Maltepe'deki Bakireler Anıtı'na zarar verdiler

Atatürk Kültür Merkezi Kültür Sanat haberleri Maltepe

Maltepe'de bulunan ve yapımı 1953 yılına dayanan, Bakireler Anıtı'na zarar verdiler.

Maltepe'de bulunan ve yapımı 1953 yılına dayanan Bakireler Tapınağı ya da diğer adıyla Bakireler Anıtı, ilk yapıldığında kıyıdan 50 metre uzaklıkta denizin açıklarındaydı. Tapınak, denizin doldurulması ile günümüzde otopark alanı içerisinde kaldı. Bir kaç ay önce restorasyon çalışması yapılan anıt, altında yakılan ateş ve yapılan mangallar nedeniyle zarar gördü.

Yok olma tehlikesi nedeniyle çevrelediler tepki gösterirken Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Mimar Serhat Şahin "Bu bir kent hafızası. Çünkü neredeyse tırnak içinde söylüyorum 'Maltepe'nin kız kulesi' gibi bir şey. Maalesef bakımsız ve terk edilmiş vaziyette kaderini bekliyor" dedi.

MALTEPE'NİN KIZ KULESİ BAKİRELER ANITI

Osmanlı Hava Kuvvetleri'nin kurucusu Süreyya İlmen tarafından 1953 yılında, kıyıdan 50 metre uzaklıkta yaptırılan Bakireler Anıtı, sahile dolgu yapılması nedeniyle karada kaldı. Geçmişte Süreyya Plajı'ndan yüzerek anıta çıkanların, kubbesi altında güneşlendiği anıtta, bir kaç ay önce restorasyon çalışması yapıldı. Anıt, şimdilerde otopark alanı içerisinde, bakımsız bir halde kaderine terkedildi. Isınmak için ateş yakılan, mangal yapılan, boyaları dökülen ve sütunları isle kaplanmış anıtın, kubbesi de tahrip edilmiş durumda.

Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Mimar Serhat Şahin, "Maltepe'nin Kız Kulesi" olarak ifade ettiği anıt için yetkililerin bir an önce çalışma başlatılması gerektiğini söyledi.

 

Kaynak: DHA

Maltepe bakireler anıtı tarih haberler kültür sanat haberleri