Koronavirüsü atlatanlarla ilgili bu veri ilk kez açıklandı! Nefes darlığı, unutkanlık, halsizlik, öksürük...

Koronavirüsü atlatanlarla ilgili bu veri ilk kez açıklandı! Nefes darlığı, unutkanlık, halsizlik, öksürük...

Koronavirüs hastalarının iyileşme sürecinin ardından geçen 6 aylık sürede ortaya çıkan etkilere ilişkin veriler ilk kez açıklandı. Nefes darlığı, unutkanlık, halsizlik, kas ve eklem ağrıları sıklıkla görülüyor.

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) etkileri hastalığı atlatanlarda devam edebiliyor. 

Pilot uygulamaları ilk kez Ankara ve Eskişehir'de yapılan Koronavirüs Takip Merkezleri'nin araştırmalarına göre, ilk 3 ayda nefes darlığı, kas ağrıları ve unutkanlık şikayetleri görüldü. çalışma kapsamında hastalığı atlatan 530 kişinin takibi yapıldı.

Araştırmada 6 aya kadar uzayan yorgunluk, halsizlik ve öksürük şikayetleri tespit edildi. Kronik rahatsızlığı olup, koronavirüsü atlatanlarda ise şikayetler daha fazla.

Bağışıklık sistemi yetmezliğine yol açan hastalığı olanlar, hipertansiyon, diyabet, KOAH hastalarında uzun süren etkiler görüldü.

İyileşen Kovid-19 hastalarını, devam eden şikayetlerinin belirlenmesi amacıyla yaklaşık 2 yıl boyunca takip edeceklerini söyleyen Covid-19 Takip Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Aypak, "Hastalarımızı 6 aylık periyotta merkeze ilk gelişleri ile birinci, üçüncü ve altıncı aylarında takip ediyoruz" dedi.

İYİLEŞENLERDE EN ÇOK DEVAM EDEN ŞİKAYETLER

Aypak, takip ettikleri 530 hastada devam eden şikayetlere ilişkin bilgi vererek, şöyle konuştu: "Hastalarda en sık görülen şikayetler nefes darlığı, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları ile kalp ağrısı. Bunun yanında unutkanlık, hafıza zayıflamaları, uyku bozuklukları şikayetleriyle de karşılaşıyoruz.

Covid-19'un atlatılmasının ardından ilk 3 aylık periyotta en sık gördüğümüz şikayetler nefes darlığı, kas ağrıları ile unutkanlık. 6 aya kadar uzayan yorgunluk ve halsizlik şikayetlerini görüyoruz, beraberinde öksürük de olabiliyor."

KRONİK HASTALARDA ŞİKAYET DAHA FAZLA

Kronik hastalarda, covid-19'un atlatılmasından sonra devam eden şikayetlerle daha sık karşılaşıldığını belirten Aypak, "Özellikle bağışıklık sistemi yetmezliğine yol açan hastalıklarda, hipertansiyon, diyabet, KOAH olanlarda covid-19'a bağlı komplikasyonları daha sık görüyoruz." bilgisini paylaştı.

Aypak, koronavirüse karşı toplumsal bağışıklığın kazanılabilmesi için herkesi aşı olmaya çağırarak, şunları kaydetti: "İki yıla yaklaşan Kovid-19 salgını sürecinde edindiğimiz tecrübeler var. Burada sosyal mesafe, maske, hijyen tedbirlerinin yanında bilimsel çalışmalar, aşının bizi bu hastalığa karşı, ölümcül komplikasyonlara karşı koruduğunu gösteriyor. Bu yüzden vatandaşlara aşı olmalarını öneriyoruz."

"YA TEDBİR VE AŞI YA KISIR DÖNGÜ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Aşı ve tedbirlerle sağlanacak toplumsal bağışıklığın aksi, kısır döngüdür. Salgını bitirmek için tedbirlere uyun, aşınızı olun. Ya tedbir ve aşı, ya kısır döngü!" ifadesini kullandı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, aşılama oranları yüksek İngiltere ve İsrail gibi ülkelerde Delta varyantı sebebiyle yaşanan vaka artışlarına dikkati çekti. Dünyada 95'ten fazla ülkede görüldüğü bilinen ve yayılımı önlenemeyen Delta varyantının Türkiye'de de etkisini göstermeye başladığını vurgulayan Arman, "Aşılarımızı olmaz ve tedbirlere uymazsak kısa sürede vaka artışları ve nisan ayı rakamlarına ulaşmamız kaçınılmaz olur." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

koronavirüs hastaları nefes darlığı unutkanlık halsizlik