Mansur Yavaş'tan Kayıt Altında programına özel açıklama

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Haber Global ekranlarında yayınlanan Kayıt Altında programına katılarak "Siyasette Belediyeler Polemiği" gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haber Global ekranlarında yayınlanan Saynur Tezel ile Kayıt Altında programı konuklarından Gazeteci İsmail Saymaz, Onur Erim, Prof. Dr Bahadır Erdem ve Avukat Cem Kaya'nın Siyasette "Belediyeler" Polemiği konusundaki değerlendirmeleri üzerine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Yavaş açıklamalarında "Onur bey son derece yanlış biliyor. Biz bağış topladık ve buna engel olundu. Daha sonra İçişleri Bakanı televizyona çıkıp dedi ki "Banka hesabına para yatıramazsın ama gidip belediyeye yatırabilirsin" Daha sonra bir sürü insan inat edip gidip belediye hesabına para yatırdı. Biz belediye hesabına yatırdık. Ayrı hesaba para yatırmadık. Kamu kuruluşuyuz. Şu ana kadar da belediyenin bağış toplamayacağı yönünde hiç bir hukukçu görüş belirtmiyor. Hala daha yardım edenler var. Biz bu bağışları alıyoruz. Biz ayrı hesap açmadık. Belediye hesaplarından birini belirttik. Burada izin alınması gereken hiçbir durum yok. Belediye Başkanı kendi yetkisiyle bu bağışı kabul ediyor ve hala alıyorum diyorum" dedi.

ASKİ'DEN İSTENİLEN KREDİ TARTIŞMASI

Yavaş, "Biz belediyeyi 8 buçuk milyar borçla devraldık. ASKİ'den 1 milyar 200 milyon dolar para belediyeye aktarılmış. ASKİ'nin görevi temiz suyu getirmek içme suyunu temin etmek. Maliyet artı yüzde 10 ile vermeniz lazım. Maliyeti çarpı 2 katı ile verdiler. Son 10 yıla baktığımızda tam 1 milyar 200 milyon dolar parayı Ankara Belediyesi'ne aktardılar, ASKİ bütçesinden. Tartışma Ankara'daki atık suların ayrılması, her yeri su basıyor. Polatlı'ya verilecek su, şu andaki Aydınlık hattı acil olarak değişmesi lazım. Patlarsa Ankara'nın 3'te biri susuz kalacak. Bizden önceki yönetim asil görevlerini yapmak varken 750 milyon doları Ankapark olmak üzere gereksiz bir sürü yatırım yapıldı. Gerçekten yapılan yatırımlar yapılmamış. Bu insan sağlığını etkileyen bir durum. İstanbul'a Ankara'dan arıtalamayan su Ankara Çayı'na oradan Sakarya'ya ve daha sonra İstanbul'da baraja akıyor. Sayın Cumhurbaşkanı bu sudan içiyor. 3 yıl müddetle Ankara'dan tam arıtılmadığı için İstanbul'un Anadolu Yakası kokmuş su içti. Bir belediye başkanı olarak ben gelir gelmez öncelikle insan sağlığını düşünen yatırımlar yapmak durumundayım. İlk olarak göreve geldiğimde ASKİ'den kredi istedik. Komisyonda kabul edildi. Sayın Cumhurbaşkanı'na bu parayı nerede kullanacağımıza dair bilgi de verdim. Birileri devreye girdi ve aynı komisyonda bu konu reddedildi. Ben tekrar Meclis'e gittim. Ben bu konuyu proje olarak değil, onların yapmadığı işleri yapmak istedim.Mahkemeye gittim. Mahkeme kararı incelendiği zaman Çevre Bakanlığı'nın Ankara'da 16 tane taşkın riski olduğunu ve insanların öleceğini yazmış.2021'e kadar yapılması gereken yazı var.  2010 yılında acilen kapasiteyi büyütün diye yazılmış. Biz yapılmayan işler yapılsın diye uğraşıyoruz. Yine Ankara'da insanların çile çektiği İstasyon Caddesi için kredi istedik. MHP tümüyle reddetti" şeklinde konuştu.

"METROYU ULAŞTIMA BAKANLIĞI DEĞİL, ANKARA BÜYÜKŞEHİR YAPMIŞ" 

Mansur Yavaş, "Metroyu ulaştıma bakanlığı yapmamış meğer. Ankara Büyükşehir Belediyesi yapmış. Yapılan protokole göre elde edilen gelirden tahsil edilen para bizden önceki dönemde bir yılda 17 milyon lira şuanda benden ayda 19 milyon lira alıyorlar. Birden bire 300 milyon lira borç bindi. Eski borçları da hesapladığınız zaman acil yatırımların yapılması için bu krediye ihtiyaç var" ifadelerini kullandı. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Haber Global