Evden dışarı çıkmak artık bir travma!

Evden dışarı çıkmak artık bir travma!

Kimi insanlar için artık evin kapısından dışarı adım atmak bir travmaya dönüştü. Pek çok insan nesnelere dokunurken geriliyor, iki doz aşısını olsa bile hastalık korkusuyla büyük panik yaşıyorlar. Peki bu durum ne kadar devam eder?

Pandemiye karşı tüm dünya aşılanabilse de bu sürecin insanlar üzerinde bıraktığı etki bir anda yok olacağa benzemiyor. Tıp literatüründe artık 'covid endişesi' diye bir kavram var. Bu kavram yüzünden iki doz aşı olsa dahi evden adımını atamayan vatandaşlar var.

Örneğin İngiltere’de günlük ölü sayıları hemen hemen sıfır düzeyine indi. Ülkede restoranlar açıldı, futbol müsabakalarına seyirci alınmaya başlandı.

43 yaşındaki Renee Watson ise iki doz koronavirüs aşısı olmasına rağmen evinden çıkmaktan korkuyor. Serbest bir girişimci olan ve normal hayatında risk almaktan kaçınmayan biri olarak bilinen Watson’a klinik olarak ‘covid endişesi’ tanısı konmuş.

Aşı olduktan sonra hayata karışacağını düşündüğünü anlatan Watson, “Bunu yapamadım. Hâlâ her şeyi internetten sipariş ediyorum” diyor. Normalde sosyal bir insan olduğunu söyleyen iki çocuk annesi kendisini eve kapatmış durumda.

Londra South Bank Üniversitesi’nde bağımlılık davranışları üzerine çalışan Profesör Marcantonio Spada ve Kingston Üniversitesi’nden Psikoloji Profesörü Ana Nikcevic bu duruma ‘covid endişesi’ adını vermiş.

'İNSANLARA TAHAMMÜL EDEMEME'

Spada ve Nikcevic salgın sonrası yaptıkları bilimsel çalışmada bazı kişilerin pandemi sonrası nesnelere dokunma, toplu taşımayı kullanmadan uzak durma, endişe ve etrafındaki insanlara tahammül edememe gibi belirtiler gösterdiklerini tespit ettiler.

Evden dışarı çıkmak artık bir travma! - Resim : 1

İkili ‘covid endişesi’ ismini verdikleri araştırmalarında, “İnsanların sürekli önlem alarak yaşamaya çalışmaları onları Covid-19 kaynaklı korku ve stres bozukluğu ile baş başa bırakıyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

'ÖLÜM KORKUSU İÇERİSİNDE OLABİLİYORLAR'

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Psikolog Ahmet Yılmaz, Covid-19 sebebiyle etraflarında hayatını kaybeden insanların olmasının bireylerin psikolojisini etkilediği görüşünde. Yılmaz pek çok kişinin hastalık dolayısıyla ölüm korkusu yaşadığını ifade ediyor.

Psikolog Özge Öztaşçı, insanoğlu olarak hem psikolojik hem de fizikler anlamda yeni durumlara evrildiğimizi ve yeni tepkiler geliştirdiğimizi aktarıyor.

Hapishanedeki mahkumları örnek gösteren Öztaşçı, durumu şöyle açıklıyor: “Hapishanede yaşayan vatandaşların durumuyla çok benzer. Belli bir düzene alıştıkları için yeni düzene, dış ortama alışmakta güçlük yaşıyorlar ve kendilerini alışık olduklarını düzene geri götürecek davranışlar sergiliyorlar.” 

PEKİ TOPLUM NE ZAMAN NORMALE DÖNER?

Travma sonrasında normale dönüşün bir süreç olduğunu söyleyen Psikolog Yılmaz, pek çok insanın klinik depresyon yaşadığı görüşünde ve normale dönmenin zaman alacağını söylüyor.

'ONLINE GÖRÜŞTÜKLERİM ARTIK YÜZ YÜZE GÖRÜŞMEYE GELİYOR'

Salgının ilk dönemlerinde anksiyete ve obsesif bozuklukların sayısında artış yaşandığını söyleyen Öztaşçı, “Online olarak görüştüğüm hastalarım artık toplu taşıma kullanarak yüz yüze görüşmeye geliyor” diyor.

Evden dışarı çıkmak artık bir travma! - Resim : 3

'1999 DEPREMİNİ ATLATAMAYAN VATANDAŞLAR VAR'

Olağanüstü durumların etkisinin uzun olabileceği konusunun altını çizen Psikolog Ahmet Yılmaz, bir süre öncesine kadar hâlâ 1999 depremini üzerinden atamayan hastaları olduğunu söylüyor.

Salgın sürecinde kronik hastalıkları bulunan ve bağışıklık sistemi zayıf olan vatandaşların kaygı düzeyinin yüksek olduğunu aktaran Yılmaz, “Aralarında hiç dışarı çıkmayanlar oldu. Bazıları aldıkları önlemleri 2-3 kat artırdı” diyor.

'BU BİR GEÇİŞ SÜRECİ'

Vatandaşlar için kendilerini güvende hissetmelerinin çok önemli bir faktör olduğunun altını çizen Yılmaz, aşılama oranı artsa bile bazı vatandaşların dışarı çıkarken zorlanacaklarını ifade ediyor. Yılmaz, “Bu insanlar diğer vatandaşlardan bir süre sonra dışarı çıkacaklardır” diyor.

'NORMALLEŞME SONRASI VAKALAR ARTINCA…'

Psikolog Ahmet Yılmaz, 1 Haziran’daki normalleşmeyi hatırlatarak ardından gelen vaka artışlarının vatandaşlarda güvensizlik hissi oluşturduğunu ifade ediyor. Bu sebeple vatandaşlar üzerinde çaresizlik ve umutsuzluk hissinin oluştuğunu söyleyen Yılmaz, “Bazı insanlarda “Covid hiç gitmeyecek ve biz hep böyle yaşayacağız” gibi bir algı oluştu” ifadelerini kullanıyor.

Ek kaynaklar: The Telegraph

Kaynak: Web Özel