Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası 3 bakandan flaş açıklamalar

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Koca, Turizm Bakanı Ersoy ve Ticaret Bakanı Pekcan, basın açıklaması yaptı. Bakan Koca, "Virüsün gelişimi açısından önümüzdeki bir buçuk ay, maksimum 2 ay çok önemli" dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla Sağlık Bakanlığı'nda toplandı. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen 3 bakan basın açıklaması yaptı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Devlet yönetimimiz dün pozitif tanı konduğu bilgisini kamuoyuna hemen vermekte tereddüt etmemiştir. Bundan sonraki her buluşma bilgi paylaşımı dün gece ve öncesindeki süreçten farklı olmayacaktır. Koronavirüse karşı antibiyotikler etkili değildir. Tahminlerin bilgi ile karıştırıldığı bir ortamdayız. Bizim doğru bilgiyi verme sorumluluğumuz gibi sizin de doğru bilgiye yaygınlık kazandırmak sorumluluğunuz olduğuna inanıyorum.

Sorun küresel mücadelemiz ulusal. Sorunu siyasal diller ele almadık, bilimsel yöntemle ilerledik. Avrupa’yla ilgili kaygılarımız doğrulandı. Bunu bekliyorduk. Salgının Avrupa'daki durumu bizi dün akşamki tabloyla karşı karşıya bırakmakla büyük ihtimalle yetinmeyecektir, risk ciddidir.

BİRKAÇ VAKA SALGIN DEĞİLDİR

Dün bir pozitif vakayla karşılaştık. Birkaç vaka salgın değildir. Bu sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Bu küresel soruna karşı ulusal bir mücadele vereceğiz. Şunu net olarak bilmeliyiz. Koronavirüs, tedbirlerimizden daha güçlü değildir.

Ticaret Bakanlığımız özellikle bu süreçte maske ve tulum gibi ekipmanların giderek fiyatlarının yükselişi ve bu süreçte Sağlık Bakanlığı'na, Ticaret Bakanlığı'nın bir ön iznine tabii olması kararı alınmıştı. Sayın Bakanım birazdan bu konuyu detaylı anlatmış olacak. Özellikle vatandaşımızın ihtiyacının son derece önemli olduğunu ve üreticilerimizin piyasada vatandaşımızın kolay alabilir olduğu doygunluğa ulaşmadan ihracat izninin verilmeyeceğini hatırlatmak istiyoruz.

TÜRKİYE'DE İLK VİRÜS VAKASI

Yurtdışı temaslı genel durumu iyi. Temaslı kişilerle durumunun tespiti dahil olmak üzere alınması gereken tedbirler alınıyor. Hastanın bilgilerini mahremiyetten dolayı paylaşmıyorum.

OKULLAR TATİL OLACAK MI?

Okulların tatil konusu bugün gündemimiz olmadı. Önümüzdeki günler gündeme gelebilir. Salgının seyri de belirler.

CUMHURBAŞKANI BAŞKANLIĞINDA YARIN BİR TOPLANTI OLACAK

Cumhurbaşkanı başkanlığında yarın bir toplantı olacak. Yurtdışı kaynaklı bu virüsün yaygınlaşmasını önlemek istiyoruz. Zorunlu olmadıkça hiçbir vatandaşımız yurtdışına gitmemesi gidenin evinden çıkmaması evini havalandırması dışarı çıkacaksa maskesini kullanması Türkiye'ye gelmek için sınırları zorlamamasının yeterli olacağını ifade etmek istiyorum.

ÖNÜMÜZDEKİ 2 AY ÖNEMLİ

Yaşlılar bu dönemde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalı. Tokalaşma sarılma gibi yakın temaslardan kaçınalım. Maske takmadan dışarı çıkmayalım.

Yaz döneminde etkisinin azalacağı Bilim Kurulu'nun da öngörüsü."Virüsün gelişimi açısından önümüzdeki bir buçuk ay, maksimum 2 ay çok önemli. 2 aylık süreci panik havası oluşturmadan götürmeliyiz.

15 NİSAN HASSAS BİR TARİH

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: 15 Nisan virüs açısından hassas bir tarih. Mümkünse yurt dışından Türkiye'ye turizm talebinin Nisan sonuna ertelenmesi mantıklı geliyor. Geçen seneye kıyasla daha az turistin gelmesini sağlamanın sağlıklı çözüm olacağına karar verdik. Kültürel etkinliklerle ilgili bakanlığımıza bağlı genel müdürlükleri etkinliklerini nisan sonrası gündemde.

FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: Maske ve sıhhi malzemelerde piyasalarda aşırı fiyat artışları oldu. Amacımız ihracatı engellemek değil. İhracat ön izinlerini Sağlık Bakanlığı'nın ön iznine verdik. Ticaret Bakanlığı olarak 2193 firmamızı denetime aldık, 2641 ürünü denetledik, 2180'ini de soruşturma kapsamına aldık. Bugün yeni bir olay daha var. Gıda ürünlerinde de fahiş fiyatların başladığını görüyoruz. Panik yapacak bir durum yok. Yeterli ürün stokumuz var. Fırsatçılara göz açtırmayacağız.

16 Mart'tan itibaren nisan sonuna kadar yurt içindeki fuarları ertelemeyi kararlaştırdık, resmi duyuruları yapacağız.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası 3 bakandan flaş açıklamalar - Resim : 1

TOPLANTI DEVAM EDERKEN KOCA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantı devam ederken Twiter hesabından kısa bir açıklama yaptı. Koca, "Hızlı yayılan bulaşıcı hastalıklara karşı başarıyı 4 şey tesis eder. Güçlü tedbir, süratli müdahale, yaygın sağlık altyapısı, güven verici bilgilendirme. Bu 4'üne de sahibiz. Tedbirde birlikteyiz. Mücadeleyi birlikte vereceğiz. Her önemli olayı size titizlikte bildireceğiz" dedi. 

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası 3 bakandan flaş açıklamalar - Resim : 2

Koronavirüs Bilim Kurulu