Martıları simite alıştırmıştık..."Atmıyoruz çünkü 10 TL"

Yaşam Haberleri
Martıları simite alıştırmıştık..."Atmıyoruz çünkü 10 TL"
Fotoğraf: Shutterstock

Simitin 10 TL olmasının ardından gözler bir vapur klasiği olan martılara simit atmaya çevrildi. Eminönü'nden Üsküdar'a oradan da Beşiktaş'a uzun bir vapur yolculuğu yaptık. Vatandaşlar artık martılara simit atmıyor, kendisi yemeyi tercih ediyor. Martılar da vapurlar yerine büfe önlerinde takılıyor.

İstanbul'da vapur denilince akıllara çay ve simit geliyor. Öyle ki vatandaşlar, eskiden bir simit kendilerine bir simit de martılara atmak için satın alıyorlardı. Ancak simite gelen zamların ardından fiyatının 10 TL olmasıyla bu gelenek de yok olmuşa benziyor. Normalde etcil olan ancak vatandaşların simite alıştırdığı martıların sesi artık vapurlarda çınlamıyor.

Vapurlardaki son durumu incelemek için rotamızı Eminönü'ne çeviriyoruz. Burada konuştuğumuz simitçi Rıza bey, genellikle gurbetçilerin martılara simit almak için aldığını anlatıyor.

Martıları simite alıştırmıştık..."Atmıyoruz çünkü 10 TL" - Resim : 1
Eminönü'nde simit satan Rıza bey, vatandaşların simiti genelde 'yemek' için aldıklarını söylüyor. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

ALDIĞIMIZ YANIT AYNI: YEMEK İÇİN

Kimilerinin de parası yetmediği için birkaç lira eksik verdiklerini de paylaşıyor. O sırada gelen birkaç vatandaşa da simiti neden aldıklarını soruyorum ve “Yemek için” yanıtını alıyorum. Vapur saatimiz geliyor, istikamet Üsküdar. Vapurun üst katına çıkıyoruz.

Martıları simite alıştırmıştık..."Atmıyoruz çünkü 10 TL" - Resim : 2
Herkes manzarayı izliyor, kimse martılara simit atmıyor.  Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

MANZARANIN TADINI ÇIKARTIYORLAR

Vatandaşlar, açık olan bölümü doldurmuş durumda ancak herkes manzaranın tadını çıkartıyor, kimsenin martılara simit atma derdi yok. Zaten ortalıkta da martı gözükmüyor.

Bir ailenin elinde 4-5 tane simitin olduğu bir poşet görüyorum. “Martılara mı atacaksınız?” sorumun yanıtı yine “Hayır” oluyor. Aile, “Ortalıkta martı yok, yine de atalım” diyor ancak tek bir martı bir atılan simitlere gelmiyor, balıkların kısmeti oluyor.

Martıları simite alıştırmıştık..."Atmıyoruz çünkü 10 TL" - Resim : 3
Bir vatandaş, yemek için aldığı simiti denize atsa da martılar ortalıkta gözükmüyor.  Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

MARTILARIN YENİ MEKANI BÜFE ÖNLERİ

Üsküdar vapur çıkışında martılara rastlıyorum. Genellikle de büfelerin önünde takılıyor ve döner ve et ile besleniyorlar. Hatırlanacağı üzere, Liverpool Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacı İngiltere'deki martıların hazır yiyecekler tükettikleri için kilo aldıklarını ortaya çıkarmış ve bu tarz beslenmenin kuşlar için sağlık sorunlarına yol açabileceğine dair uyarılarda bulunmuştu.

Martıları simite alıştırmıştık..."Atmıyoruz çünkü 10 TL" - Resim : 4
Üsküdar'da simit satan Hamit bey, martıların uçmaya üşendiklerini ve büfelerin önünde beklediklerini anlatıyor.  Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

"FİYATLARDAN DOLAYI..."

Üsküdar'da simit satan Hamit Özdemir martıların uçmaya bile üşendiklerini anlatıyor. “300 tane simit satıyorum, insanlarımız genelde duyarlı ancak fiyatlardan dolayı martılara simit atmak için satın almıyorlar. Günde 15-20 kişi simit alıyor martılar için” diyor.

Uzmanlara göre martılar fırsatçı ve kolay besin bulduğunda tercih eden bir tür. Martılar, metabolizmaları için gerekli olan protein, mineral ve vitamini almıyor ayrıca simitin içindeki tuz ve şeker de sağlıklarını olumsuz etkiliyor.

Martıları simite alıştırmıştık..."Atmıyoruz çünkü 10 TL" - Resim : 5
Murat bey, genelde Adalar'a gidenlerin daha fazla simit aldıklarını anlatıyor.  Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

"MARTILARA ATMAK İÇİN BAYAT SİMİT İSTEYENLER DE OLUYOR"

Üsküdar-Beşiktaş vapurunda da manzara farksız. Martıların çığlıkları duyulmuyor. Burada iki çocuk simit atıyor ve tek bir martı onları yakalamaya çalışıyor. Beşiktaş'ta simit satan Murat bey de, bazen kendilerine martılar için bayat simit isteyenler olduğunu ancak bayat simit satmadıklarını anlattığını söylüyor. Boğaz turu ya da Adalar'a gidenlerin genelde daha fazla simit aldıkları bilgisini de paylaşıyor.

Martıları simite alıştırmıştık..."Atmıyoruz çünkü 10 TL" - Resim : 6
"Simiti neden aldınız?" sorusunun yanıtı ise hep aynı: Yemek için.  Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

martı simit