MSB duyurdu: Ukrayna'dan gelen NAVISTAR isimli gemide denetimler tamamlandı

Milli Savunma Bakanlığı Ukrayna İstanbul
MSB duyurdu: Ukrayna'dan gelen NAVISTAR isimli gemide denetimler tamamlandı

Milli Savunma Bakanlığı, 13 bin ton mısır taşıyan ve Ukrayna’dan İngiltere’ye gitmek üzere yola çıkan ROJEN isimli geminin İstanbul'un kuzeyine demirlediğini ve Panama bayraklı NAVISTAR isimli gemide de denetim faaliyetinin tamamlandığını duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Ukrayna'da Türkiye'ye gelen mısır yüklü gemilerle ilgili güncel durumu paylaştı. 

Milli Savunma Bakanlığı, 13 bin ton mısır taşıyan ve Ukrayna’dan İngiltere’ye gitmek üzere Çernomorsk Limanı’ndan ayrılan Malta bayraklı ROJEN isimli geminin de İstanbul’un kuzeyine demirlediğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “13 bin ton mısır taşıyan ve Ukrayna’dan İngiltere’ye gitmek üzere Çernomorsk Limanı’ndan ayrılan Malta bayraklı ROJEN isimli gemi de İstanbul’un kuzeyine demirledi. Geminin denetimi yarın sabah gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.

"NAVISTAR İSİMLİ GEMİDE DENETİMLERE BAŞLANDI"

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İstanbul'un kuzeyine demirlenen ve 33 bin ton mısır taşıyan NAVISTAR isimli gemide denetimlere başlandığı belirtildi. Twitter'dan yapılan açıklamada "Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından, Ukrayna'dan İrlanda'ya 33 bin ton mısır taşıyan ve İstanbul'un kuzeyinde demirleyen Panama bayraklı NAVISTAR isimli gemide denetim faaliyeti başladı" denildi.

"4 GEMİNİN UKRAYNA LİMANLARINDAN ÇIKIŞI, 1 BOŞ GEMİNİN DE UKRAYNA LİMANLARINA GİRİŞİ PLANLANDI"

MSB'den konuya ilişkin son olarak, "MSB Hulusi Akar’ın temasları ve İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezindeki yoğun çalışma ve koordinasyon sonucunda; Yarın 1’i Odessa’dan, 3’ü Çernomorsk’tan olmak üzere 4 geminin Ukrayna limanlarından çıkışı, 1 boş geminin ise Ukrayna limanlarına girişi planlanmıştır. Sevkiyatlar için hazırlık ve koordinelere devam edilmektedir." açıklaması yapıldı. 

UKRAYNA'DAN ÇIKAN 3'NCÜ GEMİ DE İSTANBUL AÇIKLARINA ULAŞTI

Ukrayna'dan hareket eden tahıl yüklü 3'ncü gemi Polarnet, İstanbul açıklarına ulaştı. 

Ukrayna’dan hareket eden 136 metre uzunluğundaki Türk bayraklı Polarnet isimli son gemi de saat 21.45 sıralarında Kumköy açıklarına demirledi. Tahıl yüklü geminin yarın yapılacak olan denetimin ardından İstanbul Boğazından geçmesi bekleniyor.

Dün sabah saatlerinde 3 gemi Ukrayna'dan hareket etmişti. İrlanda'ya gidecek olan 33 bin ton mısır taşıyan Panama bayraklı NAVISTAR ve İngiltere'ye gidecek olan 13 bin ton mısır yüklü Malta bayraklı Rojen'den sonra 12 bin ton mısır taşıyan Polarnet de İstanbul'a ulaştı. Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından denetime tabi tutulacak olan Polarnet, denetimden sonra Karasu'ya hareket edecek.

UKRAYNA'DAN YOLA ÇIKAN MISIR YÜKLÜ "NAVISTAR" GEMİSİNDEKİ DENETLEME TAMAMLANDI

Müşterek Koordinasyon Merkezinde görevli Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri, İrlanda'ya gitmek üzere Ukrayna'dan hareket eden ve bugün İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişine demirleyen "Navistar" gemisindeki incelemelerini tamamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, 22 Temmuz'da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında imzalanan "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" kapsamında Odessa Limanı'ndan İrlanda'ya doğru yola çıkan Panama bayraklı, 33 bin ton mısır yüklü "Navistar" adlı gemi, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde müşterek denetleme timi tarafından denetlendi.

Geminin seyrini ve takibini yapan merkezde görevli temsilciler tarafından, anlaşma kapsamında mutabık kalınan usul ve esaslar doğrultusundaki denetim yaklaşık 3 saat sürdü. Denetimin ardından gemiden ayrılan temsilciler, Rumeli Hisarı Limanı'na hareket etti.

Denetlenen gemi, İstanbul Boğazı'ndan geçerek İrlanda'ya gidecek.

 

Kaynak: Haber Global TV

navistar ROJEN Milli Savunma Bakanlığı ukrayna