Libya'da sular neden durulmuyor? Türkiye bölgede ne durumda?

Libya'da sular neden durulmuyor? Türkiye bölgede ne durumda?

Libya'daki savaş koronavirüs salgını ve ateşkes girişimlerine rağmen halen devam ediyor. Peki dünya virüs derdiyle uğraşırken Libya'da neden sular bir türlü durulmuyor? Son durumu Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar anlattı. ÖZEL HABER/ŞİFA KAYMAK

Libya'daki savaş yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ateşkes girişimlerine rağmen halen devam ediyor. Salgınla birlikte daha da önemli bir hale gelen Libya jeopolitiği neden bu kadar önemli? Bölgedeki son durumu Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar anlattı

 

Libya'da savaşın oldukça uzun zamandır aynı cephe hatlarına sıkıştığı tespitinden yola çıkıldığında, tırmanan savaşın seyrinde birtakım sorular da ön plana çıkıyor. Sahada neler yaşandığı ve mevcut durum itibarıyla büyük bir değişimin yaşanıp yaşanmayacağı ve yeni gelişmeler ışığında olası senaryoların neler olabileceği ön plana çıkan sorular olarak masada. Peki Libya'da son durum ne? Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar haberglobal.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

"LİBYA KONVANSİYONEL SAVAŞA DOĞRU EVRİLİYOR"

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar, "Libya'da konvansiyonel savaşa doğru evrilmekte olan bir risk ortaya çıktı. Bu durum karşıt eksenin bir takım tedbirler almasına sebebiyet verdi. Bunun en önemlisi ise Rusların 8 uçağı, kendi uçakları eşliğinde Suriye üzerinden Libya'ya transfer etmeleri oldu. Ve bunları kendi pilotlarının değil Mısırlı pilotların kullanacaklarını söylemesi son derece önemli. Her iki eksende de Suriye'de birbirleriyle savaşan yapılar bu sefer de Libya üzerinden birbirleriyle savaşan bir denklem haline geldi. Bir diğer önemli konu ise onların "İrini Operasyonu" olarak adlandırdığı operasyon, Berlin'de yapılan konferans sonrası şekillendi. Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin aldığı destek deniz üzerinden. Bunun önünün kesilmesi bir risk fotoğrafı oluşturuyor. Bir diğer tarafıyla Mısır, BAE kara ve hava yoluyla bu operasyonu destekliyorlar. Hafter ele geçiremedikçe bölüyor. Böldüğü zamanda bizim Doğu Akdeniz anlaşması iptal oluyor. Birileri çok farklı eksenlerden Türkiye'nin orada koymuş olduğu etkiyi domine etmeye çalışıyor. Siz orada ne kadar etkili olursanız olun bu Doğu Akdeniz'i etkileyemeyecek. Çünkü bizim Doğu Akdeniz ile ortaya koyduğumuz anlaşma Libya'nın bütünlüğü üzerinden" dedi.

Libya'da sular neden durulmuyor? Türkiye bölgede ne durumda? - Resim : 1

 

 

"TÜRKİYE FIRSAT YARATMALI"

Ağar, "Türkiye'yi bu zamana kadar birileri terör ile karşı karşıya getirerek boğmak istedi. Ülkemiz daha yeni yeni dünya jeopolitiğine bir takım adımlar atmaya başladı. Bunlardan en önemlisi Libya. Türkiye kendini artık FETÖ-PKK terör örgütü kumpasından dünyaya açılarak kurtaracak. 20 ülke orada Libya'yı sömürüyor" şeklinde konuştu.

 

RUS SAVAŞ UÇAKLARININ BÖLGEYE İNTİKALİ

Ağar "Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin inisiyatifini elde edilmesinin devamlılığının sağlanması gerekiyor. Karasal alanlarda son derece bir sıkışma var. Öncelikli olarak karasal alanların genişletilmesi lazım yüzde 20'ye yüzde 80 gibi bir rakam söz konusu. Hafter petrol alanları başta olmak üzere yüzde 80 kısmını kontrol ediyor. Libya son derece kıymetli ve farklı bir coğrafyada" ifadelerini kullandı.

BM'NİN GİZLİ RAPORU

Terör ve Güvenlik Uzmanı Ağar aynı zamanda 20 ülkenin Libya'da var olduğu belirterek "BM'nin gizli raporunda 20'den fazla batılı ülke Libya'ya müdahil durumda. Türkiye herkesin menfaatini çatıştığı bir dönemin ortasında. Türkiye son derece iyi gitti ancak zorlu geçecek. Ruslar da kendi eksenlerinde savaşanları bölgeye getirdiler. Oradaki mücadeleyi de mezhepleştiriyorlar. Bölgede zamanla da bir yarış söz konusu" şeklinde açıklamalarda bulundu

ABD-RUSYA GERİLİMİ

Ağar son günlerde ABD ve Rusya'nın Libya üzerinden gerilimine dikkat çekerek "Rusya için Afrika jeopolitiği son derece önemli. Rusya hem Akdeniz'de hem de Afrika'da bundan sonraki süreçte etkili olmak istiyor. Bu hamleler ABD'yi rahatsız ediyor. Karışımıza çıkan bu meseleleri Ortadoğu'da Ulusal sıkıntılar olarak okuyamayız. Özellikle salgınla birlikte burada ortaya çıkan etkilerin dünyanın geleceğini etkileyen hamleler olduğunu görmek gerekiyor. ABD'nin bu süreçte nasıl bir çıkış alacağını ve nelere mal olacağını hep beraber göreceğiz" dedi.

Kaynak: Web Özel

Libya libya türkiye abdullah ağar şifa kaymak