Son açıklamalar ne anlama geliyor? Millet İttifakı'nın adayı kim olacak?

erken seçim Kemal Kılıçdaroğlu Meral Akşener Ekrem İmamoğlu
Son açıklamalar ne anlama geliyor? Millet İttifakı'nın adayı kim olacak?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Millet İttifakı'nın adayı olup olmayacağı sorusuna "Millet İttifakı beni aday gösterirse onur duyarım" cevabını vermişti. Fotoğraf: Reuters

Seçim takvimi yaklaştıkça Millet İttifakı'nın adayı daha da merak ediliyor. Akşener ve İmamoğlu'nun son açıklamaları ne anlama geliyor? CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun en son ne dedi?

Türkiye 2023 seçimlerine doludizgin bir şekilde hazırlanıyor. Muhalefet erken seçim söylemlerini yinelerken Cumhur İttifakı erken seçime kapıyı kapattı. Barajın yüzde 7’ye indirildiği yeni seçim kanununun yürürlüğe girdiği tarihten sonra bir sene içerisinde seçime gidilemiyor.

Son bir yıldır Türkiye siyasetinde en çok gündeme gelen konulardan biri ise Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı. Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ın isimleri düzenli olarak gündeme geldi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise belediye başkanlarının bir dönem daha görevlerini yapmalarını istediğini ifade etmişti. Son günlerde yapılan bazı açıklamalar ‘Millet İttifakı’nın adayı kim olacak?’ tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. İBB Başkanı İmamoğlu dün katıldığı bir televizyon programında, "Bunu söyleyelim ki insanların bakış açımızı anlaması açısından; her Cumhuriyet Halk Partilinin cumhurbaşkanı adayı kendi partisinin genel başkanıdır. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'dur, benim de adayımdır" dedi.

'HERKESİN İTTİFAK ETTİĞİ KİŞİ NEDEN SEÇİLMESİN'

İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nu adayı olarak nitelerken önceki akşam İYİ Parti lideri Meral Akşener CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için, “Herkesin ittifak ettiği bir kişi neden seçilmesin?” ifadelerini kullanmıştı. Akşener seçime tek adayla gidilmesi gerektiğinin önemli olduğunu söylerken İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylığı konusuna da kapalı olmadığını belirtti ve “Sayın Kılıçdaroğlu, o 6'lı masadaki genel başkanın inisiyatifine bağladı işi. Dolayısıyla o masadan çıkacak olana hepimiz uyacağız" dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 21 Şubat’ta yaptığı bir açıklamada diğer partilerin teklif etmesi halinde muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olmayı kabul edeceğini söylemişti. CHP lideri, "Beş genel başkanın benim ismimi telaffuz etmesi her şeyden önce benim için onur. Ayrıca beş genel başkanın bana güven duyması anlamına geliyor” ifadelerini kullanmıştı. Kılıçdaroğlu önceki açıklamalarında ise “Millet İttifakı beni aday gösterirse onur duyarım” demişti.

AKŞENER: BAŞBAKANLIĞA ADAYIM

Kulislerde zaman zaman İYİ Parti lideri Meral Akşener’in adaylığı konuşulsa da Akşener sık sık başbakanlığa aday olduğunu söylüyor. Geçen eylül ayında Cumhur İttifakı’nın adayı olup olmayacağına yanıt veren İYİ Parti lideri, “Kim aday olacak kısmında seçilecek, kazanacak bir adayla ve cumhurbaşkanlığını devam ettirecek bir adayla gideceğiz. Ben aday değilim, ben başbakanlığa adayım" diye konuşmuştu.

O dönem itibarıyla bu konuyu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile konuşmadıklarını aktaran Meral Akşener, "Bu benim şahsi kararım. Ben bunu kimseyle müzakere etmiş değilim. Sadece partide arkadaşlarım biliyor bunu" demişti.

Peki Cumhurbaşkanlığı seçimi ne zaman yapılacak? İktidar erken seçim olmayacağını sık sık söylerken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, 18 Haziran 2023'te seçimlerin yapılacağını ifade etmişti.

SEÇİM BÖLGESİNDE YETERLİ OY YOKSA MİLLETVEKİLİ YOK

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra genel seçim de yapılacağı için yeni seçim kanunu oldukça önemli. İttifak olarak yüzde 7 barajını geçen partiler, seçim bölgesinde gerekli oy oranına ulaşmadan, milletvekili çıkaramayacak. 

Son açıklamalar ne anlama geliyor? Millet İttifakı'nın adayı kim olacak? - Resim : 3

Peki seçim barajı neden getirildi? Yüzde 10 seçim barajının siyasal istikrarı sağlamak için getirildiğini söyleyen Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir geçen aylarda haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Geçmişte çok partili bir yapı vardı. Bu yapının oluşturmuş olduğu istikrarsızlık, hükümetlerin kurulamaması gibi durumlar nedeniyle getirilmiş bir barajdı" ifadesini kullanmıştı.

Kaynaklar: Reuters, Haber Global, TRT Haber

Kaynak: Web Özel