Mersin Müftülüğü: Tarsus'taki bazı camilere imam görevlendirilmediği iddiaları yalan
Mersin Müftülüğü, "Tarsus'taki bazı camilere imam görevlendirilmediği" iddialarının doğru olmadığını bildirdi.
633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35. maddesinde, 'Hakiki ve hükmi şahıslar tarafından yapıldığı halde izinli veya izinsiz ibadete açılan cami ve mescitlerin yönetiminin 3 ay içerisinde başkanlığa devredileceği' hükmünün yer aldığı hatırlatılan açıklamada, "Yasa gereği yeni yaptırılan camiler bir protokolle Diyanet İşleri Başkanlığına devredilir. Müftülük de buraya kadro tahsisi ve imam-hatip atama işlerini gerçekleştirir. Bahse konu camilerin devrinin gerçekleştirilmesi için Tarsus Belediye Başkanlığına 2018 yılından beri 8 defa yazı yazılmış, henüz imar durumlarının hazır olmadığı gibi gerekçelerle camilerin devri Diyanet İşleri Başkanlığı veya İlçe Müftülüğüne gerçekleştirilmemiştir. Belediyenin camilerin devrini gerçekleştirmesi için ileri sürdüğü gerekçeler '633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un ek 4. maddesine aykırı gerekçelerdir" denildi.
Bununla birlikte söz konusu camilerin hizmete açıldığı andan itibaren camilere İlçe Müftülüğü tarafından fahri imam-hatip ataması yapıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu süreçte sadece bir ay gibi kısa bir süre görevli eksikliğinden dolayı vakit namazlarında imam-hatip görevlendirilmesi yapılamamış, cuma namazlarına ise hiçbir eksikliğe mahal vermeden sürekli görevlendirme yapılmıştır. Söz konusu camilerde halen ilçe müftülüğü tarafından geçici görevlendirilen imam-hatipler görev yapmaktadır. Bu süreçte de belediyenin bu camilere imam-hatip görevlendirilmesine ilişkin herhangi bir talebi bulunmamaktadır. Atanan imamların geri çekildiği, belediyenin kendi imamlarını atamış olduğu iddiası da doğru değildir."
Kaynak: İHA