Memur ve emekli maaşı zammında 4 senaryo! İşte detaylar...

Emekli Asgari ücret Gündem haberleri Enflasyon Raporu Enflasyon Zam Ocak zammı

Türkiye İstatistik Kurumu 2023 yılı aralık ayı enflasyonunu yarın açıklayacak. Milyonların gözü kulağı memur ve emekli zammından çıkacak olan haberde...

Milyonları ilgilendiren zam  oranı 3 Ocak'ta yani yarın saat 10'da açıklanacak. Yeni yılda emeklilere, memurlara ve memur emeklisine yapılacak zam oranları da bu orana göre belirlenecek.

TÜİK'in verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,28 artarken, temmuz-kasım döneminde de tüketici fiyatlarında yüzde 33,66 artış oldu. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 6'lık zam oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıktı.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun, 2024-2025'teki memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına zammı da içeren toplu sözleşmeye ilişkin kararı uyarınca, 2024'ün ilk altı ayı için belirlenen yüzde 15'e ilave olarak enflasyon farkı oranında zam yapılacak.

Peki milyonların gözünü çevirdiği memur ve emekli zammı için beklentiler ne? Hangi senaryolar masada olacak?

Haber Global canlı yayınına bağlanan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, ''Yarın 6 aylık enflasyona göre, SSK, Bağkur, emekli sandığı ve devlet memurlarının aylıkları belli olacak.

Biz yüzde 3 ve 3,5 arası bir enflasyon bekliyoruz Aralık ayında böyle bir enflasyonla beraber de 2023'ün ikinci dönemi için, yüzde 38 gibi bir enflasyon çıkacak. Yani SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 38 memur ve memur emeklilerine yüzde 38'in üzerine ilave toplu sözleşme ile beraber yüzde 9'luk fark verilecek bu durumda da SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 38, memur ve memur emeklileri de yüzde 47 enflasyon ve toplu sözleşme farkını almış olacaklar. Bunun üzerine de ayrıca refah payı farkı verilebilir. Çünkü 2023'ün Ocak ayında enflasyonun üzerine yüzde 15 'e yakın bir refah payı verildi. Temmuz ayında da yine yüzde 5.23 refah payı verildi. Bununla beraber de yüzde 50'lik bir artış olabilir.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI ZAMMINDA 4 SENARYO

Dört senaryo üzerinde duruluyor. Birinci senaryoda sadece yüzde 38'lik enflasyon farkı SSK ve Bağkurlulara verilebilir. Memur ve memur emeklilerine de yüzde 47 verilebilir. Başka bir şey verilmeye bilir. Ancak bu senaryonun gerçekleşme ihtimali yok.

İkinci olarak, Yüzde 38 enflasyon farkı  yüzde 47 memurlara olarak bunun yanında ve refah payı verilme ihtimali var  yüzde 3  memurlara ve yüzde 12 SSK Bağkurlulara verilerek yüzde 50'ye tamamlanabilir.

Üçüncü olarakta, aslında emeklilerin beklediği olarak, önce bir seyyanen artış ve emekli aylıklarının güncellenmesi ardından da enflasyon farkının verilmesini bekliyor emekliler. Bu bizimde önerimiz gerçekleşirse, tüm emeklilerin kök aylıklarına yansıtılırsa bu durumda en düşük emekli aylığı 17 bin liranın üzerine çıkar ve asgari ücretin üzerine çıkar. Beklenti ve bizim öncelikli önerimiz bu. Seyyanen artış tüm kök maaşlara yansıtılırsa emekliler biraz da olsa rahat bir nefes alabilir.'' dedi.