Millet İttifakı'nda seçim hesapları… Tek aday? Ayrı aday?

Millet İttifakı'nda seçim hesapları… Tek aday? Ayrı aday?

Türkiye'nin sıcak gündemi sürekli değişse de erken seçim tartışmaları uzun zamandır konuşuluyor. En çok merak edilen konulardan biri ise Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı… Gelin son dönemdeki gelişmeleri bir hatırlayalım…

Türkiye’de iç siyaset iyiden iyiye ısındı. HDP’ye açılan kapatma davasının ardından organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddiaları siyasi gündemin önemli maddelerinden oldu. Bir de uzun süredir değişmeyen bir erken seçim tartışması var. Cumhur İttifakı erken seçimin masada olmadığını belirtirken seçimlerin zamanında yapılacağını söylüyor. Bu takvime göre 2023 yılının yaz aylarına kadar seçim yok.

MİLLET İTTİFAKI: ERKEN SEÇİM İSTİYORUZ

Diğer yandan ise muhalefet her fırsatta erken seçim çağrısı yapıyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu iki gün önce Twitter hesabından yayınladığı bir videoda, “Ben her yerde erken seçim isteyeceğim, başka çarem kalmadı. Bana katılın!" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de geçen ay Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Madem helalleşmek istiyorsun, korkma, getir sandığı helalleşelim. Zor durumdaki çiftçiyle, esnafla, işsiz gençle helalleşelim” ifadelerini kullanmıştı.

Millet İttifakı'nda seçim hesapları… Tek aday? Ayrı aday? - Resim : 1

CUMHUR İTTİFAKI: ERKEN SEÇİM YOK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise iki hafta önceki grup konuşmasında erken seçim isteyenlere karşı, “Ortada, mantıklı ve makul bir sebep olmadığı halde seçimin 2023'te yapılacağını defalarca tekrarlamış olmamıza rağmen erken seçim teranesi tutturanların sufleyi nereden aldıkları açıktır. Boşuna uğraşmayın, seçim Haziran 2023’tür” değerlendirmesinde bulundu.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise, “Biden'ın dümen suyuna gelen, kanlı teknesine binen Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP'nin erken seçim isteği melanetin sözüdür. Türk milleti böylesi bir tuzağa düşmeyecektir” demişti.

Peki bütün bu beyanatlar havada uçuşurken olası bir erken seçim veya seçimde hangi siyasi aktörlerin yer alacağı belli mi? Cumhur İttifakı’nın adayının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olması bekleniyor.

Millet İttifakı konusunda ise oldukça fazla alternatiften söz ediliyor. Peki Millet İttifakı’nın adayı kim olabilir?

KEMAL KILIÇDAROĞLU: OTURUP KONUŞACAĞIZ

Haber Global ekranlarında Buket Aydın’ın Koltuk programına konuk olan Kılıçdaroğlu, Erdoğan ile bir cumhurbaşkanlığı yarışına girerse kazanıp kazanamayacağı yönündeki bir soruya, “Ondan en ufak bir endişem yok” yanıtını vermişti.

Kılıçdaroğlu’nun aday olma ihtimali üzerine olan tartışmaların ardından 9 Nisan 2021 tarihinde yaptığı açıklamada ortak görüş olursa aday olabileceğini belirtmiş ve “Her aday ayrı mı çıkarmak isteyecek yoksa tek bir kişi mi çıkaracağız oturup konuşacağız" demişti.

MUHARREM İNCE: ADAYIM

Memleket Partisi Genel Başkanı olan ve bir önceki seçimde Millet İttifakı'nın adayı olan Muharrem İnce ise 18 Mayıs 2021 tarihli konuşmasında Cumhurbaşkanı olarak seçilmek istediğini söylemişti.

Millet İttifakı'nda seçim hesapları… Tek aday? Ayrı aday? - Resim : 2

AKŞENER: ORTAK ADAY OLMALI

Millet İttifakı’nın üyesi İYİ Parti’nin Genel Başkanı Meral Akşener ise 5 Haziran'da yaptığı açıklamada, “Ortak adayla gitmenin faydalı olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı. Akşener, HDP’nin kendi adayını çıkarması gerektiğini de ifade etmişti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da ortak aday üzerinde durulmasının önemli bir seçenek olduğunu belirtmişti.

BABACAN: GÜNÜ GELİNCE NETLEŞİR

19 Nisan 2021 tarihinde açıklamalarda bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise “Her parti kendi adayını mı çıkarır, ortak aday üzerinde mi durulur, bunu günü gelince üzerinde çalışıp netleştirmenin daha iyi olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

DAVUTOĞLU: KENDİ ADAYIMIZ OLACAK

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu 22 Eylül 2020 tarihinde yaptığı açıklamada partisinin kendi cumhurbaşkanı adayı olacağını söyleyerek, "1 yıl sonra Gelecek Partisi Türkiye’nin başat partilerinden biri olacak ve inşallah seçimlerde de iktidarın en güçlü adaylarından biri olacak” demişti.

Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu ise ortak adayla yol almak konusunda bir tavır ortaya koymuştu. Karamollaoğlu, "Seçime yakın mutlaka görüşmeler yapılacak ve mutlaka müşterek bir adayla çıkmak konusunda çaba sarf edilecek” demişti.

Kaynaklar: Amerika'nın Sesi, Halk TV, Hürriyet, Habertürk, T24

Erken seçim olacak mı?