Müsilajlı sudan çıkan balık yenir mi?
2021 yılında Marmara Denizi’nde ciddi boyutlara ulaşan ve deniz ekosistemine büyük zarar veren müsilaj, uzun bir aranın ardından yeniden ortaya çıktı. Sahil kesimlerinde yüzeyde görülmese de denizin derinliklerinde tespit edilen müsilaj, uzmanları endişelendiriyor. Çünkü müsilaj yalnızca deniz ekosistemini değil, insan sağlığını da tehdit ediyor.
Deniz yüzeyinde köpüklenmeler, kir tabakası ve renk değişimleri... Marmara Denizi, müsilaj tehdidi ile yeniden karşı karşıya.
Müsilaj, 2021 yılında Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm şehirlerin sahillerini, hatta denizin açıklarını bile kaplamıştı. Temizlenmesi ve yok olması aylar sürmüş, deniz eski haline kavuşmuştu. Ancak son zamanlarda yapılan incelemeler, müsilajın yeniden oluşmaya başladığını ortaya koydu.
Müsilaj yalnızca deniz canlılarını değil, insan sağlığını da doğrudan etkiliyor. Uzmanlar, deniz suyuna maruz kalmanın ve bazı deniz ürünlerinin tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor:
Uzmanlara göre müsilaja maruz kalmak, "Yorgunluk, kas ağrısı, halsizlik ve kronik enfeksiyonlara neden olabilir. Müsilaja maruz kalmak bu tür etkiler yaratabilir."
Müsilajın, deniz dibinde de yoğun olarak birikmeye başladığı belirtiliyor. Bu nedenle, müsilaj bulunan bölgelerde denize girmek ya da bazı deniz ürünlerini tüketmek sağlığa ciddi zararlar verebilir.
PEKİ MÜSİLAJLI SUDAN ÇIKAN BALIK YENİR Mİ?
Özellikle midye gibi kabuklu deniz ürünleri, ağır metalleri yoğun bir şekilde barındırdığı için tüketim riskini artırıyor.
"Midye gibi kabuklu deniz canlıları, müsilajdan kaynaklanan ağır metalleri daha fazla biriktirir. Bu nedenle bu tür deniz ürünlerini tüketmek, yüzeydeki risklere kıyasla çok daha tehlikeli olabilir."
Müsilajın içinde bulunan ağır metaller, insan vücudu üzerinde ciddi etkiler yaratabilir. Özellikle kadmiyum, kurşun, arsenik ve cıva gibi maddeler, insan sağlığını tehdit ediyor.
"Kadmyum, kurşun, arsenik gibi ağır metaller beyne zarar verebilir. Özellikle cıvanın yağda çözünmesi, beyne ulaşabilmesini kolaylaştırır ve nöron kaybına neden olabilir. Bu da hafıza kaybı ve diğer hastalıkları tetikleyebilir."