Komşuda 'kombi' savaşı, yakmadıysanız yandınız
Kış mevsimi kapıya dayandı. En temel sorun ise ısınma ve doğalgaz faturası. Uzmanlar, peş peşe tasarruf yöntemleri açıklarken kombi yakmayan komşular meselesi gündem oldu. Hukuki düzenlemelere göre, kat maliklerinin kombisini yakmayan komşuya karşı dava açma hakkı bulunuyor.
Havaların soğumasıyla birlikte kombiler açılmaya başlandı. Şehirlerde il hıfzıssıhha kurulları halk sağlığını korumak için dış ortam sıcaklığı 15 derecenin altına düştüğünde ısıtma sistemlerinin çalıştırılması kararı aldı. Merkezi ısıtma sistemi kullansalar da kombi yakmayan kat malikleri ile kombi yakanlar arasında ise yeni bir tartışma alev aldı. Hukuki düzenlemelere göre, kat maliklerinin kombisini yakmayan komşuya karşı dava açma hakkı bulunuyor. Bu nasıl mümkün olabilir, kombi yakan ve yakmayan kat maliklerinin hakları neler? Avukat Kevser Yıldırım anlattı...
YAKMAYANLAR DİKKAT
Yıldırım, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33'üncü maddesine dikkat çekerek, "Kaloriferi yakan komşu, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak kaloriferini yakmayan komşuya karşı dava açabileceği gibi, davada hakimin müdahalesini de talep edebilir. Bağımsız bölüm mahal sıcaklığı asgari 15 derece kabul ediliyor. Belirtilen asgari sıcaklığın düşmesi halinde; komşu kendi bağımsız bölümünün bu şekilde ısınmasının zor olduğunu belirtilebilir. Böylelikle kasten yapılan eylemlere yani kombi yakmayanlara karşı haksızlığa uğradığını ileri sürüp, yargı yoluna gidebilir" diyor.
YÖNETİM ÇALIŞTIRABİLİR
Avukat Keser, uyarılarının devamında ise şu bilgileri paylaştı: "Örneğin kış aylarını daha soğuk geçiren semtler ve bağımsız bölümlerde kombi yakılması çok önemli. Çünkü ortalama sıcaklığın altında olan bağımsız bölümlerde ısınma sorunları oluyor. Zira birçok site yönetimi; bu sebeple 15 derece sıcaklık altına düşen daireler için, kaloriferleri çalıştırmakta ve daire sıcaklığını kontrol altına alarak daire sakinine bedelini yansıtmaktadır."
ŞİKAYET OLUYOR
Öte yandan bir şikayet sitesinin verilerine göre, kombi ile ilgili en çok şikayet edilen konu tamir esnasında servislerin garanti şartlarını göz ardı etmesi oldu. Verilere göre, 2022’nin Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarıyla 2023’ün aynı dönemi karşılaştırıldığında kombi sektöründe şikayet artış oranı yüzde 21 artış gösterdi.
TASARRUF ETMENİN YOLLARI
Kombide tasarruf edilmesi için, kalın perdeler, her yere halı, alüminyum paneller kullanılabilir. Ayrıca, kapı ve pencerelere bant takılarak sıcak havanın dışarı çıkması da önlenebilir.
Uzmanlar, kombi bakımı ve petek temizliğinin de aksatılmaması gerektiğinin altını çiziyor. Temizlenmeyen bu noktalar, evin ısınmamasına ve bu nedenler faturaların da artmasına neden oluyor. Aynı zamanda dış cephe yalıtımının da önemine dikkat çeken uzmanlar, tamamlanması halinde yüzde 40 daha fazla ısı tasarrufu sağladığını kaydediyor. Diğer bir tasarruf etkeni ise yoğuşmalı kombiler. Diğer bir husus ise peteklerin önü kapatılmamalı.
Kaynak: Web Özel