7 soru 7 cevap | Nedir bu nafaka meselesi?

ÖZEL HABERLER
7 soru 7 cevap | Nedir bu nafaka meselesi?
Nafaka süresi siyasetin uzun zamandır gündeminde. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye'de nafaka konusu son günlerde yeniden tartışma konusu. Hükümetin 'süresiz' nafakayı sona erdirmeyi hedeflediği yeni yönetmelik ise kadın dernekleri tarafından tepki çekti. Peki nafaka nedir? Hangi durumlarda verilir, hangi durumlarda kesilir?

Boşandığı eşine her ay 7 bin lira nafaka gönderen Barış A.'nın dekontların açıklama kısmına “Helal etmediğim nafaka" ve "Haram olsun" gibi ifadeler yazdı, konu mahkemeye ve ülke gündemine taşındı. Akşam Gazetesi'nden Neslihan Keskin'in haberine göre; Mahkeme Barış A.'yı 15 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum etmişti. Bu haber ve başka gelişmelerle birlikte nafaka meselesi yeniden gündeme oturdu.

Süresiz nafakayı sona erdirecek kademeli bir formül öne çıkarılıyor. Nafaka ödeme süresine üst sınır konulması ya da evlilik süresine göre nafaka ödenmesi seçenekleri gündeme geliyor. 

📌Peki nafaka nedir?

📌Hangi durumlarda verilir?

📌Nafaka süresi nedir?

📌Nafaka sistemi nasıl doğdu?

Hukukçu Prof. Dr. Erol Ulusoy ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtladı.

7 soru 7 cevap | Nedir bu nafaka meselesi? - Resim : 1
Canan Güllü ve Prof. Dr. Erol Ulusoy, haberglobal.com.tr'nin sorularını cevapladı.

1-NAFAKA NEDİR? NEYE GÖRE VERİLİYOR?

Güllü: Medeni kanundaki tanımı ile nafaka boşanmayla yoksulluğa düşecek, yaşam tarzından ödünler verebilecek kişilere bağlanan güvencedir. Bunun çeşitleri var. Yoksulluk nafakası, zaten bildiğimiz nafaka. İştirak nafakası, birliktelikten doğan çocuklar için. Tedbir nafakası ise boşanma sürecindeki yoksulluk düşüncesini ortadan kaldırmak için.

2-NAFAKA SİSTEMİ BİR İHTİYAÇ OLARAK MI DOĞDU? 

Ulusoy: Yoksulluk nafakasının özünde, ahlâki değerler ve sosyal dayanışma düşüncesi yer alır. Amacı nafaka alacaklısını zenginleştirmek değildir. Yoksulluk nafakasıyla, boşanma sonucunda yoksulluk içine düşen eşin asgari yaşam gereksinimlerinin karşılanması amaçlanır. Aile hukuku sistemimizde yoksulluk nafakası önce bir yıl ile sınırlıydı. Ancak bir yıllık sınırlamanın eşi zor durumda bırakacağı için süre kaldırıldı.

7 soru 7 cevap | Nedir bu nafaka meselesi? - Resim : 3

3-HANGİ DURUMLARDA NAFAKA VERİLMEZ?

Ulusoy: Yoksulluk nafakasının şartı, nafaka talep eden eşin boşanma ile yoksulluğa düşecek olması ve boşanmaya kendi kusuru ile sebep olmaması... Her iki taraf da kusurluysa, en azından kusurları eşit olmalıdır. Eğer eş yoksulluğa düşmüyorsa veya boşanmada kendi kusuru daha ağır ise, yoksulluk nafakası isteyemez. Tek taraflı sadakat yükümlüğüne aykırı davranma (zina yapma) tam kusur sayılır ve kişinin nafaka hakkını ortadan kaldırır. Ama eşlerin ikisi de birbirini aldatmışsa, eşit kusur vardır ve nafaka istenebilir.

4-1 GÜN VEYA 1 HAFTA HAFTA EVLİ KALIP NAFAKA VERİLMESİ KABUL EDİLEBİLİR Mİ?

Güllü: Eğer kadın o bir günlük evlilikten sonra yoksulluğa düşmemiş, ekonomik özgürlüğü ile hayatını idame ettirme noktasındaysa zaten hakim nafaka yönünde karar vermez. Ancak gerekirse bir gün de olabilir, beş yıl da olabilir, otuz yıl da olabilir.

5-NAFAKANIN KISALMASI VEYA UZAMASI DURUMU OLUR MU? NEDEN?

Ulusoy: Eğer boşanan eşlerden birisi ölürse, yoksulluk nafakası kendiliğinden sona erer. Nafaka ödeme borcu mirasçılara geçmez. Yoksulluk nafakası alan eş yeniden evlenirse, nafaka yine sona erer. Fakat nafaka borçlusu eş yeniden evlense de, nafaka ödemeye devam eder. Nafaka genellikle süresiz talep edildiği ve süresiz nafakaya hükmedildiği için, sonradan nafakanın kaldırılması için dava açılabilir. Nafakanın kaldırılmasına örnek verecek olursak, resmi nikah kıymaksızın, imam nikahı ile başkası ile fiilen evliymiş gibi birliktelik yaşaması nafakanın kaldırılması için yeterli sebeptir. Haysiyetsiz yaşama (Türk Medeni Kanunu'na göre; Toplumdaki anlayış çerçevesinde belli bir süreden beri devamlı olarak namus, şeref ve haysiyet kavramlarıyla bağdaşmayacak şekilde yaşamak) da nafakayı sona erdirir.

6-NAFAKANIN ÖDENMEMESİ DURUMUNDA NELER OLABİLİR?

Ulusoy: Hem icra takibi yapılabilir hem de tazyik hapsi için şikayette bulunulabilir. İcra ve İflas Kanunu'nun 344. maddesine göre, nafaka alacaklısının şikayeti üzerine, üç aya kadar ödeme için tazyik amacıyla hapis cezası verilebiliyor. Nafaka ödenirse, hapis cezası hemen kalkar, nafaka borçlusu tahliye edilir.

Güllü: Hiçbir şey yapılamıyor! Çok uzun ödenmediği durumlarda, kadın eğer elinde parası varsa takibini yaparak itiraz üzerine ödemeyen kişinin tutuklanmasına kadar gidebilir. Ama onu becerebilmesi için elinde kaynağın ve avukatının olması lazım.

7-DÜNYA ÜLKELERİNDE NAFAKA SİSTEMİ NASIL?

Ulusoy: Hollanda'da 5 yıldan az süren evliliklerde yoksulluk nafakasının süresi, evlilik süresi kadar oluyor, 5 yıl üzerindekilerde ise en fazla 12 yıl. Şimdi bizde de önerilen çözümlerden birisi, yoksulluk nafakasının evlilik süresi kadar olması veya yasa ile getirilen belirli kriterler çerçevesinde hakime süreyi belirleme takdir yetkisinin verilmesi.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

özel haberler nafaka