Meteoroloji'den korkutan 'Tuzla' uyarısıyla ilgili açıklama

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tuzla'daki yangın sırasında gökyüzüne karışan kimyasalların Türkiye için tehlike yaratmayacağını açıkladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Tuzla'da meydana gelen yangın neticesinde atmosfere karışan kirletici emisyonların bu gece geç saatlere kadar Türkiye'yi terk edeceği tahmin edilmektedir. Cuma günü beklenen yağışlar nedeniyle ülkemizin herhangi bir bölgesinde olağandışı bir etki öngörülmemektedir" denildi. 

Tuzla'da meydana gelen yangın nedeniyle havaya salınan kimyasalların İstanbul'un yanı sıra Kocaeli, Sakarya ve Eskişehir için tehlikeli olacağı iddia edilmişti.

"YAĞMUR ALTINDA BULUNMAMAYI TERCİH EDERİM"

'Tuzla'daki fabrika yangının ardından atmosfere salınan gazlara ilişkin Haber Global canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, şunları söyledi:

Bu maddelerin ne tarafa dağıldığının modellemesini yaptık. Atmosferik şartlarda yükseltici bir hava hareketi hakimdi. Yani atmosfer kararsız bir yapıdaydı. Bugüne kadar baktığımız modelleme sonuçlarında Sakarya, Eskişehir gibi o bölge üzerinde gözüküyordu. Meteoroloji tahminlerine baktığımızda Marmara, Karadeniz bölgelerinde yağış var. Bu bizi üzüyordu. Bu sabah buraya gelmeden önce tekrar modellemeyi çalıştırdık. Rüzgar yön değiştirdi. Artık poyraz esiyor. Tehlikeli bölgedeki yarın yağış alacak bölgede havadaki hareketlilik yaklaşık saatte 40-50 km hızla tamamen güneye doğru gidiyor. Dolayısıyla valiliğimizin açıkladığı tahminler iyi oldu. Yani dünkü bizim model sonuçlarında uyardığımız tehlike rüzgarın yön değiştirmesi nedeniyle geçmiş bulunuyor" dedi.

Güney bölgelerin tehlike altında olup olmadığı sorusuna ise Toros, "O bölgede yağış yok. Bacadan çıkan kirleticiler yaklaşık 2 km yukarıda. Dolayısıyla bizim nefes aldığımız ortamlardan daha yukarıda olduğu için şu an için bir tehdit oluşturmuyor. Ve hızla da rüzgarlar sebebiyle dağılmaya devam ediyor. Dağıldıkça zararı azalıyor. Büyük tehlike geçmiş de olsa yine de Doğu Marmara bölgesindeki kişiler olarak ben şahsen yağmur altında bulunmamayı tercih ederim. Çünkü tonlarca atmosfere dağılmış çok küçük zerrecikler, su buharıyla, yağışla yer yüzüne düşecekler. Doğu Marmara dediğimiz İstanbul'un doğusu, yani Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik bölgeleri yağış alırsa bu bölgelerdeki insanların yağmur esnasında dışarıda bulunmamasında fayda var"

"AKŞAM SAATLERİNDE TEHLİKE KALMAYACAK"

Haber Global'e konuşan hava tahmin uzmanı Cengiz Çelik ise şunları ifade etti:

"Tuzla yangınıyla havaya saçılan partiküllerin tekrar yağışla yere düşme ihtimalinden bahsedilmişti. Ama bu akşam saatlerinden itibaren havadaki bu partiküllerin batıdan doğuya esen kuvvetli rüzgarlarla birlikte Batı Karadeniz'e oradan da rüzgarlarla birlikte deniz kısmına dağılarak önemli bir tehlike arz etmeyeceğini tahmin ediyoruz. Akşam saatlerinden itibaren yurdumuz için bir tehlike kalmayacak diyebiliriz."

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tuzla