Küresel ısınma, israf, bilinçsiz tüketim... Artık koyun ve keçilerin otladığı kurak topraklar, bir zamanlar barajdı
Bursa'da 2 bin 160 hektar tarım arazisinin su ihtiyacını karşılayan Demirtaş Barajı, kuraklığa teslim oldu. Kuruma noktasına gelen barajda artık koyun ve keçiler otluyor.
Ballıkaya Deresi üzerinde 1977-1983 yılları arasında, bölgedeki tarım arazilerini sulamak için kurulan Demirtaş Barajı, küresel ısınma ve buharlaşma nedeniyle kuruma noktasına geldi. 2 bin 160 hektar tarım arazisinin su ihtiyacını karşılayan barajdaki çekilme, endişe yarattı.
Kuruyan noktalarında derin çatlakların oluştuğu, koyun ve keçilerin otladığı baraj, dron ile havadan görüntülendi. Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, barajdaki çekilmenin en büyük nedeninin küresel ısınmanın yanı sıra bilinçsiz tüketim olduğunu belirtti.
'BİLİNÇSİZ TÜKETİM ÇEKİLEN SU MİKTARINI ARTTIRIYOR'
Bursa'daki su tüketiminin yüzde 72'sinin tarımsal sulamada kullanıldığını belirten Doç. Dr. Dindar, "Küresel iklim değişikliği ile küresel ısınmanın etkilerini gündelik hayatımızda görmeye başladık. Bir tarafta aşırı seller, yağışlar olurken; bir tarafta da aşırı sıcaklar ve kuraklık boyutuna ulaşan, önümüzdeki dönemlerde de su stresi ve su kıtlığı çekmemize sebebiyet verecek bir boyuta ulaşmış durumda.