Nevşehir'de soba zehirlenmesi! Karbonmonoksit gazından etkilenen kişi öldü

Nevşehir Gündem haberleri
Nevşehir'de soba zehirlenmesi! Karbonmonoksit gazından etkilenen kişi öldü

Nevşehir'de sobadan sızan karbonmonoksit gazından etkilenen 1 kişi yaşamını yitirdi.

Olay, Derinkuyu ilçesine bağlı Özlüce köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, akşam saatlerinde sobayı yaktıktan sonra eşi ile ayrı odalarda uykuya dalan Özcan Ç., sabah namazına kalktığında kendisini iyi hissetmezken, evde de ağır bir koku olduğunu fark etti. Yan odada uyuyan eşinin yanına giden Özcan C., eşinin hareketsiz yattığını görünce kardeşini arayarak yardım istedi. Eve gelen adamın kardeşi, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmiş olabileceklerini düşünerek 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aradı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri Saliha Ç.'nin (55) yaşamını yitirdiğini, Özcan Ç.'nin ise zehirlendiğini tespit etti. Özcan Ç. ambulansla Nevşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, eşi Saliha Ç.'nin cansız bedeni ise otopsi yapılmak üzere hastane morguna kaldırıldı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

 

 "KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNE BAĞLI ÖLÜMLER ÖNLENEBİLİR ÖLÜMLERDİR"

 Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çetinkaya karbon monoksit zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Çetinkaya, "Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmaz ise ölümle sonuçlanabilmektedir. Ülkemiz genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olan ve her yıl özellikle kış aylarında sobaların, kombilerin ve şofbenlerin yanmasıyla birlikte ülkemizin hemen her bölgesinden çok sayıda karbonmonoksit zehirlenmesi haberleri medyaya yansımakta ve tüm sezon boyunca hemen her gün bu haberleri okumaktayız. Nice ocaklar sönmekte ve aile boyu facialar yaşanmaktadır. Yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmekte, bir o kadarı da sakat kalmaktadır. Özellikle soba dumanına bağlı karbonmonoksit zehirlenmeleri topluca ölümlere yol açmaktadır. Bir aileden çok sayıda kişi aynı anda kaybedilmektedir. Alınacak tedbirlerle karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı ölümler önlenebilir ölümlerdir. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 numaralı telefondan Acil Yardım Servisi aranmalıdır. Doğalgaz Şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda 187 numaralı telefondan Doğalgaz Arıza Servisi aranmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA