Kuryeler yoldan çıktı | Kural tanımıyorlar

Trafik kazası İstanbul Beşiktaş
Kuryeler yoldan çıktı | Kural tanımıyorlar
Kuryeler, sipariş yetiştirebilmek için ara sokaklardan hızlıca geçebiliyor. Fotoğraf: Mert İnan

Kuralları hiçe sayan motokuryelerin karıştığı kazalar artmaya devam ediyor. 'Esnaf Kurye' modeli nedeniyle yayaların da can güvenliği riske atılırken, çok sayıda kaçak göçmenin ise kayıt dışı motokurye olarak çalıştığı uyarısı yapıldı.

Sipariş yetiştirmek için trafik kurallarını hiçe sayan motokuryeler, her gün onlarca kazaya davetiye çıkartıyor. Kaldırım ve trafiğe kapalı meydanları bile işgal eden 'kurye terörü' nedeniyle İstanbul sokaklarında can güvenliği riske atılırken, bu durum tepkilere yol açıyor. 'Esnaf Kurye' modeli adı verilen sistem nedeniyle bir kurye ne kadar çok paket taşırsa, o kadar çok kazanç elde ediyor. Çok paket taşıma yarışı ise, hem sürücülerin, hem de yayaların can güvenliğini riske atarken, daha çok kural ihlali anlamına geliyor. Kurye derneklerinin yöneticileri de son dönemde yaralamalı ve ölümlü kazalarda ciddi artış olduğunu belirtirken, kural ihlallerinin yanı sıra, sigortasız ve kaçak olarak çalıştırılan kişilerden de rahatsızlıklarını belirtiyorlar.

KAÇAK ÇALIŞANLAR ARTIYOR

Çok sayıda kaçak göçmenin de kayıt dışı olarak kuryecilik yapmaya başladığı belirtilirken, trafik kurallarını hiçe sayanların ise ağırlıklı olarak  kayıt dışı, sürücü belgesi olmadan çalışanlar ile kaçak göçmenler olduğu dillendiriliyor.

BEŞİKTAŞ VE KADIKÖY'DE VAHİM TABLO

Kurye terörünü yerinde görmek için Beşiktaş ve Kadıköy Çarşısı'nda yaptığımız kısa gezintide de yaya yollarının nasıl işgal edildiğini gözlemlerken, birçok vatandaşın can güvenliğinin göz göre göre hiçe sayıldığına tanık olduk. Denetimlerin yetersiz olması dikkatlerden kaçmazken, Beşiktaş Köyiçi olarak bilinen Kartal Heykeli'nin olduğu trafiğe kapalı alanda günün her saatinde kuryeler ile bazı motosiklet sürücülerin cirit attığına şahit olduk.

Kuryeler yoldan çıktı | Kural tanımıyorlar - Resim : 1
Beşiktaş Köyiçi'nde trafiğe kapalı alanlarda giden kuryeler kaza riskine neden oluyorlar. Fotoğraf: Mert İnan

TAŞERONUN TAŞERONLUĞU 

Konuştuğumuz motokuryelerin birçoğu 'Esnaf Kurye' sisteminden rahatsız olduklarını söylerken, bordrolu eleman çalıştırmak istemeyen bazı firmaların ise taşeron şirketlerle anlaştığı, böylelikle taşeron şirketle kurye arasında iş sözleşmesi yapıldığı, ayrıca şahsi firma kuran kuryelerin ise 8-10 kişiden oluşan bir filo kurup taşeronun taşeronluğunu yaparak hizmet verdiğini de öğrendik.

Madalyonun diğer yüzünde ise adeta dram yaşanırken, trafikte kuralları hiçe sayanların parça başı, prim usulü çalıştırıldığını söyleyen Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Mustafa Yeşil, "Yağmur, kar demeden çalışan bu insanlar aslında birer modern köle haline getirildi. Aylık 30-35 bin lira kazansak da vergiler, motosiklet bakımı, BAĞ-KUR primleri derken elimize 20 bin lira ancak geçiyor. Kural ihlalini yapanlar ise evrak kuryeliği dediğimiz işi yapanlardan ziyade, paket servis atanlar. Son zamanlarda kayıt dışı çalışanlar artınca ihlaller de artmış oldu" diye konuştu.

Kuryeler yoldan çıktı | Kural tanımıyorlar - Resim : 2
Eğitim seminerlerinin  düzenlenmemesi, büyük eksiklik olarak kabul ediliyor. Fotoğraf: AA

TÜM SORUMLULUK KURYELERDE 

50 binden fazla kişinin kuryecilik yaparak geçimini sağladığını dile getiren Yeşil, "Esnaf kurye modeli insanları zamanla yarışmaya mecbur bıraktığı gibi kural ihlallerine davetiye çıkartıyor. Eski sistem olsa, trafik kusur ve kazalarından kuryelerin bağlı olduğu şirkette sorumlu olacaktı ancak şu an tüm sorumluluk kuryelerde" diyor. 

KAZALARDA CİDDİ ARTIŞ VAR 

İstanbul Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Sedat Kaynak ise bilinçsiz sürücüler, kayıt dışı çalışanların yanı sıra kaçak göçmenlerin de kurye sektörüne girmesine tepki gösteren isimlerden. "Kimse motosikletin ne kadar riskli olacağını tahmin edemiyor" diyen Kaynak, uyarılarını şöyle sıralıyor:

"Eğitim seminerleri maalesef yapılmıyor. Ehliyet kurslarında verilen basit dersler dışında düzenli eğitim seminerleri olmalı. Mesleki yeterlilik belgemiz olsa da söz konusu ancak bu belge resmi olarak zorunlu hale getirilmedi. İstanbul'da 50 binden fazla kurye var. Esnaf kurye modeli kalkmadan bu sorunlar bitmez. Son bir yıldır ölümlü ve yaralanmalı kazalarda ciddi artış söz konusu."

Kadıköy'de konuştuğumuz bir kurye ise e-ticaret şirketleri ile eve yemek ve gıda servisi yapan şirketlerin artan talep karşısında önüne gelen herkesi işe almaya başladığını öne sürdü. "50 cc motorsiklet ve kaskı olan herkes sipariş taşımaya başladı. Ancak bu kişilerin birçoğu ne kask takar, ne doğru ekipman kullanır" diyen Kaynak, "Birçoğu kaldırımdan giderken, birçoğu da şerit başta olmak üzere her ihlale imza atar" ifadelerini kullandı. 

mert.inan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel

İstanbul kurye trafik motosiklet yol