Kruvaziyer turizmi... En çok Ruslar tercih ediyor

Yaşam Haberleri
Kruvaziyer turizmi... En çok Ruslar tercih ediyor

Türkiye'de kruvaziyer turizmi her geçen gün çıtasını yükseltiyor. Bu turizmi en çok tercih edenler ise Ruslar. Özellikle savaştan sonra çoğu noktaya havayolları üzerinden ulaşım sağlanamayan Rusya için ilk güzergah ise Trabzon. Bu gemilerde tur fiyatları da dolar üzerinden belirleniyor.

Türkiye, konumu itibariyle kruvaziyer turizmi açısından önemli bir destinasyonda yer alıyor. Bu gemilerin uğradığı limanlar arasında Trabzon, Kuşadası, İstanbul, Çeşme, Bodrum ve Çanakkale yer alıyor. Bu turizm yöntemi, özellikle son zamanlarda Ruslar tarafından tercih ediliyor. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle Karadeniz'de sefer yapan tek kruvaziyer olan Astoria Grande'nin yıl sonuna kadar 9 kez daha Trabzon Limanı'na uğrayacağı biliniyor. Geminin rotası ise İstanbul oradan da Ege.

RUSYA'NIN TURİZME AÇILAN KAPISI TRABZON LİMANI

Trabzon'da, 5 yıl aradan sonra yaz döneminde yeniden başlayan kruvaziyer turları ile kente 3-4 bin turist geldiği ve bölgenin de ekonomisini canlandırdığı öğrenildi. Bu liman, Rusya'nın da turizme açılan bir kapısı. Rusların kruvaziyer gemisini tercih etmelerinin ardında Türkiye dışında uçacakları noktaların da sınırlı olması bir diğer etken.

Kruvaziyer turizmi... En çok Ruslar tercih ediyor - Resim : 1
Gemiden bir görüntü.

YOLCU SAYILARINDA ARTIŞ

2023 yılında Türkiye'nin limanlarına yanaşan kruvaziyer gemi ve yolcu sayısında da önemli bir artış yaşanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın resmi verilerine göre, 2023 yılı Nisan ayında 88 bin 566 olan kruvaziyer yolcu sayısı, Mayıs'ta 176 bin 840'a, Haziran'da 183 bin 407 ve Temmuz'da 209 bin 33'e yükseldi.

Kruvaziyer turizmi... En çok Ruslar tercih ediyor - Resim : 2
Kruvaziyer turizmin yolcuları ise genelde Ruslar.

 Camelot Maritime ise, Türkiye'de yabancı sahipli gemiyi işleten tek Türk firması olarak biliniyor. 1500 kişilik yolcu kapasiteli ve 750 çalışanı olan gemi, yolcularına da farklı etkinlikler de sunuyor. İçerisinde havuz, masaj salonu, Ortadoğu, Rus ve Hint mutfakları, eğlence mekanları, oyun salonları, tiyatro ve spor salonları ile orta büyüklükte yer alıyor. 1996 yapımı olan gemi, kendi standartlarında orta boy olarak kabul ediliyor. 

VARDIĞI LİMANDA EKONOMİYE CAN VERİYOR

Kruvaziyer gemilerinde turlar genellikle, 4,6 ya da 10 günlük olarak düzenleniyor. Daha uzun süreli tatiller içinse daha büyük kruvaziyer gemileri hizmet veriyor. Fiyatlandırmaları genellikle dolar üzerinden yapılan bu gemilerin sezonu ise Ocak'ta son buluyor. Turlar ise Mayıs ayında yeniden başlıyor.

Görüştüğümüz yetkililer, bu gemilerin indikleri limanlarda yakıt ikmalinden gıdaya kadar alışveriş yapmalarının yanı sıra turistlerin de bölge ekonomisini canlandırdığı görüşünde. 

"CUMHURİYET TARİHİ AÇISINDAN BİR REKOR"

Camelot Maritime Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, “2023 yılını baz aldığımızda; Nisan'da 88 bin 566 olan kruvaziyer yolcu sayımız Mayıs'ta 176 bin 840'a, Haziran'da 183 bin 407 ve Temmuz'da 209 bin 33'e yükselmiştir. Geçen yıl Mayıs-Haziran- Temmuz döneminde ülkemize 341 bin 556 kurvaziyer yolcu gelirken, bu yıl ise aynı dönemde bu sayı %66,7 artarak 569 bin 280'e ulaştı. Artışlar bu şekilde yükselmeye devam ettiği takdirde 2023 yılı sonunda 1 milyon yolcu rakamını aşacağımızı tahmin ediyoruz. Bu rakam Cumhuriyet tarihimiz açısından düşündüğümüzde bir rekor demektir" diyor.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri kruvaziyer Rusya Trabzon İstanbul kuşadası Ege akdeniz Rusya Ukrayna savaşı