Kötümser senaryolar! Asya'da kuraklık ve açlık tehlikesi

Gıda Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER Çevre kirliliği Gündem haberleri Yaşam Haberleri Kuraklık riski Kuraklık Sıcaklık İklim değişikliği
Kötümser senaryolar! Asya'da kuraklık ve açlık tehlikesi

Dünyada gıda fiyatlarındaki artış durdurulamazken bir kötü haber de iklim bilimcilerden geldi. Türkiye’nin de yer aldığı Batı Asya bölgesinde yapılan araştırmalar artan kuraklığın verimi yok ettiğini, tarım ve hayvancılığın risk altında olduğunu ortaya koydu.

Kırmızı et fiyatlarının el yaktığı Türkiye'de iklim bilimcilerden gelen haberler de alarm zillerini çaldırıyor. Yüksek fiyatların önümüzdeki yıllarda daha yüksek seyredebileceği belirtiliyor. Sebebi ise önlemeyen kuraklık. Araştırma yayınlayan iklim uzmanları Türkiye'nin de yer aldığı Batı Asya bölgesinde kuraklığın otlakları ve meraları son derece olumsuz etkilediğini belirterek, bu durumun en somut sonucunun ise süt ve et ürünlerinde artış olacağını kaydediyor.  "Gelecekteki Kuraklık Riski ve Avrasya Meralarında Hayvancılığın Adaptasyonu" adlı araştırma erişime açılırken, söz konusu çalışmada Avrasya bölgesi için 2031–2060 ve 2071–2100 yıllarını kapsayan tahminler üzerinde duruluyor.

Kötümser senaryolar! Asya'da kuraklık ve açlık tehlikesi - Resim : 1
Araştırmada Batı Asya bölgesindeki kuraklıkla ilgili uydu verileri yer alıyor. 

DAHA DA KÖTÜLEŞECEK

Söz konusu çalışmada Türkiye'nin yanı sıra Çin, Japonya, Moğolistan, Almanya ve Fransa'dan iklim bilimciler yer aldı. Araştırmada geleceğe yönelik kötümser senaryolar şu ifadelerle aktarıldı: "Kuraklık riskinin ve kırılganlığın Avrasya meralarında büyüklük ve alan olarak artacağı, orta ve yüksek ısınma senaryolarında 2071-2100'de 2031-2060'a göre daha büyük artışlar olacağı öngörülüyor. Batı Asya'da riskin artması, daha uzun ve yoğun kuraklıklardan ve kırılganlıktan kaynaklanırken, Orta ve Doğu Asya'daki yüksek risk esas olarak artan kırılganlıkla ilişkilidir; bu da kırılganlığın arttığı yerlerde genel riskin daha yüksek olduğunu gösterir. Bu bulgular, gelecekteki kuraklıkların hayvan yemi kıtlığını daha da artırabileceğini ve hayvancılığı olumsuz yönde etkileyebileceğini gösteriyor."

Kötümser senaryolar! Asya'da kuraklık ve açlık tehlikesi - Resim : 2
Türkiye'nin özellikle doğu bölgelerindeki otlakların olumsuz etkileneceği belirtiliyor. 

SU KAYNAĞI UYARISI

Asya'da tehlikenin yoğunlaştığı noktalarla ilgili bilgi verilen araştırmada Türkiye'nin doğusu, Kuzey İran, Doğu Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Güneybatı Moğolistan "kuraklığa yatkın bölgeler" olarak ifade edilerek şu bilgilere yer veriliyor: "İklim değişikliğinin tetiklediği su krizleri en önemli tehdit unsuru olacaktır. Bu nedenle su kaynaklarının korunması, modern su tasarrufu tekniklerinin yaygın olarak kullanılmasının desteklenmesi ve sağlanması, kuraklığa dayanıklı türlerin geliştirilmesi önem taşımaktadır."

HAYVANCILIK YAPANLAR AZALDI

Yağışlar ve kuraklıkla ilgili son yıllara ait verilerin sıralandığı araştırmada, ortaya çıkan vahim tabloya ek olarak "İklim veya çevre göçü nedeniyle hayvancılıkla uğraşanların sayısı yıldan yıla azalarak hayvancılığın gelecekteki sürdürülebilirliğini tehdit ediyor" deniliyor. Araştırmanın sonuç bölümünde ise şu ifadeler yer alıyor: "Sonuçlar, bölgedeki farklı ülkelerin ekolojik ve sosyoekonomik bağlamlarına uyarlanması gereken mera yönetimi için pratik çıkarımlara sahiptir. Mevcut geleneksel ekolojik bilgi, kuraklık riskine uyum sağlamak üzere desteklenebilir ve yönetim iyileştirmeleri, sosyal dönüşümler, kapasite geliştirme ve birden fazla paydaşa yönelik politika reformlarını içeren daha geniş bir uyum önlemleri dizisine yerleştirilebilir."

Kötümser senaryolar! Asya'da kuraklık ve açlık tehlikesi - Resim : 3
Et fiyatlarına art arda gelen zamlar vatandaşın belini büktü. 

DALGALI SEYİR SÜRÜYOR

Öte yandan Türkiye'deki et fiyatlarında dalgalı seyir de devam ediyor. Üretici ve kasaplar, sürekli artan fiyatlar için her defasında artan maliyetlerle, hayvan varlığındaki azalmaya dikkat çekerken, Türkiye’nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığındaki düşüş de alarm veriyor.  Son olarak  kırmızı et fiyatındaki zamlardan sonra yurtdışından üç yük gemisi ile büyükbaş damızlık hayvan getirildiği öğrenilmişti.  

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel