Bir lunapark ne kadar elektrik yakar? 'Tek jetonla iki kişi...'

ÖZEL HABERLER
Bir lunapark ne kadar elektrik yakar? 'Tek jetonla iki kişi...'
Elektrik faturaları lunapark işletmelerini düşündürüyor. Fotoğraf: Cihat Aslan

Bilgisayar oyunlarından önce çocukların en büyük eğlencesi lunaparklar elektrik faturalarını düşünüyor. Aletlerin çalışmıyorken bile elektriğe bağlı olması işlemecileri zorluyor. Vatandaş ise çarpışan otomobile iki kişi tek jetonla binmek istiyor.

Bugünün çocukları dijital eğlence araçlarını daha çok tercih etse de lunaparkların tadı hatırlayanlar için bir başka. İstanbul bir zamanlar lunaparkları ile ünlü bir şehirdi. Bu eğlence merkezlerinin bazısı konut projesi oldu, bazısı ile artık eskisi kadar ilgi görmüyor. 

Lunaparklar da artan enerji maliyetlerinden etkilendi. Atlı karınca, çarpışan arabalar ve gondol gibi pek çok alet büyük elektrik tüketiyor. Jeton fiyatlarına zam geldi. 

'FATURA İKİ KATINA ÇIKTI'

Bayrampaşa Adapark'taki Lunapark'tayız. Makineler açık ancak çoğu çok az kişi ile çalışıyor. Büyük bir dönme dolapta 3 kişi var. Bütün koltuklarının dolu olduğu bir alet göze çarpmıyor. Lunaparktan sorumlu müdür Şerafettin Moğolkoç, enerji krizinin herkes gibi işletmesini de etkilediğini anlatıyor. Moğolkoç, "Geçen ay 10 gün kar nedeniyle çalışmadık, 3-4 günde yağmurdan dolayı. Faturam 12 bin TL geldi. Daha yeni yatırdığım fatura ise 23 bin TL yatırdım" ifadelerini kullandı.

'BİLETLERE YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE ZAM'

Moğolkoç, pandemide bir buçuk yıl kapalı olduklarını ve bunun sıkıntısını hala çektiklerini söyledi.  Enerji maliyetleri sebebiyle bazı oyuncakları açmanın maliyetini karşılamadığını söyleyen Moğolkoç, "Çarpışan arabayı açabiliyoruz. Ama bir Discovery için 10 kişinin üzerinde insan olmazsa açamıyoruz. Aldığımız bilet ücreti, elektriği karşılamıyor. İki kişi veya üç kişi için çevirdiğim takım, kendi elektriğini karşılamıyor" diye konuştu.

Bu ekonomik durumda insanların eğlenceye para ayırmasının zor olduğuna dikkat çeken Moğolkoç, "Geçim sağlamaya çalışıyoruz. Ekstralara para ayırmak zor, ona göre de müşteri yok. Şu anda her şey iki katı oldu. Bu parka iki çocuğuyla gelen baba, 100 TL ile gelse yeterli gelmiyor. Enerji yükselişi öncesi biletlerimiz 9 liraydı, şu an biletlerimiz 15 TL oldu. Bugün pazar saat 14.00. Bizim en popüler günümüz. Etrafı çekin bakın kim var" dedi.

'EĞLENECEK HAVA YOK'

Aynı lunaparkta eğlence makinelerinin bakımını yapan İlhan Kazan ise, "Eskiden bu dönme dolap kalabalıktı, aşağıya kadar sıra olurdu. Şu an kimse yok. Şu an çarpışan arabaların hepsinin çalışması lazımdı. Kişi başına bir jeton ama iki kişi tek jetonla binmeye çalışıyor, biz de almıyoruz. Normalde asla böyle boş durulmaması lazım, şu anda pistte iki üç tane müşterimiz var" şeklinde konuştu.

Bir lunapark ne kadar elektrik yakar? 'Tek jetonla iki kişi...' - Resim : 1
Mehmet Kazan, 20 yıldır lunaparklarda çeşitli eğlence makinelerinin sorumluluğunu yapıyor.

Maket araçların döndüğü UFO makinelerinin sorumlusu Mehmet Balpetek, 20 yıldır lunaparklarda çalışıyor. Balpetek, "Kışın dahi burası dolu olurdu, boş kalmazdı. Bugün havada çok soğuk değil. Park bomboş. Normalde hafta sonları 10 bin jeton atarken, artık bin jeton atmıyoruz. Saat 14.15, benim makineye iki kişi binmiş. Bu saatte en az 50 jeton satmış olmam lazımdı. Ama insanların da ekonomik durumu yok. Hayat şartları çok zor. İnsanların eğlenecek havası da yok zaten" demekte.

Bir lunapark ne kadar elektrik yakar? 'Tek jetonla iki kişi...' - Resim : 2
 Florya Leroz Eğlence Merkezi'nde atlı karıncaya binen yok. Gençler çoğunlukla Go-kart araçlarına binmekten yana. Fotoğraf: Cihat Aslan

Florya sahilindeki Leroz Eğlence Merkezi'ndeyiz. Denize sıfır olan bu merkezin müşteri sıkıntısı yok. Merkezde çocukların ve gençlerin yoğunluğu çok fazla. Buranın tercih edilmesinin sebeplerinden biri de Go-kart pistinin olması. Eğlence merkezinin işletmecisi, "Faturam geçen ay 25 bin TL geldi, bu ay 50 bin TL gelir. Yaktığım elektrik çok fazla, ne yapayım kapatmam mı gerekiyor? Böyle dolu olduğuna bakmayın, normalde sıra olurdu kapıda" diyor. 

Eğlenmeye gelen çocuklar ve gençler ise bilet fiyatlarından şikayetçi. Arkadaş grubuyla eğlenmeye gelen 17 yaşındaki Dilara K., "Biletlerin fiyatları ortada. 10 jeton alsam 150 TL. Biraz eğlenelim istiyoruz yarıda kalıyor" diyor.

Haliç'in hemen kıyısındaki Feshane Lunapark pazar günü öğlen saat 12.00'da boş. İsmini vermek istemeyen yetkili, lunaparkın içindeki aletlerin her an çalışmaya hazır olması gerektiğini belirterek, "Açık kaldığı her an elektrik harcanıyor. Ancak yapacak bir şeyimiz yok. Faturalarımız tam iki katına çıktı" diyor.

Koskoca parkta sadece 3-5 kişi varken, bu sırada çocuklarıyla çarpışan arabaya binen kişiyi gören sorumlu, "Bakar mısınız, koskoca parkta sadece bu kadar insan var. Çarpışan arabada normalde böyle binilmesine izin vermiyoruz. Ama adam başka jeton alamıyor. Tek jetonla iki kişi biniyorlar. Biz de engelleyemiyoruz. Pandemi bizi zaten vurdu, bu elektrik faturası da daha kötü hale getirdi. Pazar günleri buranın cıvıl cıvıl olması lazım. Ama kaç kişi var? Saat 12.30 ben hala buradaki bazı elektrikli oyuncaklarda siftah açamadım" ifadelerini kullandı.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler