Maskeyi boşuna mı takıyoruz? Okul, market ve eczaneden aldığımız numuneleri incelettik! Sonuç çarpıcı

koronavirüs

Yapılan araştırmaya göre, İstanbul'da satılan maskelerin yüzde 75'nin filtresi yok. Yüzde 20'sinin ise filtresi var ama koruyuculuğu düşük. Haber Global ekibi okul, eczane ve marketlerden numune topladı. Sonuç çarpıcı...

Koronavirüsle başa çıkabilmek için dünyada tüm insanların elindeki en etkili silah maske... Maske virüsün yayılımını önlüyor, hayat kurtarıyor. Maske takmamanın cezası var. Ancak, yapılan araştırmalar ve laboratuvar sonuçlarına göre; piyasadaki maskelerin yüzde 75'i filtresiz ve virüsten korumuyor. Filtreli olanların da yüzde 20'si Avrupa standartlarında değil. Yani, o maskelerin yalnızca toz tutucu özelliği var.

MASKE KORUYOR MU KORUMUYOR MU? 

Haber Global muhabiri Damla Turgutlu Soybaş, kameramanlar Hakan Tarhan ve Emir Ünlü; okul, eczane ve marketlerden maske numunesi topladı, test ettirdi. Ortaya çıkan sonuçlar çok çarpıcı... 

Genellemek mümkün değil, ama numune alınan okulda öğrencilere verilen maskeler filtre testinden geçti. Markette ve eczanede satılan maskeler de testten geçti ama koruyuculuk özelliği orta düzeyde kaldı. 

45 MASKEDEN 1 TANE KORUYAN ÇIKTI

Maske tartışmasında fitili ateşleyen Marmara Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erkan İşgören de aynı laboratuvarda test için 45 numune yolladı. 

İstanbul'un dört bir yanındaki eczanelerden, işportacılardan ve marketlerden alınan maskelerin yüzde 75'i filtresiz çıktı. Yani bu maskeler virüsten korumuyor. Filtreli çıkan maskenin yüzde 20'si de Avrupa standartlarında değil.

İşgören, şu bilgileri paylaştı: “Maskemiz hiç bir şekilde testi geçmemiş, yani ne filtresi var ne de bakteri filtrasyonu. 45 maskeden 34'ü kaldı. Koruma özelliği düşük 10 tane, koruyan maske 1 tane çıktı.  Maalesef tip 1'i sağlık açısından değerli bulmadığımız için yüzde 95'i sakıncalı. Aslında olması gereken filtre ile orta düzeyde kullanılan filtre arasındaki maliyet çok az. Gerçek anlamda koruyan maske 3 katlı olmalı. En üstte sızdırmaz dokuma olmayan bir kumaş kullanılmalı. Ortada yüksek yoğunluklu filtre katmanı bulunmalı ve en altta da doğrudan temas tabakası. 3 kat teladan yapılmış koruyucu özelliği çok çok az olan bir maske ciddi risk."

HANGİ MASKEYİ TAKMALIYIZ?  

Peki doğru maske nasıl olmalı? Biz o maskeyi nasıl kullanmalıyız? Yanıtını Bilim Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü verdi. Özlü, “Maskenin standart 3 katlı olması gerekiyor, içinde filtre olması önem arz ediyor” dedi. 

Ancak, kalın görünen maskelerin de hepsi sağlıklı değil. Nefes aldırmıyor ve virüsün geçişini engelleyemiyor. Önemli olan kullanılan malzeme...

Prof. Özlü, şuna dikkat çekti: “Hasta kişiden saçılan tanecikler yaş damlacıklardır, tükürükle birliktedir, büyüktür ve maskenin porlarından geçmez takılır. Ama havaya saçılan damlacıklar hemen kurur, küçülür maskenin porlarından geçerler.”

Tüketici ise ne yapacağı konusunda çaresiz. Tavan fiyatı verip maskeyi alan tüketici kutudan ne çıkacağını ise eve gidince görüyor. 

Elbette bir maskenin hijyenik koşullarda üretilip üretilmediği, virüse karşı koruyucu filtreleme tabakası olup olmadığı, laboratuvarda net bir şekilde raporlanıyor ama, bir maskenin dokusuna yapısına bakarak da anlamak mümkün. Tek katlı maskelerden kaçmak gerekiyor. Peki o sağlıksız maskeler kullanılırsa ne olur? 

Yanıtı Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü verdi:

“Cerrahi maske hem hasta hem de sağlıklı kişi tarafından takılmazsa koruyuculuğu kalmıyor. Hasta kişi ya da bulaştırıcı kişi maskeyi takmadığında sağlam kişi yüzde 30 korunur. Filtresiz olmayanlar virüse karşı bariyer öremiyor.  Nefes alıp vermenize engel olmayacak, diğer taraftan da damlacıkları geçirmeyecek en koruyucu maskeler cerrahi değil de n95-n97 dediğimiz maskelerdir. Bunlar gerçekten virüsleri tutarlar engelleyicidirler.” 

Ancak n95-n97 maskeleri sağlık çalışanları kulanmalı. Günlük kullanımı doğru değil. Çünkü bu maskeler enfeksiyon oluşuyor, alerjiyi tetikliyor. Hatta astım ve koah hastaları için durum daha da tehlikeli olabiliyor. 

Tevfik Özlü'ye göre yine de tek çare maske. Cerrahi maskenin kalitesinden emin olunamıyorsa; özellikle kalabalıkta, toplu taşıma araçlarında maskeleri üst üste takmak gerekiyor. 

Kaynak: Haber Global TV

koronavirüs