Merkez Bankası'nın kredi kartları için 'aralıkta sabit faiz' kararı ne anlama geliyor?

Gündem haberleri Ekonomi haberleri faiz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Merkez Bankası politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35'ten yüzde 40'a yükseltti. Bu kararın yanında kredi kartı faizleri ise aralıkta sabit tutuldu. Peki, bunun etkileri nasıl olacak? Uzmanı yanıtladı...

İktisatçı Prof. Dr. Sinan Alçın, Merkez Bankası'nın politika faizindeki artışa karşın kredi kartı azami faiz oranlarını sabit tutma kararını Haber Global'de değerlendirdi.

Alçın, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bankaların kredi maliyetini artırırken kredi kartı sahiplerine bunun yansımasını da engellemiş oluyor. Bu olumlu aslında ama şöyle bir problem var. Genel seçim öncesinde kredi kartlarında nakit avans faizi çok düşüktü ve bu bankalar tarafından kredi kısıtlarının aşılması için arka kapı alanı olarak görüldü. Tüketici kredisi yok, konut kredisi alamazsın ama istersen kredi kartından avans çekebilirsin ve burada düşük faizler vardı. İhtiyacın üzerine para çekip otomobil alan, konut alıp bunları stoklayan bir kesimden de bahsedildi. İstifçilik de ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı da açıklama yapmıştı. Bu kısım serbest bıraktı.

Bankalara asgari tutarı aşağı çekme talimatı verilmişti aslında ve onunla uyumlu bir politika. Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlarken piyasada ortaya çıkabilecek durgunluğu da önleyecek önlemler almaya çalışıyor. Hazine ve Maliye Bakanı, elimizde sınırlı kaynak var ve bu kaynağı verimli kullanmamız lazım diyordu. Bu kararlar, miktarsal alandakini kararlar bize bunu da gösterdi. Sektörler açısından mesela sanayide marttan bu yana duraksama var. PMI verilerinde son 4 ayda eşik olan 50'nin altında bir durum var. Tekstilciler, ihracatçı firmalar da güç kaybediyor. Dünyadaki ani duruş 2024'te olabilir mi soruları da yazıldığında, büyüme üzerindeki baskının da hafifletilmesi gerektiği eğilimi görüyoruz.

Döviz rezervi ve genel olarak hazine kaynakları ölçüsünde piyasanın da hareket edebilir durumda bırakılmaya çalışıldığı bir durum görüyoruz. Bu enflasyon kısmında, Sayın Şimşek'in ifade ettiği haliyle irrasyonel yolun sonuna gelindi sözünün ne kadar güçlü gerçekleştirebilir, sıkı para politikasının uygulanmasında, örneğin ihracattaki genişlemeye izin verilirken peki, o rasyonel politikalar anlamında bunun sürdürülebilirliği konusunda ne kadar alan yaratıyor. Bu da konuşulması gereken konu. Esas belirleyici sahanın kendisi olacak. Yerel seçimlere 4 ay kaldı. Bu zamanda bütçe açığı ya da kesenin ağzı ne kadar açılacak, ne kadar tasarruf yapılacak, bunlar belirleyici olacak."

 

Kaynak: Haber Global TV