Menüde uyanıklık son buluyor

Yaşam Haberleri Gündem haberleri Ekonomi haberleri Enflasyon Türk lirası İstanbul
Menüde uyanıklık son buluyor

Yeni yıldan itibaren restoranlarda fiyatların kapıda açıkça yazılması zorunlu hale getirildi. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, uygulamaya tepki gösterenler için "Dürüst tüccarı koruyor" derken, yönetmeliğe uymayanları ise 200 bin TL'ye varan cezalar bekliyor.

Yeni yılın ilk gününden itibaren yürürlüğe girecek yönetmelik ile, yeme içme sektöründeki işletmelerin giriş kapısına ve masalara fiyat listelerini koymaları zorunlu olacak. Ticaret Bakanlığı'nın düzenlemesi Resmi Gazete'de de yayınlanırken, uygulamayı destekleyenler kadar tepki gösterenler de var. Yeni düzenlemeye göre, yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerlerinin, iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konulması gerekiyor.

Menüde uyanıklık son buluyor - Resim : 1
Bazı restoranlarda fiyatlar açık bir şekilde yazıyor.

BOLAT'TAN MÜCADELE MESAJI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat geçen ay yaptığı açıklamada; fahiş fiyat, stokçuluk ve haksız ticari uygulamalarla kararlılıkla mücadele ettiklerini söylemişti. Bolat, piyasa bozucu ve tüketicilere zarar veren faaliyetlere yönelik yıl başından bu yana 710 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıklamıştı. Bolat, "Ticaret Bakanlığımızca yapılan denetimler rekabetçi, adil ve istikrarlı piyasa yapısını korumayı sağlamaktır. İhtiyaç halinde ilave tedbirler hayata geçirilebilecektir. Piyasanın tabii işleyişini bozan, haksız rekabet doğuran ve tüketiciyi yanıltan uygulamalara hükümetçe asla müsamaha edilmeyecektir" demişti.

Menüde uyanıklık son buluyor - Resim : 2
Masalarda da menülerin bu şekilde yer alması gerekiyor.

1 OCAK'TAN İTİBAREN...

Eminönü'nde görüştüğümüz işletmeciler yıllardır turistlerden dolayı menülerini masalarında tuttuklarını söylüyor. Menü ya da fiyat bilgisi olmayan bir restoran işletmecisi ise, "Pandemiden sonra QR koda geçtik menü basma masrafımızı karşılasınlar o zaman" diyor.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl'ün teklifi ile gündeme gelen uygulama 1 Ocak 2024 itibariyle geçerli olacak. Bingöl, bu uygulama üzerinde bir yıldır çalıştıklarını belirterek, işin 3 ayağı olduğunu söyledi. 

FİYAT KARMAŞASI

"Lokantaya girdiğinizde Türk vatandaşına 200 TL olan kebap, turist geldiğinde 500 TL'den satılabiliyor. Bu beni çok rahatsız ediyor" diyen Bingöl, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bir de özellikle kahvecilerde fiyat karmaşası da var. Yan yana bulunan 3 dükkanda kahve fiyatları 50-100-200 TL arasında değişiyor. Bunu da doğru bulmuyorum. Esenler'e giden kişiden Nişantaşı fiyatında kahve ücretleri alınıyor. Derneğimize de çok sayıda şikayet geliyor. Ailenle gittiğinde mecbur ödüyorsun. Son olarak, anlamsız garip artışlar enflasyonu da tetikliyor ve artmasına neden oluyor. İnsanlar artık restoranlara gittiğinde ne kadar ödeme yapacağını bilmediği için gitmemeye başladı."

Menüde uyanıklık son buluyor - Resim : 3
Uygulamaya uymayan restoranları cezalar bekliyor.

"DÜRÜST TÜCCARI KORUYOR"

"Bu uygulama dürüst tüccarı koruyan bir uygulama, kimin buna itirazı varsa bir derdi vardır" diyen Bingöl, konuyla ilgili kendisine çok fazla eleştiri geldiğini anlattı. QR kodlu menüler ile ilgili de çalışmaları olduğunu anlatan Bingöl, fiyatları asmayan esnafla ilgili, "Kendilerini 200 bin TL'ye varan cezalar bekliyor, sonra ben duymadım demesinler" diye konuştu.

ÜRÜN BAŞINA AYRI CEZA

"Diyelim ki restoranda 100 çeşit ürün var, yazmadığı her ürün başına ayrı ayrı cezalar gelecek. Biz bunu ülkemiz için yapıyoruz, konuyu da çok sıkı tutuyoruz. Ceza yiyen de derneğimizi aramasın" ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel