Koronavirüs ile gribi birbirinden ayırt etmenin tek yolu var

Koronavirüs ile gribi birbirinden ayırt etmenin tek yolu var

Koronavirüs ile gribi birbirinden nasıl ayırt edebilirim? Uzmanlar, iki hastalığın da benzer belirtiler gösterdiğini belirtiyor. Peki, grip mi yoksa koronavirüs mü olduğumuzu nasıl anlayacağız? Bunu anlamanın tek yolu var.

Yeniden yükselişe geçen koronavirüs (Covid-19) salgınına sonbaharla birlikte artan grip vakaları da eklendi. Hapşırma, burun tıkanıklığı ya da akıntısı corona virüs ile grip hastalığı arasındaki en temel benzerliklerden. Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Tevfik Özlü bu konudaki benzerlikleri şöyle açıkladı:

"Grip ve corona virüs semptomları çok benziyor. Bunları ayırt etmek kolay değil. Gripte burunla ilgili semptomlar biraz daha ön planda olabilir. Burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, burundan konuşma dediğimiz semptomlar grip belirtisidir."

SADECE PCR TESTİ İLE AYIRT EDİLEBİLİYOR

Sadece şikayetlere bakarak korona virüs-grip ayrımı yapmanın mümkün olmadığını da belirten Özlü, nedenini ise şöyle anlattı:

"Çünkü birbirine benzer akciğer tutulmaları olduğu zaman zatürre tablosu ve kan tahlilleri benzer. Grip ile COVID-19’u birbirinden ancak PCR testi ile ayırt edebiliriz. Bu da laboratuvar yükümüzün artması demek."
 
GRİP AŞI YAPTIRMANIN AVANTAJI NE?

Özlü, tam da bu noktada grip aşısını işaret ederek şunları söyledi:

"Aslında grip aşısı Covid-19'dan korumaz ama gripten korur. Sağlık sistemi üzerinden grip hastalarına bağlı oluşan talebi azaltmış oluruz. Böylece sağlık çalışanları hastaneler de rahatlamış olur."

Grip aşısı sadece sağlık sisteminin yükünü hafifletmiyor, virüs bulaşan hastanın süreci daha hafif geçirmesini de sağlıyor. Özlü, en geç ekim ayı içinde gelmesi beklenen grip aşısının yaptırılmasını önerdi ve ekledi:
 
"Grip aşısı olmayan bazı kişilerde grip ve Covid-19 aynı anda görülüyor. Bu durumda hastalık tablosu daha ağır seyrediyor."
 
 
 
 
 

koronavirüs grip