Nerede o eski iftar çadırları...

ÖZEL HABERLER
Nerede o eski iftar çadırları...

Pandemi sebebiyle İstanbul'da iki yıldır kurulmayan iftar çadırları bu yıl da pek ortalarda gözükmüyor. İftar çadırlarının yerini sokak iftarları alırken bazı belediyeler çadır kurmanın masrafının geçmiş yıllara göre arttığını söylüyor. Bazıları ise geleneği devam ettiriyor.

'Nerede o eski ramazanlar?' Bu klişeleşmiş hayıflanma cümlesi kendi içinde tutarlı. Artık macuncular sokaklarda değil, ramazan eğlenceleri eski sıklığında düzenlenmiyor. Öte yandan pandemiyle birlikte son yıllarda İstanbul'da pek göremediğimiz iftar çadırları da geri dönmedi. 

İftar saatine doğru önünde kuyruklar oluşan, birbirini tanımayan ama hep birlikte iftar açan insanlar bu çadırların önünde bir araya gelirdi. Hem büyükşehir belediyeleri, hem de ilçe belediyelerinin kurduğu çadırlarda ihtiyaç sahipleri, yolda kalanlar veya iftara yetişemeyenler orucunu açardı.

2020 yılı başında başlayan pandemi nedeniyle iki senedir toplu iftar verilmesi ve iftar çadırlarının kurulması yasaktı. Koronavirüs vakalarının azaldığı bu dönemde iftar çadırlarına artık pek rastlanmazken, sokaklarda belediyelerin kurduğu masalardaki iftarlar daha çok göze çarpıyor.

'ÇADIR YOK, SICAK YEMEK DAĞITIMI VAR'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınan bilgiye göre, artık eskisi gibi iftar çadırları kurulmuyor. Ancak İBB iftar için, 9 ayrı noktada ihtiyaç sahibi vatandaşlara her gün 20 bin kişilik sıcak yemek dağıttığını belirtiyor. Yemekler, İBB'den talepte bulunan ve altyapısı müsait olan Avcılar, Ataşehir, Bakırköy, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Esenyurt, Kadıköy, Maltepe ve Şişli ilçe belediyelerinin aşevlerinden servis ediliyor.

İBB yetkilileri her gün metrobüs ve metro durakları, vapur iskeleleri, meydanlar gibi belirlenen 18 ana ulaşım noktasında, iftarda evine yetişemeyen yolculara mobil büfelerden ve çadırlardan 15 bin kişilik kumanya ikram ettikleri bilgisini veriyorlar.

Nerede o eski iftar çadırları... - Resim : 1
Bu yıl iftar çadırı kurmayan İBB, ihtiyaç sahiplerine gönderilecek kumanyalarını hazırlıyor.

İstanbul halkının maneviyat açısından ramazan ayında sıklıkla ziyaret ettiği Eyüpsultan'da ise iftar çadırı geleneği devam ediyor. Eyüpsultan Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Her sene olduğu gibi bin kişilik çadırlara yoğun ilgili var. Çadırdaki iftar menümüzde kalite ve içerik açısından bir değişiklik yapılmadı" denildi.

Nerede o eski iftar çadırları... - Resim : 2
Eyüpsultan Belediyesi'nin bu yıl kurduğu iftar çadırı. 

'GIDA MALİYETLERİNİN TUTARSIZLIĞI'

Bakırköy Belediyesi tarafından son iftar çadırı 2019 yılı Ramazan ayında kuruldu. Belediye, Covid-19 nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarında iftar çadırı da dahil olmak üzere iftar yemeği verilmediğini açıkladı.

Nerede o eski iftar çadırları... - Resim : 3
Ekonomik sebepler nedeniyle iftar çadırlarının kurulamadığı Bakırköy'de 2017 yılındaki iftar çadırından görüntü. 

Belediye tarafından haberglobal.com.tr'ye verilen bilgide gıda fiyatları öngörülemediği için çadır kurmaya bu yıl için sıcak yaklaşılmadığı belirtildi. Bakırköy Belediyesi 3 bin kap sıcak yemeği ise ramazan ayında vatandaşlara dağıttığını bildiriyor.

Belediye 2019 yılı ramazan ayında farklı noktalardaki çorba ve iftarlık dağıtımları ile iftar çadırının Bakırköy Belediyesi'ne bir aylık maliyetinin 2 milyon 700 bin TL'ye olduğu bilgisini verdi.

Nerede o eski iftar çadırları... - Resim : 4
Zeytinburnu Belediyesi, iftar çadırları kurulması yerine sokak iftarları veriliyor. 

İletişime geçtiğimiz Zeytinburnu Belediyesi ise, iftar çadırlarının pandemiden beri kurulmadığını ifade etti. Belediye, Ramazan ayının genel bir kültürü olan beraber toplu iftar açma geleneğinin sadece çadırla bağdaştırılamayacak kadar kadim bir gelenek olduğunu belirterek, "Bu kapsamda sokak iftarlarımız başlıyor. Zeytinburnu 15 Temmuz meydanında 5 bin kişilik bir iftar tertip ediliyor. Ayrıca her gün ilçede sokak iftarları yapılıyor" ifadelerine yer verildi.

Hayat pahalılığının iftar menülerine etkisi olup olmadığına yönelik sorumuza ise, "İftar menüleri, önceki yıllardaki konsepte bağlı kalınarak hazırlanıyor" cevabı verildi.

'TERAVİH NAMAZLARI CAMİLERDE' 

İftar çadırları ile ilgili İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz iki yılda 81 İl valiliğine gönderdiği genelgede, vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade gösterilmeyeceğini açıklamıştı. Ayrıca vatandaşlara iftar ve sahurda misafir kabul etmemeleri konusunda bulunmuştu.

Ancak bu yıl iftar çadırları ile ilgili herhangi bir uyarı veya yasak açıklanmadı. 2022 ramazanında, Covid-19 tedbirleri nedeniyle iki yıldır evde kılınan teravih namazlarının camilerde kılınmasına izin verildi.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler