İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu: Barış Pınarları Harekatı 13 Kasım'dan önce başlamalı

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu: Barış Pınarları Harekatı 13 Kasım'dan önce başlamalı

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu, olası Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, operasyonun 13 Kasım'daki Liderler Zirvesi öncesi başlaması gerektiğini vurguladı. ÖZEL HABER/ŞİFA KAYMAK

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeyi Fırat'ın doğusundaki terör oluşumu YPG/SDG'ye karşı başlatacağı Barış Pınarları Harekatı'na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Haberglobal.com.tr'ye konuşan Babüroğlu operasyon tarihine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım'da Liderler Zirvesi'nde ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek. Babüroğlu, bu görüşmeye ilişkin öngörüsünü anlattı. Görüşmeden önce Türkiye'nin operasyona kesinlikle başlaması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu: Barış Pınarları Harekatı 13 Kasım'dan önce başlamalı - Resim : 1

 

ABD'nin Barış Pınarları Harekatı'nın yapılacağı bölgeden çekilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

O bölgeye şu an yapılacak operasyon sınırlı bir operasyon olacaktır. Türkiye'nin politik hedeflerini tam anlamıyla karşılamaz. Türkiye'nin politik ve siyasi hedeflerini tam karşılaması için geniş alana girmesi gerekmektedir.

Fırat Kalkanı ve Zeytindalı operasyonları nispeten daha dar bir sınır bölgesinden başladı. Fırat'ın doğusu ise çok geniş ise çok geniş bir alana sahip. Ne kadar geniş bir sınır çizgisinde operasyon başlayabilir? 

Fırat Nehri'nden Irak sınırına kadar olan bölge 480 kilometre genişlikte, derinlik ise ortalama 30 kilometre. Fırat'ın batısından çok daha büyük bir operasyon alanı var. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri kademe kademe bunu değerlendirecektir. Akçakale'nin karşısındaki Telabyad, Ceylanpınar'ın karşısında ise Resulayn olur. Bu bölgede Türkiye önce birinci operasyonu gerçekleştirir. Buna Barış-1 denilebilir. Daha sonra da Barış 2-3'ü 480 Kilometrelik alana yayacak şekilde operasyonuna bölgede devam eder.

Hava araçlarımızın (ATAK-İHA-SİHA) gerek istihbarat gerekse görüntü almak için karşı tarafa geçmesi gerekiyor. Hava sahalarının kullanamamamız durumunda neler olur? 

"F-16 SAVAŞ UÇAKLARI BU OPERASYONDA KULLANILABİLİR"

Hava sahası kapatılsa dahi operasyonlar devam eder. Biraz daha riski olur ancak sınırı geçmeden de uçaklar ve topçu silahlarıyla hedefler ateş altına alınabilir. Hava Kuvvetlerinin de yani F-16'ların da bu operasyonda görev yürüteceğini düşünüyorum.

ABD ile bu konudaki anlaşmazlıkta 13 Kasım'da gerçekleşecek olan Liderler Zirvesi'nde bu yönde bir orta yol bulunur mu bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu: Barış Pınarları Harekatı 13 Kasım'dan önce başlamalı - Resim : 2

Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar "Biz hazırız" diyor. Hazırız derken tam olarak kastedilen ne? 

Her tatbikat savaşın provasıdır anlayışıyla birlikte askerlerimizin her açıdan hazır olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri uzun zamandır orada ve oraya yeterli düzeyde yığınak yaptı.

Geçtiğimiz dönemlerde yapılan harekatların üzerinden uzun zaman geçti. Çok daha farklı yerde olduğumuzu görebiliyoruz. Ancak hem teknolojik hem de personel anlamında hangi durumdayız? 

"GEÇMİŞTEKİ OPERASYONLARDAN ALINAN DERSLER VAR"

Burada en önemlisi geçmişte yapılan operasyonlardan alınan derslerimiz var. Bunun için yapılan eğitim, tatbikat, geliştirilen özel ve yeni silah sistemleri var. Fıratın Doğusu'ndaki operasyonda çok zorluk çekileceğini düşünmüyorum.

Bir yandan da ABD ile gizli bir uzlaşı olduğu tartışılıyor. Siz bu iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz? 

ABD Başkanı Donald Trump'ın askerlerini çekme kararı ile daha sonradan aldığı birbirine uyuşmayan kararları senatonun, kendi partisinin senatörlerinin, kamuoyunun ve basının tepkisiyle karşılaştığı için sonradan geri adım attı. Bu nedenle 13 Kasım'da gerçekleşecek olan Liderler Zirvesi'nin önemi büyük. ABD ile Türkiye arasında operasyon yapılması yönünde anlaşma sağlandığını düşünmüyorum. ABD, geniş bölgede operasyon yapılmasına razı gelmeyecektir. Trump, sıcak bakmadığını gösteriyor zaten.

Türkiye'nin tehdit olarak kabul ettiği terör örgütü PYD/PKK'ya ABD destek vereceğini açıkça söylüyor. Bu nedenle ABD hiçbir zaman 480 kilometrelik genişlikteki operasyona sıcak bakmaz. Türkiye kendi göbeğini kendi kesmek zorunda kalacaktır.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu: Barış Pınarları Harekatı 13 Kasım'dan önce başlamalı - Resim : 3

 

Operasyon 13 Kasım Liderler Zirvesi öncesi olursa ne olur? 

"TÜRKİYE 13 KASIM'DAN ÖNCE BARIŞ PINARLARI OPERASYONU'NA BAŞLATMALI"

Türkiye önümüzdeki günlerde ABD askerinin çekildiği sınırlı alanlarda operasyon yapabilir. Hedefimiz Fırat Nehri ve Irak'ın sınırında kalan 480 kilometrelik bir alan. Bu geniş çaplı operasyonun 13 Kasım'da düzenlenecek olan Liderler Zirvesi'ne kadar yapılmayacağını düşünüyorum. Ancak 13 Kasım'da da Trump "Hadi buyurun operasyon yapın" demeyecektir. Türkiye kendi göbeğini kendi kesip 13 Kasım'dan önce operasyon başlatmalı. Ve orada Güvenli Bölge oluşturmalıdır.

Diplomatik anlamda nasıl değerlendirmeliyiz? Rusya ve bölgedeki diğer güçlerin yaklaşımı ne olacaktır?

Türkiye , diplomatik anlamda her türlü adımı attı. ABD, ısrarla desteklemeyeceğini söyledi. AB ülkeleri, İngiltere, Fransa, Almanya, Danimarka destekleyemeyecektir. Rusya destekleyecektir. İran da destek vermeyeceğini söylüyor.Ancak Türkiye, Astana süreci kapsamında Rusya ve İran'la ve yine Rusya üzerinden dolaylı olarak Şam yönetiminin operasyona ilişkin diplomatik desteğini almalı.

Özgür Suriye Ordusu artık düzenli bir ordu profilinde hazır olduğunu açıkladı. Önceki harekatlarda olduğu gibi bu harekatta da daha önde mi girecektir? 

ÖSO, Afrin'de kullanıldı. Burada da muhakkak kullanılacaktır. TSK'ya özellikle kolaylık sağlıyor ve sağlayacaktır. Bölgeyi daha iyi tanıdıkları için de önde gideceklerdir.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu: Barış Pınarları Harekatı 13 Kasım'dan önce başlamalı - Resim : 4

Kaynak: Web Özel

Barış Harekatı Suriye