MHP'li Cemal Enginyurt: Kızılay Başkanı Kerem Kınık derhal tutuklanmalı

MHP'li Cemal Enginyurt: Kızılay Başkanı Kerem Kınık derhal tutuklanmalı

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın "vergiden kaçınmak" sözleri hakkında yaptığı açıklamada "Derhal tutuklanmalı" dedi.

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın "vergiden kaçınmak" sözleri hakkında konuştu. Enginyurt, katıldığı KRT yayınında Kızılay Başkanı Kınık'ın tutuklanması gerektiğini belirtti.

"ASLINDA BUNUN KARŞILIĞI VERGİ KAÇAKÇILIĞI"

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Türk Kızılay'ı kesinle yıpratılmamalı. Kızılay'ın başındaki arkadaş. Kerem Kınık diye ismini yeni duydum. 8 milyon dolarlık bir bağışın Ensar Vakfı'na gönderilmesini vergiden kaçınmak olarak ifade edecek birisi dünyanın herhangi bir ülkesinde olmuş olsaydı. Hemen tutuklanmış ve en az 10 yıl hapis almıştı. Türkiye'de de aslında bunun karşılığı vergi kaçakçılığı. Tutuklanması gerekir. Vergi kaçakçılığı yasalarımıza göre suç. Kerem Kınık derhal tutuklanmalıdır. Bu kişinin üzerine gidilmezse insanların hayırseverlik duyguları zedelenecek."

NE OLMUŞTU?

Başkentgaz'ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na 2017 yılında 7 milyon 925 bin dolar bağış yaptığı iddia edilmişti. Kızılay, bunun bağış şartlı bağış olarak yapıldığını belirterek iddiayı doğrulamıştı.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Başkentgaz Kızılay'ın daimi bağışçılarından biri. Bu protokolün daha önce başka örnekleri oldu. Tamamen yasaldır, bu bir şartlı bağıştır. Devlet yasal olarak size bir imtiyaz vermiş, mesela bir eğitim kurumu yapıyorsanız bana vergi vermek yerine bu yardımı yapan kuruluşlar üzerinden bu yatırımı yapabilirsiniz diyor devlet" demişti.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Ensar Vakfı'na aktarılmak üzere Kızılay'a verilen 7.9 milyon dolar için Başkentgaz'ı "Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır" sözleri ile savunmuştu.

Başkentgaz'ın sahibi Mehmet Torun, Ensar Vakfı ile Kızılay'a bağış yapmak arasında hukuki ve ekonomik açıdan bir fark olmadığını söylemişti. "Vergiden kaçınmadığını" vurgulayan Torun, "Bu şirketler bağımsız denetim ve uluslararası bağımsız denetim şirketleri tarafından da denetlenen şirketler. Bir bağış yapmak yani %22 kurumlar vergisinden indirim için bağış yapmak gibi bir iddia akla sığmıyor. Yapacağınız bağış matrahtan düşüleceği için sadece %22'lik kısmından indirim alırsınız. Kalan matraha da %22 uygularsınız. Bunun 8 milyonun vergi getirisi 1 milyon 600 bin olur. Ödeyeceğiniz vergiden de %5 düşmezsiniz. Vergiye tabi kurumlar vergisi diyelim 100 milyon lira ve 10 milyon bağış yaptıysanız bunun ancak %5'i kadarını düşebilirsiniz. Yani 5 milyon lirayı 100 milyondan düşüp, 95 milyon üzerinden vergi öderseniz. Bizim için bunun 5 milyonun çok üzerinde bir rakam söz konusu. 100 milyon olsa bile 5 milyona kadar vakıflara bağışa zaten kanun izin veriyor." demişti.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık kızılay MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt