Maltepe'deki aşı karşıtı miting: Yeni varyantlara sebep...

Maltepe'deki aşı karşıtı miting: Yeni varyantlara sebep...

Maltepe'de dün yüzlerce kişinin maskesiz, sosyal mesafesiz katıldığı aşı karşıtı miting görüntüleri, sağlık çalışanlarını endişelendirdi. Uzmanlar, "Oradaki insanların aralarında virüslü birinin olması, birçok insana bulaştırması demek. Yeni mutasyona çanak tutuluyor" diyor.

Koronavirüs salgınına karşı şüphesiz elimizdeki en büyük silah, aşı... Ancak ülkemizde hala 16 miyona yakın vatandaş, sırası gelmesine rağmen aşı yaptırmadı. Tabi bunların arasında bir de aşı karşıtları var. Aşılara güvenmeyen, koronavirüse inanmayan ve kendilerini plandemici olarak tanımlayan yüzlerce kişi, dün İstanbul Maltepe'de miting yaptı.

Pandemi kurallarının çiğnendiği görüntülere sahne olan mitingde, girişte maske kontrolünden geçirilenler, alana girer girmez maskelerini çıkardı. Katılımcıların büyük çoğunluğu hem aşı, hem maske, hem de PCR testlerine karşı çıkarken, ellerinde "Benim bedenim benim kararım", "Ya cesaret ya esaret" ve "Aşıya değil faşizme karşıyız" yazılı dövizler taşıdı, "Aşı zehirdir, bizden uzak tutun" sloganları attı. Katılımcılara içeriye girişte HES ya da aşı kartı kontrolü yapılmaması da dikkat çekti. 

1.5 yılı aşkın süredir pandemi ile canla başla mücadele eden sağlık uzmanları görüntüleri Haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi.  

Mitingin bulaşıyı tetikleyeceğini söyleyen enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, mitingdekilerden birinin bile o sıkı temasta çevresindekilere virüs bulaştırma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Eraksoy, "Oradaki insanların aşısız oldukları kesin. Aralarında belirtisi olmayan virüslü birinin olması, birçok insana bulaştırması demek. Çok muhtemeldir ki bu kişilerin hastaneye başvurduğunu işitmeye başlayacağız" dedi. 

"MUTASYONA SEBEP OLACAKLAR"

Görüntülerin Brezilya'da da yaşandığını aktaran Eraksoy, salgından sonra plandemicilerin orada bir takım sorumsuz mitingler yaptıktan sonra ülkede hızla pandemi nedenli ölümlerin arttığını ifade etti. Eraksoy, "Brezilya'da o görüntülerin etkisi hala sürüyor" dedi. 'Herkesi aşılamak mümkün olmadıkça ve virüsün dolaşımını kırmadıkça virüs değişiklik geçirmek için zaman kazanıyor' diyen Eraksoy, şöyle devam etti: "Mutasyona uğrama fırsatı buluyor. Bu yeni mutasyonların gelişmesi için insandan insana yayılmasının devam etmesin için seyirci kalmayı bırakın, çanak tutuyorlar. Bunu kolaylaştıranlardan biri de düzenlenen miting. Eğer girişte HES Kodu veya PCR negatifleri alınmadıysa korkunç bir şey."  

VARYANT İNFOGRAFİĞİ

"SAĞLIK ORDUSU HANÇERLENDİ"

Yoğun bakım uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel, dün mitingin yapıldığı tarihin ülkemiz açısından, psikolojik ve sosyolojik olarak kırılma noktası olabileceğine dikkat çekti. Sağlık ordusunun adeta arkasından hançerlendiğini söyleyen Prof. Cinel, "Pandemi dönemlerinde mikroba karşı insaoğlunun verdiği savaş toplumsal önlemler ve toplumun pskilojik olarak katkısıyla kazanılır. Burada bir mikropla insanoğlunun savaşı söz konusu. İddia edildiği gibi bu bir pandemi değil, planlanmış pandemi (plandemi) de olabilir. Öyle olsa bile bununla sonuçta bilimsel yöntemlerle mücadele etmek zorundayız" diyor.

"AŞI BİLİM DEMEKTİR"

Bakteriyel enfeksiyona karşı antibiyotik kullanıldığı gibi, viral enfeksiyona karşı da aşıların kullanılmak zorunda olduğunu söyleyen Cinel, "Aşı bilim demektir, bilim aşı demektir" diyor. Bilimin gösterdiği yol ile, aşılarla, ilaçlarla, hastaları avuçlarının içine alarak iyi tedaviyle yoğun bakımlarda kurtardıklarını bildiren Cinel,  "Bu virüsün oluşturduğu pandemi ortamının önüne geçebilmek için de aşı, maske, mesafe, kalabalıklara karışmamanın eş zamanlı yapılması gerekli. Aşı korunma anlamında tıbbi destek tedavisi, maske, mesafe ve kalabalıklara karışmama da sosyal boyuttaki bir tedavi yaklaşımıdır. 

AŞI OLMAYANLAR İNFOGRAFİĞİ

"YOĞUN BAKIMA DÜŞEBİLİRLER"

'Bu kadar aymazlık olmaz' diyen Cinel, miting alanındaki insanları önümüzdeki dönemde yoğun bakımlarda çok fazla görülebileceğini ifade etti. Cinel, yoğun bakımların ya aşısını olmamış ya da 3'üncü doz aşısı çıkan ve yaptırmayan eski aşılılarla dolu olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu mitinge katılıp yoğun bakıma düşenler 'Biz ne kadar cahilmişiz' diye mesajlar verecekler. Böyle bir pandemi döneminde toplantıya müsaade etmek bir yana, HES kodu veya PCR testine bakılmadan içeri alınmasına inanmak istemiyorum."

Kaynak: Web Özel