Manisa'da püskürme riski olan volkan bulundu: 8 magma odası keşfedildi

Gündem haberleri Manisa

Türkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa'nın Kula ilçesinde yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası keşfeden bilim insanları, yüzeye yakın olan en büyük magma odasının deprem gibi etkenlerle püskürme riskinin bulunduğunu belirledi.

Manisa'da püskürme riski taşıyan 8 magma odası bulunan volkan bulundu. Antik dönem tarihçilerinin "yanık ülke" olarak bahsettiği Manisa'daki Kula-Salihli Jeoparkı tarihi mirası, doğal güzellikleri ve kaplıcalarıyla tanınıyor.

Bölge Türkiye'nin UNESCO tescilli tek jeoparkı. Burası aynı zamanda volkanik tepeleri, kızgın lavların akarak oluşturduğu "kaya denizi" ile bilim insanları için de jeopark içinde TÜBİTAK destekli yürütülen proje kapsamında araştırma yapan akademisyenlerden oluşan 12 bilim insanı belirledikleri alanlara özel tasarım 15 "sismometre" yerleştirdi.

Araştırma ekibi, yerin 5 ila 30 kilometre altında akışkan ve ergimiş kayaçlar olarak da bilinen 8 magma odası bulunduğunu tespit etti.

Magma odalarından en büyüğü yeryüzüne yaklaşık 5 kilometre derinliğe kadar uzanmasıyla dikkati çekiyor. Bilim insanları, jeolojik olarak yüzeye yakın sayılabilecek bir mesafede yer alan magma odasının yer kabuğundaki hareketler ya da depremlerden etkilenerek püskürme riski taşıdığını ve magma odasını harekete geçirebileceğini değerlendiriyor.