Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti ne zaman buzluğa konulur?

HABER MERKEZİ
Kurban bayramı Sağlık Haberleri
Kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti ne zaman buzluğa konulur?

Paylaşmanın timsali olan Kurban Bayramı’nda paylaştırılacak olan et, gönülleri birbirine yaklaştırmada aracı oluyor. Peki, kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti yıkanır mı, nasıl dinlendirilir? İşte kurban eti saklamanın püf noktaları...

Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Kurban bayramında yaşanan en önemli sıkıntılardan biri etin saklanması gösterilebilir. Bu süreçte saklanacak etin havalandırılması, buzdolabın derecesi ve koyulacak poşet önem arz ediyor. Kesim sonrası ette oluşan Rigor Mortis (Ölüm Katılığı/Sertliği) sürecinin tamamlanması oldukça önemli. Peki, Kurban etlerini saklamak için ne yapılmalı?

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Kurban eti saklama yöntemleri tahmin edildiğinden çok daha fazla önem taşımaktadır. Et saklama yöntemlerinin doğru bir şekilde yapılması uzun süre muhafaza edilmesi ve sağlıklı olması açısından oldukça önemli olmakla birlikte lezzetli olmasının da ilk adımıdır.

Et kesiminin tamamlanmasının ardından saklama koşullarına özen göstermek gerekiyor. Buzdolabında uzun süre saklamak istenilen etlerin kesimden önce dikkat edilmesi gerek en önemli nokta oluşan bakterileri önlemek.

Kurban eti nasıl saklanır?

Etin parçalanması ve kıyılması sırasında yüzeyden iç kısımlara geçen bakteri, yeterli ısı işleminin yapılmadığı durumlarda canlılığını sürdürerek halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor. Etin kesim sonrası bakteri ile enfekte olmasına karşı koruyucu önlem olarak, etin kesim sonrası hızla 7 derecenin altında soğutulması gerekiyor.

İnsan sağlığı açısından oldukça önemli olan etin düzgün koşullarda kesilmesi ve saklanması sanıldığından çok daha fazla önem taşımaktadır. Buzdolabının buzluk kısmında saklamak istediğiniz etleri kullanacağınız boyutlarda kesilmesi hem kolaylık sağlayacak hem de etin fazla kalan kısımların bozulmasını önleyecektir. Et buzluktan çıkıp çözdürüldükten sonra asla geri dondurulmamalıdır.

Aksi takdirde bakteri üretecek ve bu da insan sağlığını ciddi şekilde bozacaktır. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı veya yağlı kağıda sarılmalı.

Etler buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Buzdolabında saklayacağınız kurban eti;

Buzdolabında birkaç hafta,

-4 derece sıcaklığa sahip bir buzluk içerisinde 4 ila 6 ay

-18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

Eti kullanmak istediğinizde ise donmuş buzları nasıl çözdürdüğünüzde önemli bir nokta. Etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesinin sağlanması gereklidir.

Kurban etleri nasıl kullanılmak isteniyorsa derin dondurucuda öyle saklanmalı. Kıyma, kuşbaşı veya bonfile olarak poşetlere konulmalı. Buzdolabı poşeti kullanılacaksa, hava almadığından emin olun. Gerekli görülürse iki adet poşet kullanın. Hava almamasını garantilemek için kilitli poşetler daha iyi bir seçim olabilir. Poşet tamamen doldurulursa, etin her tarafı eşit donmaz. Dolayısıyla poşetler orta boyutlarda doldurulmalı, ağız kısmında boşluk bırakılmalıdır. Bu şekilde buzlukta 1 yıl kadar bozulmadan muhafaza edilebilir.

KURBAN ETİ YIKANIR MI?

Kurban etinin yıkanması ise uzmanlar tarafından kesinlikle tavsiye edilmiyor. Temiz olsun diye düşünüyorsanız sanılanın aksine çok daha bakteri üretilmesine sebebiyet veriyorsunuz demektir. Et sağlığı için yapılan araştırmalar sonucunda konunun uzmanlarına göre et yıkandığında temizlenmiyor aksine bakterilerin çoğalmasına sebep oluyor. Bu sebeple kurban etinin yıkanması tavsiye edilmiyor. Ayrıca et yıkandığı zaman lezzeti de kaybolur. Kurban eti eve geldikten sonra serin ve kuru yerde dinlendirilmeli. Ardından buzdolabında 5-6 saat bekletilen etin kanı süzülüp tek pişirimlik porsiyonlara bölünüp derin dondurucuya kaldırılmalı.

ET KESİLDİKTEN KAÇ SAAT SONRA DOLABA KONUR?

Kurban eti en az 4-5 saat, en uygun 1 gün güneş almayan açık havada, serin bir yerde bozulmadan bekleyebilir. Ardından buzdolabına kaldırmak gerekir. Kesilen eti dinlendirdikten sonra dolaba koymak daha doğru olacaktır.

YENİ KESİLEN ET KAÇ SAAT DİNLENMELİ?

Kurban eti uygun şartlarda eve getirildikten sonra en az beş saat serin ve temiz bir ortamda dinlendirilmesi gerekir. Etler her tarafı hava alacak şekilde yayılmış şekilde tepsilerde bekletilmeli. Gerekirse belli aralıklarla alt üst edilmeli. Böylece etin sıcaklığı düşürülür ve bakteri oluşumu engellenmiş olur. Uzmanlar bir gün yani 24 saat dinlendirilen etin hem sağlık hem de lezzet açısından önemli olduğunu ifade ediyor.

Dinlendirmeden buzdolabına konulan kurban eti hızla bozulmaya neden olur. İlk sıcaklığı düşmeden buzluğa koyulan etin yüzeyi kurur ama içi sıcak kalmaya devam eder. Böylece ette bakteriler ürer ve koku meydana gelir.

KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR?

Öncelikle yeni kesilen etin geniş bir kap veya tepside 1-2 saat serin ve güneş görmeyen yerde dinlendirilmesi gerekir. Daha sonra sertlik kıvamına ulaşan etin porsiyonlara ayrılması gerekiyor. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre dinlenmeyen etler daha sonra çözüldüğünde sert ve yemesi zor bir hale geliyor.