Koronavirüs gündemini sosyal medyadan takip ederken dikkat!

Koronavirüs gündemini sosyal medyadan takip ederken dikkat!

İletişim Başkanlığı, koronavirüs gündemini sosyal medyadan takip ederken dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

İletişim Başkanlığı, koronavirüs gündemine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

İşte dikkat edilmesi gerekenler;

Sosyal medyanın farklı platformlarında Koronavirüs gündemiyle alakalı birçok asılsız iddia, yorum ve değerlendirmeler yapılmakta, vatandaşlarımızın hassasiyeti suistimal edilerek bahse konu içeriklerin hızla yayılımı gerçekleştirilmektedir.   

Bu dezenformasyon ve manipülasyon unsurlarının yayılımını engellemek, kamuoyunun daha doğru ve etkili bilgilenmesini sağlayabilmek adına yetkili organlarımız  çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir.   

Süreç şeffaf bir biçimde yönetilmekte, her aşamada kamuoyu bilgilendirilmekte, bu vesile ile her türlü yalan içeriğin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.  

Bu noktada önemli bir sorumluluk da sosyal medyayı etkin kullanan vatandaşlarımıza düşmektedir. 

RESMİ KAYNAKLARA İTİBAR EDİN

• Hasta sayısı, lokasyonu, durumu ve hastalara yönelik uygulanan tedbirler gibi maddi bilgiler içeren konularda Resmi makamlar dışında paylaşılan içeriklere itibar edilmemelidir.  

HABER GÖRÜNÜMLÜ TUZAKLARA DÜŞMEYİN

• Kaynağı belirtilmeyen, etkileşimi arttırmak amacıyla "SON DAKİKA" gibi dikkat çekici başlıklarla servis edilen ve doğruluğu teyit edilmemiş haberlere dikkat  edilmeli, bu gibi içerikler farklı mecralarda paylaşılarak yayılımına destek  olunmamalıdır.  

BİLGİYİ OTORİTESİNDEN ALIN

• Tüm bilgilendirme faaliyetleri; başta Sağlık Bakanlığı ve Bakanlık nezdinde Bilim Kurulu olmak üzere ilgili resmi kanallar vasıtasıyla eksiksiz ve şeffaf olarak yapılmaktadır. Sosyal medyada resmi veya akademik güvenilirliği olmayan kişi ya da  kuruluşların yapmış olduğu bilgilendirmelere temkinli yaklaşılmalıdır. 

KAYNAĞI BELİRTİLMEMİŞ SES KAYITLARI VE GÖRÜNTÜLERE İTİBAR ETMEYİN

• Özellikle WhatsApp, Telegram ya da BiP gibi haberleşme uygulamaları vasıtasıyla yayılan, kimliği belirsiz kişilerce oluşturulan, kaynağı belirsiz ve anonim olan her  türlü ses kaydı ve görüntüye hiçbir şekilde itibar edilmemelidir. Vatandaşlarımız bu  gibi içerikleri başkalarına göndermemeli, kendisine gönderenleri içeriğin güvensiz  ve kötü niyetli olduğu yönünde uyarmalı, yayılımını engelleme hususunda telkin  etmelidir.  

SAHTE HESAPLARA DİKKAT EDİN

• Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İletişim Başkanlığı ya da Diyanet İşleri Başkanlığı adına farklı sosyal medya platformlarında açılan sahte hesaplara dikkat edilmelidir. Bu kapsamda ilgili kurum  ve kuruluşların her birinin web sitesinde belirtilmiş olan gerçek sosyal medya hesapları takip edilmelidir. Karşılaşılan bu tarz sahte hesaplar, ilgili Resmi kurumlara bildirilebilir.  

AYRIŞTIRICI, KIŞKIRTICI MESAJLARA MÜSAADE ETMEYİN

 Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs ile mücadele; siyasi, etnik ve din gibi unsurlardan bağımsız olarak, Milletçe topyekûn yürüttüğümüz bir mücadeledir.  

Meseleyi siyasileştiren ya da ayrıştırıcı dil içeren sosyal medya paylaşımlarından uzak durulmalıdır. İyi niyetli olmayan, ulusal çapta verilen mücadeleye zarar verme  amacı taşıyan, kaosu, çatışmayı ya da ayrışmayı teşvik eden içeriklerin yayılımına katkı sunulmalıdır.

Koronavirüs gündemini sosyal medyadan takip ederken dikkat! - Resim : 1

İletişim Başkanlığı koronavirüs sosyal medya