Vicdansızlar! Kim bu acıyı sömürenler?

Narin Güran Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Diyarbakır Çocuk Sağlığı çocuk ölümleri Sosyal Medya X Sosyal medya platformu Aile Yaşam Haberleri Bilim Haberleri
Vicdansızlar! Kim bu acıyı sömürenler?

Türkiye Narin'e ağlarken, acıyı sömüren istismarcıları da sosyal medya üzerinden rant devşiriyor. Özel bir kanalda 3 sunucunun Narin için çığlık atmasının yanı sıra, bot hesaplardan yapılan asılsız paylaşımlar da büyük tepkilere neden oluyor. Bot hesapların örgütlü bir yapı tarafından yönetildiğinden şüpheleniliyor.

Türkiye Narin Güran'a ağlarken, sosyal medya üzerinde yapılan bazı paylaşımlar ile ekranlara yansıyan bir takım görüntüler tepkilere neden oluyor. Sosyal medyada bot hesaplardan her dakika ortaya çıkan ve tek bir hesaptan yönetilmiş gibi yapılan paylaşımlar sonrası İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, önemli bir açıklamada bulunurken, "İçeriklerin 498 bin 713'ünün bot hesaplar tarafından yapıldığı tespit edildi" dedi. Narin Güran ile ilgili X platformu üzerinden 15 ayrı etikette 4 milyon 761 bin 420 tweet atıldığının saptandığı, içeriklerin yüzde 76'sının ise provokatif amaçlı ve olumsuz olduğunun belirlendiğini de duyuruldu. Toplumun acısı üzerinden sosyal medya ve ekranlardan yapılan istismarın nasıl önleneceği merak edilirken, uzmanlardan da önemli uyarılar geldi. 

Vicdansızlar! Kim bu acıyı sömürenler? - Resim : 1
Narin'in tabutuna gelinlik konulması da tepki çekmişti.

IP'DEN TESPİT EDİLİR

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı ve Avukat Kürşat Ergün, bot hesapları kullananların 2.5 yıldan 4.5 yıla kadar hapis cezası yaptırımıyla karşı karşıya kalabileceklerini belirtirken, "Suçun niteliğine baktığımızda, bunun örgütlü bir yapı içerisinde gerçekleştiği anlaşılıyor" diye konuştu.

Bot hesapların IP adresleri, X platformunun merkezinde olduğuna dikkat çeken Ergün, "5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a göre, bu tarz kamu düzenini bozmaya yönelik paylaşım yapanlar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile olan müzakerelerde tespit ediliyor. Bot hesapla ortalığı karıştıranlar için cezaları da üst limitten belirleniyor" bilgisini verdi.  

DİJİTAL YAPTIRIM ŞART

Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ise İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklamalarını değerlendirirken, "Narin için sosyal medyada yayılan bilgilerin manipülatif olabileceği ve organize bir şekilde yayılmaya çalışıldığı anlaşılıyor" dedi. Bot hesaplar genellikle bir kişi ya da grup tarafından otomatik olarak yönetildiğini belirten Kırık, şu uyarıları gündeme taşıdı: "Bu hesaplar Toplumda kaos yaratmak, yanlış bilgi yaymak ya da kamuoyunu yanıltmak amacıyla kullanılıyor. Bu aşamada yapay zeka algoritmaları ve büyük veri analizi kullanılarak hesap hareketleri inceleniyor ve bot olduklarına dair bulgular elde ediliyor.  Ancak bu hesapların kimler tarafından yönetildiğini anlamak ise karmaşık bir süreç." 

Vicdansızlar! Kim bu acıyı sömürenler? - Resim : 2
Narin, günler süren aramaların ardından evine 1,5 km uzaklıktaki dere yatağında bulunmuştu.

TWEET ATMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Prof. Dr. Hakan Türkçapar (Psikiyatrist) 

"Ekranlarda çığlık atanlar ya da bundan prim elde etmeye çalışanlar, kendilerini öne çıkarmak isteyen kişiler. Böylesi bir acı olayda, birilerinin kendisini öne çıkarmak istemesi etik değil. Önemli olan bireysel ve toplumsal anlamda şiddeti nasıl azaltacağımızın çözümüne kafa yormak. Olayın detayları, cesetle ilgili bilgiler, olay yeri gösterilişi, cenaze tören, herkese açık televizyonlarda yayınlanıyor. Ekranda bunu izleyen çocuklar etkilenip, travmatize oluyorlar. 'Tweet at, bağır' tüm bunlar bir şey yapıyormuşuz hissi veriyor ancak değişen birşey yok.  Önemli olan birinin hayatına dokunabilmek."

 [email protected]

Kaynak: Web Özel