Koronavirüs aşısı olan Kemal Öztürk koronavirüse yakalandı

koronavirüs
Koronavirüs aşısı olan Kemal Öztürk koronavirüse yakalandı

Gönüllü olarak Çin'li şirket Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac aşısını olan gazeteci Kemal Öztürk, 5 gün sonra koronavirüse yakalandığını duyurdu.

Koronavirüs aşı çalışmaları için gönüllü olan Habertürk yazarı Kemal Öztürk, koronavirüs test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı.

Sosyal medya hesabı üzerinden bugünkü yazısını paylaşan Öztürk, "Covid testim pozitif çıktı. Sağlık durumum gayet iyi. Evde karantina sürecine geçtim. Aşı çalışmalarında gönüllü olup, ilk doz aşıyı yaptırdığımdan, durumu biraz açıklamam icap eder. Zira Covid olmamın aşı çalışmalarına negatif etki yapmasını istemem." ifadelerine yer verdi.

17 ARALIK'TA AŞI OLDU

Habertürk'teki yazısında 3. faz aşı çalışmaları için gönüllü olduğunu ve 17 Aralık'ta aşı olduğunu belirten Öztürk, iki gün sonra bazı yan etkiler görüldüğünü ifade etti. Öztürk, Çin'li şirket Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac aşısını yaptırmıştı.

22 ARALIK'TA KORONA TESTİ POZİTİF ÇIKTI

Öztürk, bunun üzerine 22 Aralık tarihinde yaptırdığı koronavirüs testinin ise pozitif çıktığını duyurdu. İlk doz aşı olmasının ardından koronaya yakalanmasıyla ikinci dozu olamayacağını belirten Öztürk, “aşının işe yaramadığı” gibi spekülasyonlara neden olmak istemediğini yazdı.

AŞI SÜRECİ

Aşıların güvenlik ölçümleri “plasebo” yöntemiyle yapılıyor. Aşı denemesi için gönüllü olanlar iki gruba ayrılıyor. Bazılarına gerçek aşı yapılıyor. Bazılarına aşı etkisi olmayan bir sıvı şırınga ediliyor.

Aşıların üzerinde sadece kod numaraları yer alıyor. Aşıyı yapanlar da, aşıyı olanlar da, hangisinin gerçek aşı, hangisinin plasebo plase aşısı olduğunu bilmiyor. Gönüllüler arasında belirli sayıda hastalık oluştuğunda, geriye dönüp, kod numaralarına bakılıyor, kime gerçek aşı yapılmış, kime plasebo aşısı yapılmış plase tespit ediliyor.

Böylece, aşının ne ölçüde güvenli olduğu ortaya çıkıyor. Aşı güvenliyse, gerçek aşı olanlar paçayı kurtarıyor, plasebo etkisi yaşayanlar plase hastalanıyor.

koronavirüs