Müzik sustu: Çiftçiliğe, kuryeliğe devam edecekler

Müzik sustu: Çiftçiliğe, kuryeliğe devam edecekler

O kadar uzun süre mesleklerini yapamadılar ki artık kalıcı olarak yeni meslekler edinmeye doğru gidiyorlar. Yaşamını enstrümanlarından kazanan müzisyenler arasında kuryelik yapan, direksiyon dersi veren ve tavuk yetiştirenler var. Bu yaptıkları işler geçici değil artık kalıcı olacak gibi gözüküyor.

Müzisyenlerin pandemi sürecinde geçinebilmek için inşaattan tarıma, kuryelikten direksiyon hocalığına kadar farklı meslekler edinmek zorunda kalmalarının verdiği psikolojik boşluk, müziğe olan güvenlerini de yitirmelerine yol açtı. Yıllar önce müzisyen olabilmek için birçok fedakarlık yapan genç müzisyenler, artık hayatlarını idame ettirmede müziğin tek başına yetmeyeceğini, pandemide edindikleri yeni mesleklere devam edeceklerini söylüyor.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan ve 9 yıllık müzisyen olan Aytaç Kayalı, "Hepimizin ortak hayali turnelere çıkmaktı. Şimdi tavuk bakıp yumurta satıyorum. Kariyer yapmayı geçtik. Kendi yiyeceğimizi içeceğimi sağlayalım, muhtaç olmayalım düşüncesindeyiz" diyor.

10 yıllık müzisyen Halit Eren Akbaba, "Müziğe eskisi kadar güvenemiyorum. En azından müzisyenlikle ilgili görüşlerim netleşene kadar iki iş yapmaya karar verdim" derken; bir başka müzisyen Barış Yaman ise, "Müzik varoluş nedenimiz olsa da hayatımızı idame ettiremedikten sonra ikinci hatta üçüncü sırada yer alcak" dedi.

Müzik sustu: Çiftçiliğe, kuryeliğe devam edecekler - Resim : 1Redd grubu, 1 Haziran'daki kademeli normalleşme sonrası Maçka Parkı'nda halka açık konser vermişti.

"KARİYERİ GEÇTİK, MUHTAÇ OLMAYALIM"

Aytaç Kayalı, Ankara'daki hayatını müzikten sağladığı kazanç sayesinde devam ettirebilen bir müzisyendi. Türkiye sınırlarını aşan hayalleri varken şimdi Tekirdağ'da tarımla uğraştığını ve buna devam etmek istediğini söylüyor. 

Pandemiyle birlikte bütün mekânlar kapatılınca geçinemeyip, memleketi Tekirdağ'a dönmek zorunda kaldığını anlatan Kayalı, "Müzikten para kazanamayacağımı anlayınca köyde tavuk bakıyorum. Tarımla uğraşmaya devam edeceğim ama Ankara'daki bağlarımı da koparmak istemiyorum. 18 Haziran'da sahneye çıkacağız. Mart 2020'den bu yana ilk sahnem olacak" dedi.

Ancak yapacağı masrafın yevmiyesinden fazla olduğuna dikkat çekiyor. 

Pandemiden önce 7-8 tane farklı müzik tarzlarında grubu olduğunu söyleyen Kayalı, şöyle devam etti: "Bir tarz yaratıp, o tarzı yurt dışında katılmak istediğimiz festivallerle dünyaya duyurmak istiyorduk. Kariyer yapmayı geçtik. Kendi yiyeceğimizi içeceğimi sağlayalım, muhtaç olmayalım düşüncesine girdik."

ÖNCE KURYE SONRA DİREKSİYON ÖĞRETMENLİĞİ

Halit Eren Akbaba, müzikten profesyonel bir şekilde kazanç sağlayalı 8 sene olsa da 10 yıldır sektörün içinde olan bir bas gitarist. 

1.5 ay kuryelik yaptığı günlerde bir kez ufak bir kaza geçirerek motosikletten düştüğünü ifade eden Akbaba, sonrasında bazı sağlık sorunları nedeniyle kuryeliği bırakmak zorunda kalmış. Ancak artık kuryeliği bırakacağını, aldığı direksiyon öğretmenlik sertifikası ile öğretmenlik yapacağını anlatıyor.

Müzik sustu: Çiftçiliğe, kuryeliğe devam edecekler - Resim : 2Kültür sanat ve eğlence sektörü ‘#gözünüyumma‘ ve ‘#sahnenesahipçık‘ etiketleriyle kampanya başlatmıştı.

"ARTIK KALİTE İÇİN GÜNLERCE UĞRAŞMAM"

Akbaba, şöyle devam etti: "Yıllardır ilmek ilmek ördüğüm konfor alanımdan çıkmak zorunda kaldım. Sudan çıkmış balığa dönüyorsunuz. Bundan sonra müzisyenliğin yanında başka bir meslek daha yapacağım. Ancak dayanıklı olduğumu görmek beni mutlu ediyor."

Yaptığı işin niteliğinin de değişime uğradığını belirten Akbaba, "Pandemi öncesinde mükemmeli arıyorduk. Ancak şimdi daha hızlı çıkabilecek, ne kaliteyi yakalayacağım diye günlerce çalışacağım işler ne de çok kötü işler olur" ifadelerine yer verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekli şartları sağlayan müzisyenlere maddi destekler sunuyor.

KENDİSİNİ ŞANSLI SAYAN BİLE 8 AY İŞSİZDİ

Ankara'da yaşayan Barış Yaman ise, kendisini "şanslı" sayanlardan...

Bunu birçok insan işsizken kendisinin çalışıyor olmasına bağlayan Yaman, "2020 Haziran-Ekim aralığında çalışma fırsatım oldu. Ancak kasımdan hazirana kadar da işsizdim. Enstrümanlarımı satmak zorunda kaldım. Salgının başında verilen 6 ay ödemesiz ihtiyaç kredisini aldım, ödemekte zorlanıyorum" diyor.

Yaman, şöyle devam etti: "Zaten sosyal güvencemiz yoktu. Şimdi müzikle geçim sağlayamayacağımızı iyice biliyoruz. Bu yüzden bundan sonra müzisyenlik ikinci ya da üçüncü aşamada olacak. Hayatımızı idame ettiremedikten sonra meslek olarak görülmeyecektir."

gamze.bal@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

müzik müzisyen