Kulu Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Murat Uludağ,  Gölün, geçmişte 180'den fazla kuş türüne ev sahipliği yaptığını, üremelerine de uygun ortam sunduğunu belirten Uludağ, 6-7 yıldır su miktarının azlığı nedeniyle çoğu çeşidin artık görülmediğini dile getirdi.

Flamingoların, göle gelen en önemli türlerden olduğunu anlatan Uludağ, "Flamingolarımız bu sene de geldi ama su miktarımız yeterli düzeyde değil. Bunun en önemli nedeni küresel ısınma. Maalesef iklimlerimiz çok değişti. Bu sene biraz yağmur yağdı ama hiç kar yağmadı. Eski kışlarımız ve yağışlarımız yok. Bu nedenle gölü besleyen dereler kurudu. Dereler olmayınca gölümüzdeki su da çekildi. Ciddi manada çok çekilme var." ifadesini kullandı.