Manisa depremi neden şiddetli hissedildi? Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den açıklama

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Manisa'da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin çevre illerde şiddetli hissedilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Çevre illerin yanısıra İstanbul ve Bursa'da da sarsıntıya neden olan Manisa depremine ilişkin, Prof. Dr. Hasan Sözbilir açıklamalarda bulundu.

"Manisa depremi neden şiddetli hissedildi?" sorusuna Haber Global'de yanıt veren 9 Eylül Üniversitesi Deprem Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu tür depremler sığ odaklı ve depremin olduğu bölgede depremin dalgasını daha geniş alana yayayacak özellikte kayalar, zeminler var. Hissetme derecesi, dış merkezden uzaklaştıkça azalır. Bu büyüklükteki bir depremin hissedilme şekli normal aslında, anormal bir şey yok" dedi. 

FAYIN UZANIM DOĞRULTUSU DA ETKİLİYOR

Depremin hissedilmesinde kırılan fayın uzanım doğrultusunun da önemli olduğunun vurgulayan Sözbilir, şöyle devam etti: "O doğrultuda biraz fazla hissedilir. Bu depreme neden olun fayın türü ve özellikleri istasyonlara gelmeye başladı. Kırılmanın gerçekleştiği bölgede aslında Akselendi, Gölmarmara, Ozanca, Manisa fayını da devreye sokabiliriz, o bölgeden birinde kırılma gerçekleşti. Herhangi biri tümüyle kırılsa 6 üzeri depreme neden olacak faylar. Demek ki 5.5'a denk gelecek enerji birikmişti."

 

 

manisa depremi Hasan Sözbilir