Koronavirüsle mücadelede yeni dönem yarın başlıyor

koronavirüs
Koronavirüsle mücadelede yeni dönem yarın başlıyor

Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede 'yerinde karar dönemi' yarın başlıyor. İl bazında '7 günlük vaka' sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak.

Koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında yarın yeni bir dönem başlatılıyor. 'Yerinde karar dönemi'nde il bazında haftalık vaka ortalaması açıklanacak.

Yarından itibaren, il bazında '7 günlük vaka' sayılarının ortalaması, canlı olarak yayınlanacak. Bu veriler üzerinden bölgesel değerlendirmeler yapılacak. Böylelikle, il hıfzıssıhha kurulları bölgesel bazda yeni tedbirleri veya gevşetme kararlarını hayata geçirebilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada salgın yönetiminde yeni döneme geçtiklerini belirtmişti. Koca, bu dönemin adının ise 'yerinde karar dönemi' olduğunu söylemişti.

'YERİNDE KARAR DÖNEMİ' İLE NE AMAÇLANIYOR?

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 'yerinde karar dönemi'nin detaylarını anlattı: 

Koronavirüsün ülkelerimizin farklı illerinde hatta bazı illerde, ilçeler düzeyinde farklı yoğunlukta olması nedeniyle kısıtlamaların okullar dahil toplumsal hayatı koronavirüsün ildeki sayısına göre değerlendirmesi üzerine kurulu bir yaklaşım. Hız ya da bir orana göre yapılacaktır. İl başına yüz binde ya da milyonda vaka üzerinden bir hesaplama yapılacak. Her il kendi özelliğiyle değerlendirilecek. İllerdeki hastalık yüküne göre önlemler değişebilecek. Yerinde Karar uygulaması ile önlemler farklılık gösterecek. Bir haftalık hesaplamalar dahilinde bu yaklaşımlar yapılacak.

Sadece iller düzeyinde vatandaşın biraz daha rahatlaması ve esnafı desteklemek amacıyla yapılan bir yaklaşım.

Okullar ve işletmelerde kısıtlamalar azaltılabilir. AVM giriş çıkış saatleri de belki buna göre düzenlenebilir. Riskin az olduğu yerlerden başlayarak kısıtlamaların giderek azaltılması yaklaşımı olarak düşünülebilir.

Sosyal mesafeye ve maske kurallarına uyulmaya devam edilmeli. Hep söylüyoruz ülkemizde vaka sayısı 0 olmadan, hastanelerdeki hastaların tamamı taburcu olmadan önlemler gevşetilmemeli. Kurallara uymadığımız takdirde rakamlar yukarı giderse, çok toplu bir kapatma yine gelebilir.

yeni tip koronavirüs salgınla mücadele