Milyonda bir görülürken vakalar arttı... Nedeni hala bilinmiyor!

Milyonda bir görülürken vakalar arttı... Nedeni hala bilinmiyor!

Kanada'da milyonda bir görülen ölümcül bir beyin hastalığı korku salmaya devam ediyor. Daha önceden az sayıda vakanın görüldüğü hastalık, özellikle Kanada'nın bir bölgesinde artış kazandı. Bilim insanları araştırmalarını bir süredir sürdürse de artışın nedeni hala bilinmiyor.

Kanada’nın New Brunswick şehrindeki nöroloji uzmanları ölümcül bir beyin hastalığı olan Creutzfeldt-Jakob (Deli Dana) hastalığına ait semptomlarla yıllarca karşılaştı. Ancak nadir görülen hastalığın testlerinden olumsuz sonuçlar gelmeye devam ediyor. Bu nedenle bölgede her yıl daha fazla vaka ortaya çıkmaya başladı. Üstelik Federal Halk Sağlığı yetkilileri de konuyu araştırmaya değer buldu. Bölgede şu ana kadar hastalıktan 47 kişi etkilendi ve 6 kişi hayatını kaybetti. 

“ACABA YARIN UYANABİLECEK MİYİM?”

Moncton’da bulunan Dumont acil servisine geçtiğimiz haziran ayında 75 yaşlarında bir kadın başvuruda bulundu. Hastanın aylarca sebepsiz bir şekilde kilo kaybına uğradığı, bacaklarının ağırlaştığı, kolunun istemsizce titrediği ve kızına “İçimde istemsiz bir titreme var” dediği ifade edildi. Annesinin şu an araştırılan vakalar arasında olduğunu söyleyen kadın, sözlerine şöyle devam etti:

“Annem gece yatağa gittiğinde kendisine şu soruyu sorar: Acaba yarın uyanabilecek miyim? Çünkü cevap yok. Kimse bir şey bilmiyor. Ortada hiçbir sebep yok.”

ARAŞTIRMALAR BİR SÜRE ÖNCE BAŞLADI

Bu sorunun Federal Halk Sağlığı yetkililerinin dikkatini çekmesinin ardından Dr. Alier Marrero ve dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanları milyonda bir meydana gelen bu ölümcül beyin hastalığındaki artışın nedenini araştırmaya başladılar. Çalışmalar bir süredir devam ediyor. Ancak hala tam anlamıyla bir yol alınabilmiş değil.

Milyonda bir görülürken vakalar arttı... Nedeni hala bilinmiyor! - Resim : 1

YAŞLARI 18-85 ARASINDA DEĞİŞİYOR, SEMPTOMLAR AYNI

Hastalığın bu kadar artmasının ardındaki neden bilinmezken bu sendroma yakalananların sayısı 18-85 arasında değişiyor. New Brunswick’in Moncton bölgesinde bulunan bir hastanede çalışan Dr. Marrero, hastalığın çok acı verici olduğunu ve fiziksel ağrıların da ötesinde psikolojik etkilerinin de olduğunu belirtiyor.

SEMPTOMLAR SAY SAY BİTMİYOR

Dr. Marrero hastalığın semptomları arasında anksiyete, depresyon, uykusuzluk ve kas ağrıları gibi göstergelerin olduğunu söylüyor. Dr. Marrero, hastaların birçoğunun görme bozukluğu, hafıza kaybı, saç dökülmesi ve diş takırdaması gibi problemler yaşadıklarını da ifade ederek hızlı ve açıklanamayan kilo kaybı ile birlikte halüsinasyon gördüklerini de sözlerine ekliyor.

“DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM”

Kanada Sağlık Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Nörolog Michael Strong, konuyla ilgili olarak “Daha önce böyle bir şey görmedim” diyor. İncelemeye alınan vakalar, Federal Halk Sağlığı Gözetim Sistemi’nden alındı. Gözetim sistemini yöneten Michael Coulthart, her yıl şüpheli olan birçok vakadan haberdar olduklarını ancak birkaçının onaylandığını söylüyor. Öyle ki New Brunswick’te 1998 yılından bu yana ‘kesin ve muhtemel’ olması kaydıyla 36 vaka tespit edildi.

Milyonda bir görülürken vakalar arttı... Nedeni hala bilinmiyor! - Resim : 2

BİLİM İNSANLARI: KULUÇKA SÜRESİ 2 YIL OLABİLİR

Dr. Marrero, 2015 yılında bu semptomlara benzer olabilecek birkaç vaka olduğunu aktarıyor. 2018 yılına gelindiğindeyse yine aynı semptomlarla şikayetler olduğunu söylüyor. 2019 yılında New Brunswick’te araştırmaların bir parçası olacak olan 11 vaka tespit ediliyor. 2020’ye gelindiğindeyse bu rakam 24’e çıkıyor. Dr. Coulthart hastalığın teşhis edilmeye karşın direnç gösterdiğini belirtiyor. Bilim insanları hastalığın kuluçka süresinin 2 yıl olduğunu tahmin ediyorlar.

SEMPTOM VAR AMA SONUÇ NEGATİF

Bilim insanları çeşitli incelemeler yapıyor olsalar da vakalardaki bu artışa neyin sebep olduğu hakkında herhangi bir bilimsel veriye ulaşabilmiş değiller. Dr. Marrero gibi bilim insanları daha önceden bu ölümcül beyin hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden insanlardan örnekler alıp testler yapsa da sonuçlar negatif çıkıyor.

İKİ TEORİ VAR

Şu ana kadar elde edilen bilgilere göre, hastalığa prion adı verilen bir protein sebep oluyor. Şu anki testlerin negatif çıkmasının nedeni ise sendroma tamamen yeni bir prion bozukluğunun sebep olması olarak gösteriliyor. Diğer bir teori ise hastaların çevresel bir toksine maruz kalması olarak öne sürülüyor. Bilim insanlarının bu konudaki çalışmaları devam etmekte. 

KAYNAK: Bu derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Washington Post'ta yayınlanan Amanda Coletta imzalı "A mysterious, devastating brain disorder is afflicting dozens in one Canadian province (Kanada'nın bir bölgesinde düzinelerce kişi gizemli ve ölümcül beyin hastalığına yakalandı) isimli makaleden alınmıştır. 

Kaynak: Web Özel