Ne hastaneye gidebiliyor, ne çocuklarını nüfusuna alabiliyor: 56 yıldır hayatta ama kimliği yok!
Gaziantep’te yaşayan 56 yaşındaki Mehmet Karataş, bütün bir hayatını kimliği olmadan geçirdi. Doğduğu dönem ailesi tarafından kimlik kartı çıkartılmayan Karataş, hiçbir resmi işlem yapamıyor. Yıllardır kimlik alabilmek için mücadele eden adam, yetkililerden yardım istiyor.
Gaziantep’te yaşayan ve nüfus cüzdanı olmayan Mehmet Karataş'ın hayatı kabusa döndü.
Kimliği olmadığı için ne tedavi olabiliyor ne de resmi bir işlem yaptırabiliyor. Askerlik yapmayan, rahatsızlandığı zaman hastaneye gidemeyen Karataş, çocuklarının adına yazılan ilaçların yardımıyla tedavi oluyor.
Yıllar önce babasıyla annesinin bilinmeyen sebeplerden dolayı ayrıldığını ve bu nedenle kimlik çıkaramadığını belirten 56 yaşındaki Mehmet Karataş, bu sorunu çözmek için hangi kapıya gittiyse boş döndü. En son DNA testi yaptırması istenen Karataş, testin ardından da kimliğine kavuşamadı.
“Ne resmi nikah kıyabiliyorum ne de çocuklarımı kendi nüfusuma alabiliyorum”
Varlığını hiçbir ortamda kanıtlayamadığını söyleyen Mehmet Karataş, “Bu yaşa kadar hiç kimliğim olmadı. Evliyim, eşim ve 7 çocuğum var ama ne resmi nikah kıyabiliyorum ne de çocuklarımı kendi nüfusuma alabiliyorum. Kimliksiz işlem ve sigorta yapılamadığı için bir işe de giremiyorum. Yani mümkünse ben de herkes gibi kimliğim olsun istiyorum” dedi.
“Ne yaptıysam kimlik çıkaramadım”
Kimliğinin o zamanın şartları nedeniyle babası tarafından çıkarılmadığını söyleyen Karataş, “Kimliğim olmadığı için askere de gidemedim. Hep kaçak gezdim, nereye gidersem yakalanıyordum, 3 gün nezarethanede yatıp çıkıyordum. Polis memurları bana kimliğimi soruyorlardı, ben de olmadığını söylüyordum. Ardından karakola gidiyorduk ama benim suçum yoktu. Zamanında kimliğimi çıkarmamış. Ondan sonra da ne yaptıysam kimliğimi çıkaramadım. Ben kimliğimi çıkarıp çocuklarımı üzerime almak istiyorum. Yani çocuklarımın kayınpederimin nüfusuna kayıtlı olmasını istemiyorum. Çocuklarım da bu yüzden bana kızıyorlar, ‘biz senin üzerine olmak, senin soyadını taşımak istiyoruz’ diyorlar” ifadelerini kullandı.