Ninelerin kıyafetleri moda oldu, eski ve ucuz
Bir zamanlar beğenmediğimiz babaanne kıyafetleri moda oldu. Saten yakalı gömlekler, ekoseli vatkalı ceketler, rock model deri ceketler. Bu kıyafetlerin en çok satıldığı yer ise Kadıköy. İlçede neredeyse 10 dükkandan biri vintage ürünler satıyor. Gençlerin ilgisini çeken bu ürünlerin en önemli özelliği ise bir tane olmaları. Genelde 1980'lerden kalma olan bu ürünlerin fiyatları ise 200 TL ile bin TL arasında değişiyor.
Büyük yakalı saten gömlekler, ispanyol paça pantolonlar, puantiyeli elbiseler, ekoseli vatkalı ceketler. Son yıllarda vintage giyime ilgi oldukça yüksek. Kullanılmış fakat iyi muhafaza edilmiş kıyafetlerin tekrar kullanılması anlamına gelen bu giyim tarzının başkenti ise İstanbul Kadıköy. Neredeyse 10 dükkandan birisi ya vintage kıyafet satıyor ya da mekanında vintage detaylara yer veriyor. Eski gibi görünen ancak yeni olan retro giyim ile de sıklıkla karıştırılan bu tarz ürünlerin muhafazasına dikkat edilmesi şart. Aynı zamanda gençleri bu giyim tarzına çeken en önemli detay ise benzersiz olmaları. Her üründen bir tane var, öyle ki sloganları "Her şey bir tane, size uymuyorsa gerçek sahibi değilsiniz."
4 ÜRÜN 800 TL
200 TL ile bin TL arasında değişen fiyatlarda satılan ürünleri en çok öğrenciler tercih ediyor. Hem tarz hem de uygun fiyattan alınan ürünleri kullanan Hasret isimli bir öğrenci, "Ninemin dolabındaki ürünler ile kombinlediğim zamanlar oluyor. 800 liraya 4 parça kışlık ürün alabiliyorum" dedi. Başka bir öğrenci Egemen ise arkadaşlarının üstündeki ceketten istediğini ancak sadece bir tane olduğunu söylediğini anlattı.
HER ÜRÜN 1 TANE
Kadıköy'de vintage giyim mağazası işleten Yasin Polat, vatandaşların vintage ve retro giyimi sıklıkla karıştırdığını belirterek, "Bu ürünlerin üretimleri yok, bedenleri yok hepsinden bir tane. Vintage, doğaya zarar vermemek için eski ürünlerin kullanılması iken retro eski ama yeni olan ürünlerle çevreye tekrar zarar veriyor" dedi.
DAYATILMIŞ MODA
Eski kıyafetlerin daha kaliteli üretildiğini ve daha az kimyasal kullanıldığı için daha sağlıklı olduklarını anlatan Polat, günümüzdeki tüketim çılgınlığının hem cebe hem de iklimi bozduğu düşüncesinde. "Dayatılmış moda algısı var" diyen Polat, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Herkes bir anda bedava dağıtılmış gibi aynı model ürünü giyiyor. Bu ürünlerin eşi yok bu nedenle kişi kendini daha özel hissediyor."
KÜLTÜREL DÖNÜŞÜM DETAYI
Vintage modasının başkenti konumundaki Kadıköy'de neden bu kadar çok sevildiğini de anlatan Polat, "Beyoğlu, Beşiktaş'ta da olabilirdi ancak son 10 yılda o bölgeler kültürel dönüşüm anlamında çok değişti. Kadıköy bu anlamda daha uygun. Vintage mekanlar da artmaya başladı" ifadelerini kullandı.
Kadıköy'de vintage giyim mağazası işleten Ali Yiğit, bu kültürün Avrupa'da daha yaygın olduğunu belirterek, "Orada özel parçalar daha fazla" dedi. Sloganlarının moda ve kalite açısından eskilere geri dönülecek olduğunu anlatan Yiğit, "Zaman içinde dar giyimden 90'lara dönüldü. Liseliler tarz aramak için orta yaşlılar ise eskiye dönmek için satın alıyor" diye konuştu.
Ellerindeki en eski ürünün 1991 yılından kalan bir tişört olduğunu ancak yıllardır deforme olmadığına dikkat çeken Yiğit, "Ürünlerimiz yurt dışından geliyor. Ek giderler ekleniyor. Zincir mağazalara göre fiyatlarımız yarı fiyatında" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Web Özel