Nedim Şener: Hiç kimse Ahmet Şık'a "terörist dediğin devletten niye maaş alıyorsun?" diye sormuyor

Jülide Ateş
Nedim Şener: Hiç kimse Ahmet Şık'a "terörist dediğin devletten niye maaş alıyorsun?" diye sormuyor

Gazeteci ve yazar Nedim Şener Haber Global ekranlarında yayınlanan 40 programına konuk oldu. Şener, "Hiç kimse Ahmet Şık'a "terörist dediğin devletten niye maaş alıyorsun?" diye sormuyor ama bana yandaş diyor. Ben hakikatin yandaşıyım" dedi.

Jülide Ateş'in sunduğu 40 programının bu haftaki konuğu gazeteci ve yazar Nedim Şener oldu.

Nedim Şener'in  açıklamalarından satır başları:

Gençlik yıllarınızda politik görüşünüz neydi?

Hiçbir politik görüşüm yoktu. Sadece bir yurtseverdim. Ben 2011 yılında tutuklanana kadar neredeyse karakolun önünden bile geçmemişimdir. Bu ülkenin ortalama vatandaşının dışında hiçbir şey değildim ben.

Gazeteci olduğunuza pişman mısınız?

Hayır değilim. Huzurlu bir akademisyen olarak üniversitede görev yapmak isterdim. Ama sonradan yaşadıklarımla onun da beni kesmeyeceğini anladım. Pişmanlık değil, tam tersine daha ne yapabilirim diye düşündüğüm zamanlar oluyor.

 

Kendinizi yalnız hissediyor musunuz?

Hayır, tek başına. Haklı olan tek başına olmayı kabul edecek. Yalnızlık başklarının size biçtiği bir durumdur, tek başına olmak bir tercihtir. Ben eğer istediğim yerde sözümü söyleyemeyeceksem, PKK ile, terörle, yalanla mücadele edemeyeceksem benim orada bulunmama gerek yok. Bugün rahat rahat, içinden gele gele, ağzını doldura doldura HDP, PKK'nın siyasi ayağıdır diyebilecek kimse var mı bu ülkede? Ben söylüyorum, çünü ıspatlayabiliyorum, hakikat bu olduğu için. Ama Türkiye'de muhalif görünmenin yolu, HDP'yi eleştirmemekten geçer.

 

Berat Albayrak'ın görevi bırakması neden geç açıklandı?

Bence tam ne yapacaklarına karar veremediler. Gariplik şuydu, bir kişi istifa etmek isteyebilir, Cumhurbaşkanı görevden almak isteyebilir ama sosyal medyadan o içerikle devlet adabı ve usulüne uygun olmayan bir şekilde bir mesaj yayınlanınca bence o bir karmaşa yarattı. Burada belki Berat Albayrak'ın ikna edilmesi yönünde bir çaba olduğunu düşünmüyorum. Neyin ne olduğunu anlamak için geçen zaman olsa gerek. Ortada net olmayan şeyler vardı. Bu tartışma buraya gelmeden önce siyasette atamalar yaparken bu tür tartışmalara sebep olmayacak isimlerin seçilmesi çok yerinde olur. Nedir o?  Bir insan çok başarılı olabilir ama eğer bir akrabalık bağınız varsa, bu tür atamalarda uzakta durmak hem ona hem size fayda sağlar. Ama madem oldu. Bu istifayı da en azından devlet nezaketi ve gelenekleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı'na sunarsınız ama sosyal medyayı bu şekilde kullanıp ortalığı anlaşılmaz hale getirip tartışma yaratmaya gerek kalmazdı.

Nedim Şener yandaş mı?

Yandaşlık şöyle bir şey, bir politik görüşü ya da bir partiyi sınırsızca desteklemek anlamına gelir. Bunu ekonomik, siyasi çıkarlara bağlayanlar olabilir. Benim bir partiyle en ufak organik, dolaylı ilişkim yok. Yandaş derken de bir çıkara bağlayacaklarsa benim onların iddiasına göre şimdiye kadar milletvekili, belediye başkanı, bürokraside bir yer ya da çok zengin bir kişi olmam lazımdı. Onlardan beslenerek bir yere gelmiş olmam ve öyle tutunmam lazım. Ben 30 yıla yakındır aynı binanın içinde Milliyet, Posta, Hürriyet olmak üzere aynı koşullarda çalışan bir gazeteceyim.  Ben HDP'ye PKK'nın siyasi kolu diyebiliyorum ama onlar HDP ile işbirliği peşinde. Kim kimin yandaşı? Ben PKK'ya karşı mücadele eden insanların yanındayım. Kim kime yandaş, siyasi olarak fikrini değiştirmiş dediğin zaman dönüp kendilerine bakmaları gerekiyor. Ben yandaşlaşmaya çalışsam karşı taraf kabul etmez.

Ahmet Şık ile yollarınız ayrıldı mı?

Zaten aynı yolda değildik ki... Bir dünya görüşü birlikteliği bir ideolojik birliktelik falan yok. Bizi bir komployla aynı cezaevine koydular. Ama bu benim için çok kıymetli. 1 yıl boyunca aynı cezaevinde anne rahmindeymişsiniz gibi. Sanki o sizi kardeş yapıyor. O günlere hiç kimseye laf ettirmem.  Ama sonra o ayrıldı herkes ne diyordu bana? Sen yandaşsın milletvekili olmak istiyorsun. Ahmet Şık HDP'den milletvekili oldu. Kim ona bir şey söyledi? Neden kimse ona bir şey demedi? Ama şimdi o devlete terörist diyor. Ama PKK'ya terörist demiyor. Ama terörist dediği devletten maaş alıyor. Niye kimse ona bir şey demiyor?

Nedim Şener Hapisten çıkmak için anlaşma mı yaptı?

Eğer anlaşma yapmış olsaydım. Benim bunu Fetullahçı Terör Örgütü üyeleriyle yapmam lazımdı. Çünkü bizim çıktığımız tarihte onlar bizi yargılıyordu. Ama bu ayıp, bu terbiyesizlik ve bu ahlaksızca yalan Barış Yarkadaş'ın boynundadır her zaman. Cumhurbaşkanı Erdoğan ya da FETÖ'cülerle her kimse böyle bir anlaşma yapan ahlaksız ve namussuz bir insan kimse bunu açıkla diye her zaman yazdım. Her defasında sessiz kaldı. Bir insan böyle bir berbat yalanı niye ortaya atar ki? Böyle bir yalanı piyasaya sürmek kime yarar? Biz çıktık cezaevinden kim, neye karşı mücadele ediyor hala. Ben ediyorum. Erdoğan ile görüşen konuşan o alçak kimse çıksın anlatsın Barış Yarkadaş. Benim Erdoğan ile hiçbir ilişkim yoktur.

Geçmişte ve bugün FETÖ'nün siyasi ayağı kim?

FETÖ'nün siyasi ayağı iktidarlar. Kavgaya başladığında da muhalefet. 2013'e kadar AK Parti ile FETÖ'nün işbirliği açık. Zaten TBMM raporuna bakarsanız o tarihten geriye bütün iktidar dönemlerinde korunmuş, kollanmıştır. İşin ilginç tarafın şu AK Parti'ye aynı komployu kurmaya kalktığında FETÖ, muhalefet onun yanında yer aldı. Gerçekten şoka uğramamın nedenlerinden birisi oydu. CHP'lileri falan, Ergenekon davalarını takip ederken görürken bir anda Amerika'da toplantılarda boy göstermeye başladılar. Kılıçdaroğlu'nu oraya davet ediyorlar, okullara götürüyorlar, eline ödüller veriyorlar... Bunu AK Partililer yapıyordu şimdi siz yapıyorsunuz... ne farkınız kaldı?

15 Temmuz ile ilgili karanlıkta kalan noktalar var mı?

Yani mesela askerlerin, bir kısım askerler darbeye direnirken birçok asker ortalarda yok. Bu hep soru olarak havada duruyor. O gün darbeye direnmesi gereken, evinde otururken darbe olduğunu gören 15 yaşındaki çocuk, 20 yaşındaki genç, sokağa çıkarken bazı askerlerin telefonlarına bile ulaşılmaması, nerede olduklarının bilinmemesi, darbeye direnişle ilgili en ufak bir aksiyon almamış olmaları beni çok şaşırtıyor. Belli siyasetçilerin ortada görünmemesi. Darbeyi gerçekleştirenler açısından şu ana kadar 2 tanesi itirafçı oldu. Hepsi kapatmaya çalışıyorlar. Teknoloji sayesinde dijital verilerin sayesinde görüntüler ile darbenin nasıl yürütüldüğü, darbenin o kısmında açık hiçbir şey yok. O gece görevini yapmayan insanların olduğunu düşünüyorum. bu devletin kendi içinde göreceği bir hesap. Belki kimileri emekli edildi, ediliyor. Kimi belki pasifte duruyor. Kimi belki de çok kritik noktalarda duruyor.  

 

CHP'yi terör örgütü listesinde saymak etik mi?

CHP'yi terör örgütü listesinde saymadım. Kimlerle yan yana durduğunu anlatmaya çalıştım. Bugün buraya gelmeden önce sosyal medyada bir tweet paylaştım. Kılıçdaroğlu diyor ki, kürt sorununu biz çözeriz. Bunun üzerinde çok duruyorlar. Bunu DEVA da söylüyor. Gelecek Partisi de söylüyor... Bu kürt sorunu üzerine çok tartışma yapılıyor. Ben de şunu yazdım; ortada olan sadece Amerika'nın paralı uşağı PKK terör örgütü sorunu. Bunu da Diyarbakır Anneleri, bu memleketin yiğit çocukları İHA'sıyla, SİHA'sıyla çözüyor zaten. Siz, PKK'nın siyasi kanadına sinyal çakmaya devam edin. Bu inandıkları bir mesele değil. Yüzde 50 artı 1'e nasıl ulaşırız? Fark etmez PKK'lı, fark etmez FETÖ'cülerin oyu... Çünkü Kılıçdaroğlu AK Parti FETÖ ile mücadele etmeye başladığı zaman Amerika'ya davet ettiklerinde, oradaki toplantıda söyledi. Bizim cemaatin de oyuna ihtiyacımız var. Ben bunu 2014 Mart ayında Enver Aysever'in programında söyledim. Dedim ki, Erdoğan'ın boşalttığı yeri artık CHP dolduruyor. Böyle bir algı var toplumda, insan utanır. Nihayetinde o matematiksel bütünlük onları HDP ile işbirliğine götürüyor. O yüzden bazen PKK'nın saldırılarında çekimser ifadeler kullanıyorlar. O yüzden HDP, Öcalan isimli elebaşına özgürlük dediğinde, siz kimsiniz kardeşim terör örgütünün elebaşına özgürlük istemeye ne hakkınız var diyemiyorlar. 

Kaynak: Haber Global TV

Nedim Şener